Ψήφισμα Δήμου Πειραιά για την ΠΝΠ

dhmarxeio peiraia


Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά είναι το εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 22-4-2015 και ώρα 17:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο (Πλατεία Κοραή) για να συζητήσει και να λάβει απόφαση σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 41/20.4.15 τ.Α) σύμφωνα με την οποία εισάγεται κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά συζήτησε την ιδιαιτέρως δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια οικονομικά της χώρας εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης των παρατεταμένων πλέον διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της.

Αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και επιθυμεί να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλεται για επιτυχή έκβαση, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Η απαράδεκτη όμως απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διαδικασία λανθασμένη, τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν σε υπάρχουσες και μελλοντικές υποχρεώσεις.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη απόφαση τείνει να καταργήσει την αυτοτέλεια και αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης και ως εκ τούτου, για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα θα ήταν επιβεβλημένο η Κυβέρνηση να είχε προηγουμένως ενημερώσει και συζητήσει με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ΟΤΑ και όχι να τους αιφνιδιάσει φέρνοντας τους προ τετελεσμένων γεγονότων.

Οι θεσμικοί παράγοντες, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν αφενός να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και αφετέρου να αναλάβουν κάθε πρωτοβουλία προκειμένου να υπερασπιστούν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και τα χρήματα των δημοτών.

Καταλήγοντας και όσον αφορά στην μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος συντάσσεται με το αίτημα της ΚΕΔΕ, ώστε να υπάρξει άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να καθοριστεί η τελική στάση μας, σε κάθε περίπτωση πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου».

eep logo