Από την Πειραϊκή στο Τουρκολίμανο και από το ΣΕΦ στα Λιπάσματα

peiraias airphoto night 2

Αναπλάσεις, αξιοποιήσεις κτιρίων, επενδύσεις, ΟΛΠ, «Ζώνη», αλλάζουν τον Πειραιά


Η θέα από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργου Γαβρίλη, στον πέμπτο όροφο του κτιρίου που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στην καρδιά του λιμανιού, είναι εντυπωσιακή. Ακόμη κι όταν είναι ώρα μαζικής αναχώρησης πλοίων, νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ και τα καυσαέρια κάποιες φορές μαυρίζουν το φόντο, είναι το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας που κυριαρχεί και δίνει την αίσθηση των ανοιχτών οριζόντων. Εκείνων που συσσώρευσαν πλούτο με τα πλοία τους σε αυτή την πόλη κι έκαναν τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Είναι ωραία η θέα από το γραφείο του Γιώργου Γαβρίλη, μια θέα που εμπνέει αισιοδοξία. Κι όταν απέναντί σου έχεις έναν χαμογελαστό και φύσει αισιόδοξο άνθρωπο, δεν μπορείς παρά να συμμερίζεσαι την αισιοδοξία που εκπέμπει. Γιατί ο Γιώργος Γαβρίλης πιστεύει πραγματικά ότι αυτή η χρονιά, το 2018, του οποίου το ένα τέταρτο ήδη συμπληρώνεται, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον του Πειραιά. Και δεν το πιστεύει γιατί θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, αλλά γιατί όλα τα τεκμήρια συνηγορούν σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι, άλλωστε, μια σειρά από «στοιχήματα», τα οποία βάσιμα εκτιμάται ότι μπορεί να κερδηθούν και έτσι, να αλλάξει πρόσωπο η πόλη.


Κονώνειο Τείχος - Ξύλινος περίπατος στην Πειραϊκή

Στο επίπεδο του κεντρικού Δήμου, υπάρχει η ελπίδα επιτέλους να δεχθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία και να συναινέσει, ώστε μετά από κάθετες τομές στα μπάζα που έχουν επισωρευθεί στο Κονώνειο Τείχος στην Πειραϊκή, να προχωρήσει η μαζική εκχωμάτωση. Ώστε να αναδειχθούν τα υπολείμματα του Τείχους και κυρίως να αποδοθεί ο χώρος που εκτείνεται από τα όρια του «Αχινού» (παλιά Τερψιχόρη) μέχρι τον παλιό «Ιππόκαμπο». Η πλατεία Νίκης δηλαδή και η περιοχή του «Διρού» που μέχρι τη δεκαετία του ’90 αποτελούσε ένα επισκέψιμο φυσικό μπαλκόνι στο ωραιότερο ίσως σημείο του Σαρωνικού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ελπίζει πως με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ, του υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Δήμου Πειραιά, μπορούν να γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Πειραϊκής. Να «κερδηθούν» δηλαδή δυο-τρία μέτρα από τον δρόμο για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πεζοδρόμιο για περίπατο από τη Σχολή Δοκίμων μέχρι την Φρεαττύδα. Κι ακόμη, με βάση μελέτες που ήδη υπάρχουν, να δημιουργηθούν ξύλινες σκάλες που θα οδηγούν σε επίσης ξύλινο περίπατο πάνω στα βράχια, όπου κατά διαστήματα θα υπάρχουν στέγαστρα-μπαλκόνια, για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν τη θέα.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στα γήπεδα του Πορφύρα και του Φοίνικα, τον φωτισμό, αλλά και την καθαριότητα που οφείλει η Αρχαιολογική Υπηρεσία να επιτρέψει στον Δήμο να φροντίζει, θα αλλάξουν άμεσα το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. Είναι δε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια για αυτή την παρέμβαση.

Και ίσως ακόμη πιο σημαντικό ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, αρχαιολόγος ο ίδιος, είναι σύμφωνος με την συγκεκριμένη παρέμβαση. Μάλιστα, όπως πληροφορείται το Portnet, ο Κ.Στρατής, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στον Πειραιά, τις επόμενες ημέρες θα παραβρεθεί σε μεγάλη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά για να αντιμετωπιστούν λεπτομέρειες της συγκεκριμένης ανάπλασης.


