Σύσκεψη για την κρουαζιέρα και τον Πειραιά

peiraias syskepsi krouaziera

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πέτρου Κόκκαλη, εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής, του Ο.Λ.Π και φορέων της κρουαζιέρας.

Αντικείμενο της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια συνάντησης στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά, ήταν η δημιουργία ομάδων εργασίας για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της πόλης, η προετοιμασία για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, αλλά και οι τρόποι εξυπηρέτησης των κρουαζιεροπλοίων που ελλιμενίζονται στο λιμάνι του Πειραιά.
Κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του τουρισμού για την αξιοποίηση του Πειραιά γενικότερα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, επισήμανε:

«Στη συνέχεια της προηγούμενης πρωτοβουλίας, εκείνο που είχαμε υποστηρίξει ήταν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη αυτή η συνεργασία, η πρώτη επικοινωνία και συνεργασία, να αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά μεγαλύτερης διάρκειας σε βάθος χρόνου. Και στη συνέχεια, να κάνουμε προσπάθειες επεξεργασίας σημείο προς σημείο το σύνολο των θεμάτων, ώστε ό,τι γίνεται από τον κάθε εμπλεκόμενο φορέα να ενταχθεί σε ένα συνεκτικό σχέδιο, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική η προσπάθειά μας.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της προσπάθειας, φαίνεται ότι έχουμε κατακτήσει δύο πράγματα: το ένα να έχει διάρκεια και το δεύτερο είναι ότι διεκδικούμε όλοι να εμπλακούμε και να ενταχθούμε σε αυτό το συνεκτικό σχέδιο του τι θέλουμε να κάνουμε».

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του, τόνισε:

«Η σύσκεψη όλων των φορέων που ενδιαφερόμαστε για την πορεία της κρουαζιέρας, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γαβρίλη.
Θα πρέπει να υπάρχουν ομάδες εργασίας και συνεργασία μεταξύ των φορέων, ώστε να μπορέσουμε και εμείς από την πλευρά μας να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, δηλαδή, ο κόσμος που φτάνει στο λιμάνι του Πειραιά να διαχέεται στην πόλη και να δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο οικονομική ανάπτυξη.
Η ευθύνη για το ότι δεν έχει κατορθώσει να ωφεληθεί από τα εκατομμύρια των τουριστών είναι σε μεγάλο βαθμό του Πειραιά. Νομίζω ότι ο Δήμος Πειραιά έχει μια από τις βασικές και κύριες ευθύνες, διαχρονικά, διότι δεν είχε δουλέψει μέχρι σήμερα οργανωμένα και με σύστημα. Αρκεί να σας πω ότι στο οργανόγραμμα του Δήμου Πειραιά δεν υπάρχει η λέξη τουρισμός, όπως δεν υπάρχει και η λέξη ναυτιλία.
Εμείς επιδιώκουμε συνεργασία μόνιμη και σταθερή με όλους εσάς, για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε την κρουαζιέρα αλλά και οι άνθρωποι της κρουαζιέρας πώς να βοηθήσουν το Δήμο. Δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, προσπαθώ και εγώ να δώσω ένα μήνυμα στους δημότες να μην περιμένουν θαύματα. Αν όμως δουλέψουμε με πάθος και με διάθεση, νομίζω ότι ίσως το επόμενο καλοκαίρι, του 2016, να έχουμε θετικά αποτελέσματα, εφόσον και ο Δήμος και όλοι οι άλλοι κάνουν τη δουλειά τους στο μερίδιο που τους αναλογεί.
Το «Destination Piraeus», είναι ένα εργαλείο προβολής του Πειραιά, δουλεύουμε με τις αστικές συγκοινωνίες, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες στάσεις στον Πειραιά για τουρίστες. Δουλεύουμε ώστε να ομορφύνουμε τις όψεις των κτιρίων. Ένα πρώτο βήμα έγινε με το κτίριο της Ραλλείου που σκεπάστηκε και θα παρέμβουμε και σε άλλα σημεία μέσα στον Απρίλιο. Στην είσοδο της πόλης στην Κάβα Χάλαρη και στο ΣΙΛΟ, να καλυφθεί η ασχήμια στις πύλες εισόδου στην πόλη και σιγά σιγά να μπορέσουμε να βελτιωνόμαστε σε κάποιους τομείς».


Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πέτρος Κόκκαλης, τόνισε:

«Η προτροπή του κ. Αντιπεριφερειάρχη θα ήταν να αρχίσουμε να βρισκόμαστε σε πιο μικρές ομάδες, που έχουν καθορισμένη στόχευση. Να λειτουργήσουμε πιο μικρές και συγκροτημένες ομάδες εργασίας με βάση κάποιους τομείς τους οποίους είχατε καταθέσει εγγράφως στην προηγούμενη συνάντηση. Οι τομείς αυτοί είναι τέσσερεις και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε αν συμφωνούμε σε μια τέτοια δομή συνεργασίας. Αρχικά είναι η προβολή του προορισμού του Πειραιά, είτε σαν λιμάνι κρουαζιέρας είτε σαν πόλη είτε σαν πύλη εισόδου. Άρα η προβολή του γεωγραφικού προσδιορισμού της πόλης και πως μπορεί να γίνει αυτό. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο θα παίξει το «Destination Piraeus» και τα υπόλοιπα διαδικτυακά μέσα και θέλουμε τη βοήθειά σας για να μπορέσετε να μας καθοδηγήσετε για να απευθυνθούμε στα ειδικά κοινά των επιβαινόντων στα πλοία που ελλιμενίζονται στον Πειραιά. Μια δεύτερη μεγάλη ενότητα είναι η δημιουργία του τουριστικού περιεχομένου, δηλαδή, πως μπορούμε να προτείνουμε δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν στην πόλη. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την οικονομία της πόλης είναι να βοηθήσουμε στην εξυπηρέτηση των πλοίων που ελλιμενίζονται. Είτε αυτό αφορά τις προμήθειές τους για να τονώσουμε την τοπική αγορά σε τρόφιμα, καύσιμα και επίσης στη διεκπεραίωση των τουριστικών προϊόντων που ήδη προσφέρονται. Ένα τέταρτο κομμάτι, το οποίο είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη συνεργασία μας και να έχουμε ένα συγκεκριμένο πεδίο δράσης για φέτος, είναι τι μπορούμε να κάνουμε για την κρουαζιέρα, για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας. Είναι δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και θα βοηθήσουν στην ανάδειξη του Πειραιά σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό και σε πιο μέσο ορίζοντα, στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον κλάδο».

 

eep logo