Επανεκκίνηση Δημοτικού με Χατζή

armenis giorgos synenteyfksi

Ο Γιώργος Αρμένης μιλάει στο Portnet

Με το «Ξυλάδικο του Βόλου» από το Διπλό Βιβλίο του Δημήτρη Χατζή, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Γιώργου Αρμένη, από τις 25 ως και τις 29 Μαρτίου, συνεχίζεται η νέα περίοδος της λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου υπό το νέο καλλιτεχνικό του Διευθυντή Νίκο Διαμαντή (η αρχή γίνεται την Παρασκευή με την «Μητέρα του Σκύλου» του Παύλου Μάτεσι).
Το Portnet είχε μια συζήτηση με το Γιώργο Αρμένη, για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και τα μηνύματα που στέλνει από τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο;
To Διπλό Βιβλίο του Δημήτρη Χατζή, είναι το κορυφαίο μυθιστόρημα που ασχολείται γύρω απ’ την μετα -εμφυλιακή Ελλάδα , τις επιπτώσεις του στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, και στην διαμόρφωση του μετέπειτα Νεοέλληνα.

Ο Δημήτρης Χατζής σημερα......
Είναι γραμμένο το 1976 και είναι τραγικά σύγχρονο για το σήμερα, τόσο στην πορεία και την εξέλιξη του Έλληνα και την κατάντια του ανθρώπου, που έβαλε στόχο και σκοπό, την καπατσοσύνη και το «φημισμένο» ελληνικό δαιμόνιο, τον υλισμό, πάνω κι απ’ τη ζωή του, και οι αξίες; Οι πρόγονοί μας; Οι ποιητές; Η καθαρότητα; Το ρωμαίικο και η ρωμιοσύνη; Πετάχτηκαν στις χωματερές ή σαν γαρίφαλα στις πίστες. Κάπου λέει ο Χατζής: «…. ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΟΝΟΜΙΣΟΥΝ … Η ΚΟΝΌΜΑ…Η ΚΟΝΟΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ… ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΕ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΛΕΞΗ!»

Τι μήνυμα στέλνετε σήμερα, σε μια εποχή κρίσης, από τη σκηνή του ΔΘΠ
Θα σας παραπέμψω και πάλι στον Χατζή και στο Ξυλάδικο του Βόλου:
«…τ’ αφεντικό, σωστά τα λογάριασε την «άρπαξε την καλή» και λογαριάζεται κι έξυπνος. Είναι απ’ αυτούς που ξέρουν καλά την Ελλάδα. Κάτι σαν ένστικτο, πείρα παλιά κατασταλαγμένη τους οδηγεί ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟ ΡΩΜΑΙΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΣΩΣΤΟ…..
Και συνεχίζει:
…..Είναι κείνα πού’ γραψε στο ξεχωριστό του σημείωμα. Για μένα. Γι’ αυτούς τους άλλους. Για την ελπίδα. Κι ας είναι και λίγο για την Ελλάδα, γιατί να μην είναι;….»
Για όλα αυτά και γι’ άλλα πολλά επέλεξα να ανεβάσω το Ξυλάδικο του Βόλο.
Ελπίζω να αποτελούν και για σας όλα τα παραπάνω ερέθισμα για να δείτε την παράσταση.

eep logo