"Τρέχει" προς Πειραιά το μετρό

metro station

Την επιβολή ποινικής ρήτρας μισού εκατομμυρίου ευρώ σε βάρος της κοινοπραξίας που κατασκευάζει την επέκταση του μετρό στον Πειραιά απέρριψε το διαιτητικό δικαστήριο. Παράλληλα έκανε δεκτή μικρή παράταση σε μια από τις τμηματικές προθεσμίες του έργου.
Πάντως τόσο η Αττικό Μετρό όσο και ο κατασκευαστής είναι αισιόδοξοι για την πορεία του έργου, καθώς μέρος της ολιγόμηνης καθυστέρησης -που έχει για διάφορους λόγους συντελεστεί- δείχνει να «απορροφάται» από την επιτάχυνση των εργασιών.

Η σύμβαση, την οποία υπέγραψε το 2012 η Αττικό Μετρό με την κοινοπραξία J&P AVAX - Ghella SPA - Alstom Transport SA για την κατασκευή της επέκτασης του μετρό στον Πειραιά, προβλέπει, ως είθισται σε μεγάλα έργα, διάφορες ενδιάμεσες ημερομηνίες-σταθμούς από τις οποίες ελέγχεται η πρόοδος του έργου. Μια από τις πρώτες ενδιάμεσες προθεσμίες αφορούσε τη συναρμολόγηση του μετροπόντικα στην Ιταλία. Κατά τον έλεγχο προέκυψε ότι είχε σημειωθεί μικρή καθυστέρηση και έτσι η Αττικό Μετρό ενεργοποίησε ρήτρα ύψους περίπου 500.000 ευρώ σε βάρος της κοινοπραξίας. Να σημειωθεί ότι, αν ο κατασκευαστής ολοκληρώσει το έργο έγκαιρα, τότε υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή του προστίμου από το Δημόσιο. Ο κατασκευαστής προσέφυγε ενάντια στην απόφαση στο διαιτητικό δικαστήριο, θέτοντας και κάποια άλλα θέματα που είχαν εν τω μεταξύ προκύψει (αλλά όχι οικονομικής φύσης).

Πριν από λίγες ημέρες, το διαιτητικό δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, ακυρώνοντας την επιβολή της ρήτρας. Οπως αποφάνθηκε, η καθυστέρηση ήταν μικρή (σύμφωνα με πληροφορίες, 17 ημέρες) και δεν επηρέασε την πορεία του έργου.

Πάντως και οι δύο πλευρές δείχνουν ικανοποιημένες με την πορεία του έργου. Η μικρή (όχι μόνο για τη συγκεκριμένη συγκυρία αλλά γενικά για τα έργα μετρό) καθυστέρηση που έχει σημειωθεί υπολογίζεται περίπου στο ένα εξάμηνο, ωστόσο μέρος αυτής έχει ήδη αρχίσει να απορροφάται λόγω της επιτάχυνσης των εργασιών. Χαρακτηριστικά, σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 40% της διάνοιξης της σήραγγας, με τον μετροπόντικα να προσεγγίζει πλέον τη Νίκαια περίπου ένα μήνα ταχύτερα από το αναμενόμενο.

kathimerini.gr

eep logo