Ανάπλαση του Τουρκολίμανου - «Πράσινος διάδρομος» στη Δραπετσώνα

Παράλληλα, ο Γιώργος Γαβρίλης εκτιμά ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά θα έχουν έτοιμα τα σχέδια ανάπλασης του Τουρκολίμανου. Δεν κρύβει την εκτίμησή του για το πρόσωπο του «Γιάννη», όπως αποκαλεί τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη. Υποστηρίζει ότι το επίπεδο συνεργασίας τους είναι εξαιρετικό και η ειλικρίνεια που τη χαρακτηρίζει, είναι εκείνη που εξασφαλίζει την σύγκλιση παραγόντων που ξεκινούν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά συνεργάζονται για την υλοποίηση συγκεκριμένων λύσεων για το καλό του Πειραιά.
Σημειώνει πως ένα σύγχρονο Τουρκολίμανο, που θα συνδυάζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εστίασης με χώρο περιπάτου δίπλα στη θάλασσα, θα μπορεί απολύτως φυσικά να συνδεθεί με τους επίσης υπό ανάπλαση χώρους πέριξ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αποτελέσουν γέφυρα σύνδεσης του παράκτιου μετώπου με την υπό αναδιαμόρφωση παραλία του Φαλήρου μέχρι το Ίδρυμα Νιάρχος και το Ταε Κβον Ντο. «Όλος αυτός ο χώρος από τη Σχολή Δοκίμων μέχρι το Παλιό Φάληρο ενοποιείται και αλλάζει το πρόσωπο του Πειραιά και της παραλίας, περιλαμβάνοντας το Μοσχάτο και τις Τζιτζιφιές», υπογραμμίζει χαμογελώντας.

«Αλλά δεν είναι μόνο αυτό», συνεχίζει ο Γ.Γαβρίλης. Ο «πράσινος διάδρομος» που θα συνδέει κατά μήκος των γραμμών την Λεύκα με τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δραπετσώνας, ευλόγως συνδέεται με τη μεγάλη ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου και του «Παπαστράτου». Η περιοχή αυτή αποτελεί φυσική «γέφυρα», υποστηρίζει, με την «από δω», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, περιοχή της Δραπετσώνας και των Λιπασμάτων. Πραγματικά, μια ματιά στον χάρτη πείθει και τον τελευταίο κακόπιστο ότι η ανατολική πλευρά των Λιπασμάτων αποτελεί ένα ειδυλλιακό μπαλκόνι πάνω από το λιμάνι και προς τον Σαρωνικό, που θα μπορέσει να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Αλλάζει το κλίμα στη "Ζώνη"

Αποτελεί έκπληξη να ακούς από έναν παλιό συνδικαλιστή, όπως ήταν ο σημερινός Αντιεριφερειάρχης Πειραιά, να παραδέχεται ότι με τις ενέργειες της νέας διοίκησης του ΟΛΠ, ήδη φαίνεται να αλλάζει το κλίμα σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Άλλωστε, όσοι παρακολουθούν τον χώρο, αντιλαμβάνονται πως οι επιφυλάξεις που είχαν οι μικροβιοτέχνες του χώρου για την αύξηση των Κινέζων έχουν δώσει τη θέση τους στην απόλυτη διάθεση συνεργασίας. «Όταν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχει επαγγελματίας που να μην θέλει να τις εκμεταλλευτεί». Αυτή είναι μια αλήθεια την οποία, εκτός των άλλων, υιοθετούν πλέον και οι απλοί εργαζόμενοι των περιοχών του δυτικού Πειραιά που μαστίζονται από την ανεργία.


«Παγόδα» και Αμαξοστάσιο της ΣΤΑΣΥ

Απέναντι από το γραφείο του Γιώργου Γαβρίλη προβάλει ένα τέταρτο «κουφάρι» της πόλης. Μετά τον Πύργο, την πρώην Ράλλειο και τη Βίλλα Ζαχαρίου είναι η «Παγόδα» που έρχεται να προστεθεί στα εμβληματικά-στοιχειωμένα κτίρια στο κέντρο της πόλης. Ο ίδιος ο Γ.Γαβρίλης δεν φαίνεται αρνητικός σε μια αξιοποίησή του σαν χώρο ξενοδοχείου με χρήσεις εστίασης και αναψυχής, κάτι που μοιάζει να προβλέπει το Master Plan του ΟΛΠ και το οποίο ζητούν φορείς της πόλης.
Αλλά διακόπτει την απορία μας για το μέλλον της «Παγόδας», προσθέτοντας πως στο κτιριακό απόθεμα της πόλης υπάρχει και το παλιό αμαξοστάσιο της ΣΤΑΣΥ, στη πλατεία Ιπποδαμείας. «Υπάρχουν δεκάδες έμποροι και επιχειρηματίες στο κέντρο του Πειραιά που στεγάζονται σε παλιά και ακριβά για τα δεδομένα τους κτίρια. Η δημιουργία μιας σύγχρονης κλειστής αγοράς εκεί, δίπλα στον υπό διαμόρφωση συγκοινωνιακό κόμβο του λιμανιού, θα δώσει δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης στην πόλη. Θα αξιοποιήσει ένα παρωχημένο, μη λειτουργικό για τη ΣΤΑΣΥ σήμερα κτίριο, λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής». 

«Είναι αυτά τα μικρά και τα μεγάλα που μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω», υποστηρίζει ο Γ.Γαβρίλης. Και καταλήγει ότι ενώ οι χρηματοδοτήσεις όλων αυτών των παρεμβάσεων, αλλά και άλλων, όπως εκείνες που περιλαμβάνονται στον εξαιρετικό φάκελο της ΟΧΕ του Δήμου Πειραιά, είναι εξασφαλισμένες, εκείνο που απαιτείται είναι ο συντονισμός, ο κοινός βηματισμός των όχι και λίγων εμπλεκόμενων φορέων. «Αυτός είναι ο ρόλος μας και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε για τον Πειραιά της επόμενης πεντηκονταετίας».

eep logo