Απόφαση σταθμός για τα Λιπάσματα

drapetsona apofash lipasmata

• Ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής ζώνης στη Δραπετσώνα
• Συμμετοχή Π.Λαφαζάνη - Γ.Γαβρίλη

 

Με κατάμεστη την αίθουσα από φορείς, συλλογικότητες και δημότες πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο που είχε θέμα την ανάπλαση των 640 στρεμμάτων της πρώην βιομηχανικής ζώνης στην Δραπετσώνα. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, οι βουλευτές Β’ Πειραιά, Εύη Καρακώστα και Δημήτρης Καμμένος, η πρώην βουλευτής Τζένη Βαμβακά, η επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αττική και περιφερειακή σύμβουλος, Δ. Κουτσούμπα, και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος, Τάκης Καραγιαννάκης.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα της δημοτικής αρχής, με το οποίο ζητάει μεταξύ άλλων: τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, ώστε ν’ αποχαρακτηριστεί σαφώς η περιοχή από βιομηχανική ζώνη, απαλλοτρίωση μέρους της έκτασης που φέρεται ως ιδιοκτήτης η Εθνική Τράπεζα, άμεση προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το σχέδιο ανάπλασης και άμεση διακοπή των διαδικασιών για τη λειτουργία του διυλιστηρίου επεξεργασίας πετρελαιοειδών της OilOne. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε έτοιμο σχέδιο τροποποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας πάει δεκαετίες πίσω με σχέδια που περιλαμβάνουν τη λειτουργία διυλιστηρίων, την επεξεργασία πετρελαιοειδών ή άλλες βιομηχανικές χρήσεις. Δεν διαπραγματευόμαστε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας» και συνέχισε «σήμερα ανοίγουμε μία ιστορική σελίδα γιατί μετά από χρόνια ερημοποίησης και απραξίας προχωράμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια σε βήματα χειροπιαστά που θα μας επιτρέψουν να χτίσουμε λιθαράκι- λιθαράκι την ανάπλαση της περιοχής».

Στην παρέμβαση του ο Υπουργός, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε ότι «θέλουμε να αποδοθεί ο χώρος των πρώην Λιπασμάτων στο λαό με δραστηριότητες που θα είναι κοντά στον πολίτη, που θα προσφέρουν ζωή στον πολίτη. Θέλουμε ο χώρος να είναι ανάσα για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά που είναι «πνιγμένη» στο τσιμέντο. Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε και θα το κάνουμε είναι ν’ αποκλείσουμε τις βιομηχανικές χρήσεις, δηλαδή να προχωρήσουμε στην τροποποίηση του Νόμου 4277/2014».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ανέφερε μεταξύ άλλων στη δική του τοποθέτηση: «έχουμε επαναλάβει δημόσια και πολλές φορές ότι είμαστε αντίθετοι με αυτό που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή. Μέχρι σήμερα έχουμε δεσμεύσει χρήματα στην πρώτη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για την διενέργεια διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, έχουμε αποδεσμεύσει χρήματα από τον Προϋπολογισμό, ώστε να χρησιμοποιηθούν για απαλλοτριώσεις και έχουμε ξεκινήσει ένα γύρω ελέγχων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί. Είμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμο για τα επόμενα βήματα».

Ο Δήμος το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα, ενώ από αρχές Απριλίου ξεκινάει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων στον χώρο των Λιπασμάτων