Γ.Μώραλης: Ενιαία στρατηγική για την ανάπλαση της Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας

moralis giannis blue

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης συμμετείχε στην κοινή Συνέντευξη Τύπου για την αξιοποίηση και ανάπλαση της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας, που πραγματοποιήθηκε την Μ.Δευτέρα στο Δημαρχείο Δραπετσώνας μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τους Δημάρχους: Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη, Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη, Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Κώστα Τσεφαλά.

Ακολουθεί η ομιλία του Γιάννη Μώραλη:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας τον Δήμο Πειραιά σε αυτό το πάνελ. Θα πρέπει να συνηθίσετε στην εικόνα αυτή, να βλέπετε τους Δημάρχους μαζί, γιατί ήρθε η ώρα οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, σε αυτά που συμφωνούν αλλά ακόμα και σε αυτά που διαφωνούν και μπορούν να συνθέσουν απόψεις, να διεκδικούν από κοινού για σημαντικά ζητήματα.
Ένα από αυτά, είναι αυτό για το οποίο είμαστε εδώ σήμερα, για να στηρίξουμε μια αυτονόητη διεκδίκηση. Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκανε μια ιστορική αναδρομή για το θέμα, μίλησε για πράγματα γνωστά και αυτονόητα. Το ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διυλιστήρια 70 μέτρα από τα σπίτια, το ότι δεν μπορεί να υπάρχουν βιομηχανίες δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και κατοικίες. Το ότι δεν έχουμε στον Πειραιά πράσινο. Ότι πρέπει να δούμε με διαφορετικό μάτι τη βιώσιμη ανάπλαση και αυτής της περιοχής, αλλά και άλλων περιοχών στην Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά.

Σημασία έχει όμως, ότι υπό τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενωθήκαμε όλοι μαζί, δημιουργήθηκε ένα συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών, με ενιαία στρατηγική, για το τι ακριβώς διεκδικούμε.
Οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά έχουμε πολλά κοινά. Στα ζητήματα αυτά θα έχουμε κοινή αντιμετώπιση και διεκδικήσεις. Είμαστε Δήμοι με πολύ μεγάλη ανεργία, με ανυπαρξία πρασίνου και ελεύθερων χώρων. Είμαστε Δήμοι δίπλα στη θάλασσα και αντί αυτό να λειτουργεί υπέρ μας, λειτουργεί ανασταλτικά. Βάζω ορισμένα θέματα τα οποία το επόμενο διάστημα μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού, συν άλλα που αφορούν δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές.

Η σημαντική εξέλιξη για εμένα, στην υπόθεση της ανάπλασης που συζητάμε, είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό που φάνηκε ότι είχε επιτευχθεί το 1999, αλλά στη συνέχεια για πολλούς λόγους που είναι γνωστοί, ανετράπη.
Αναφερόμαστε σε μια περιοχή που μπορεί να δώσει μια διαφορετική προοπτική και στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας αλλά και στους όμορους Δήμους. Είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή σε έκταση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και όχι να υπάρχει αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα.

Ο Δήμος Πειραιά και εγώ προσωπικά θα είμαι παρών σε όποια παρόμοια εκδήλωση ή και στη συνέχεια αν χρειαστεί να κάνουμε και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες σαν και αυτές του προηγούμενου διημέρου.

Θεωρώ επίσης, πως όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη και σαφή θέση επί του θέματος. Τι επιθυμούν, όχι μόνο τα δύο κόμματα που είναι στην κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα.
Να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς ώστε να μην χρειαστεί οι επόμενοι από εμάς να ξανασχοληθούν με το ίδιο θέμα. Να μην είμαστε αναβλητικοί, να βάλουμε έναν άξονα και με πρακτικό μυαλό και συνεννόηση να το πετύχουμε. Σας ευχαριστώ πολύ».

eep logo