Ερώτηση για την καθυστέρηση μισθοδοσίας συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου

katsafados vouli

Από τον Βουλευτή της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδο

Ερώτηση στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος , για την καθυστέρηση μισθοδοσίας και τη μη καταβολή των ημερών επίσχεσης εργασίας των συμβασιούχων των Περιφερειακών Γραφείων και Αυτοτελών Κλιμακίων της Υπηρεσίας Ασύλου σε όλη την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Βουλευτής, περίπου 113 συμβασιούχοι από τους συνολικά 180 που είχαν προσληφθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη παροδικών αναγκών της Υπηρεσίας, βρισκόντουσαν σε επίσχεση εργασίας από τις 5 έως τις 21 Μαρτίου, επειδή δεν τους είχαν καταβληθεί τα δεδουλευμένα των μηνών Δεκεμβρίου 2017, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018.
Στα μέσα Απριλίου τους καταβλήθηκε η μισθοδοσία του Μαρτίου, ωστόσο, δεν περιελάμβανε το σύνολο των ημερών που βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας (περίπου 500 ευρώ) και για τις οποίες η Υπηρεσία Ασύλου ήταν υπερήμερη.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κώστας Κατσαφάδος ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό για ποιο λόγο υπάρχει η καθυστέρηση στη μισθοδοσία των συμβασιούχων και αν αληθεύει ότι η Υπηρεσία Ασύλου έκανε αίτημα για έκτακτο κονδύλι στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Σε μια μόνιμη αγωνία φαίνεται πως βρίσκονται οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου σε όλη τη χώρα, καθώς είναι αμφίβολο κάθε μήνα αν θα πληρωθούν τον μισθό τους, ενώ όταν αυτό γίνει, γίνεται με αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Ειδικότερα, περίπου 113 συμβασιούχοι από το σύνολο των 180 που προσέλαβε η Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη παροδικών αναγκών της Υπηρεσίας Ασύλου, για τις ανάγκες των Περιφερειακών Γραφείων ή Αυτοτελών Κλιμακίων στους νομούς Αττικής, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσου και Κορινθίας, στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων «Ενίσχυση της Διαδικασίας Ασύλου» και «Νομική συνδρομή και εκπροσώπηση» του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης & Ένταξης 2014- 2020, προέβησαν σε επίσχεση εργασίας από την 5η Μαρτίου του 2018 έως και την 21η του ιδίου μήνα, προκειμένου να τους καταβληθούν το σύνολο των δεδουλευμένων των μηνών Δεκεμβρίου 2017, Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018.
Ειδικότερα, ενώ στα μέσα περίπου του μηνός Απρίλη τους καταβλήθηκε η μισθοδοσία του μηνός Μαρτίου, η συγκεκριμένη μισθοδοσία δεν περιελάμβανε το σύνολο των ημερών εκείνων, των οποίων οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας (περίπου 500 ευρώ) και για τις οποίες η Υπηρεσία Ασύλου ήταν υπερήμερη.
Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν όλα τα παραπάνω, αποτυπώνεται η φαιδρότητα της Κυβέρνησης, η οποία φαίνεται πως προκηρύσσει συμβάσεις τις οποίες δυσκολεύεται να αποπληρώσει. Να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα έχω καταθέσει Ερώτηση και τον περασμένο Σεπτέμβριο (Αρ. πρωτ. 8412/1.9.2017), για το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε αναρμόδιο να απαντήσει.
Επειδή δεν είναι δυνατόν, εν μέσω κρίσης, οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για ομαλοποίηση της μισθοδοσίας τους, να τυγχάνουν τέτοιας μεταχείρισης,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Για ποιο λόγο οι εν λόγω συμβασιούχοι πληρώνονται με αυτήν την καθυστέρηση; Αληθεύει το ότι τα χρήματα εξαντλήθηκαν και ότι η υπηρεσία έκανε αίτημα για έκτακτο κονδύλι στο Υπουργείο Οικονομικών; Αν ναι, γνωρίζει το Υπουργείο πού πήγαν τα χρήματα της εν λόγω σύμβασης;
2) Για ποιο λόγο οι οικονομικές υπηρεσίες, τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου, όσο και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν προέβησαν στην πλήρη λογιστική εκκαθάριση των παρουσιολογίων της μισθοδοσίας του μηνός Μαρτίου, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι ημέρες κατά τις οποίες το Υπουργείο είχε περιέλθει σε καθεστώς υπερημερίας, λόγω της επίσχεσης εργασίας;
3) Εφόσον τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το παραπάνω πρόγραμμα είναι προκαθορισμένα και εκταμιευμένα, με σκοπό την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, τις οποίες έχει ορίσει η Ε.Ε για το μεταναστευτικό ζήτημα, για ποιο λόγο κύκλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου διαρρέουν στους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου ότι τα χρήματα για τις ημέρες που προέβησαν σε επίσχεση εργασίας, μέσα στο μήνα Μάρτιο θα τα πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό -χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν το πότε- και όχι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που ήδη έχουν εκταμιευτεί για τις συγκεκριμένες δράσεις;
4) Αληθεύει ότι υπάρχει ενδεχόμενο τα χρήματα από τις ημέρες του μηνός Μαρτίου, κατά τις οποίες οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι προέβησαν σε επίσχεση εργασίας, να συμπεριληφθούν στον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους του 2019, με αποτέλεσμα να αποδοθούν τα οφειλόμενα ακόμα πιο αργά, δηλαδή μέσα στο 2019;

eep logo