Γιάννης Μώραλης: "Πειραιάς, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη"

peiraias aerophoto

Συνέντευξη του Δημάρχου Πειραιά στον Διονύση Βυθούλκα*

Εχοντας μεγαλώσει σε ένα σπίτι και μια οικογένεια που είχε σχέση με τα κοινά, αλλά και μέσα από την 25ετή επαγγελματική μου πορεία, όταν αποφάσισα να διεκδικήσω τη θέση του δημάρχου Πειραιά ασφαλώς και γνώριζα ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα» λέει στο «Βήμα» ο Γιάννης Μώραλης, ο οποίος τον Μάιο του 2019 θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των δημοτών.

«Πιστεύω στην επαφή με τους πολίτες»

Κάνοντας μια αναδρομή στη διαδρομή του στον δημαρχιακό θώκο εκτιμά ότι εάν είχε τη δυνατότητα, κάποια πράγματα θα τα έκανε διαφορετικά: «Το πιθανότερο είναι να άλλαζα την καλή πίστη και διάθεση που δείχνω σε κάθε συνομιλητή μου, γιατί πολλές φορές αυτή η στάση δεν αποδίδει. Ισως να άλλαζα λίγο τον τρόπο διεκδίκησης θεμάτων που αφορούν κυβερνητικές αποφάσεις για τον Πειραιά. Ισως να περπατούσα λίγο παραπάνω έξω, στους δρόμους, καθώς πιστεύω στην προσωπική επαφή με τους πολίτες, και όχι να μένω 12 ώρες κλεισμένος στο γραφείο παλεύοντας με προβλήματα που πολλές φορές δεν λύνονται εξαιτίας αγκυλώσεων».

Ο δήμαρχος Πειραιά επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανείς που να ήταν άριστος από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής του με ένα νέο αλλά και σύνθετο αντικείμενο: «Ούτε είμαι επηρμένος, ώστε να πω ότι τα έκανα όλα τόσο σωστά και ότι θα τα έκανα ξανά όλα και με τον ίδιο τρόπο. Ενα πάντως που δεν θα άλλαζα είναι το ότι η δημοτική αρχή πολιτεύεται με ειλικρίνεια, σεβασμό και διάθεση για συνεργασία με όλους και μακριά από κομματικές ταμπέλες. Είμαστε ένας ανεξάρτητος συνδυασμός και ως τέτοιος θα συνεχίσουμε την πορεία μας».

Στο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές ο Γιάννης Μώραλης στοχεύει στην ολοκλήρωση ή δημοπράτηση όσο γίνεται περισσότερων έργων και την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας στις γειτονιές αφήνοντας έξω, όπως ο ίδιος τονίζει, αστάθμητους παράγοντες όπως τις απεργίες ή τα προβλήματα στον ΧΥΤΑ «για τα οποία προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, έστω αν και κάποιοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν την εικόνα μετά από αυτές τις κινητοποιήσεις για να λαϊκίσουν».

Από τους πρωταρχικούς στόχους είναι αφενός η κατάρτιση ενός αξιόλογου ψηφοδελτίου, αν είναι δυνατόν από όλο το πολιτικό φάσμα και με ανθρώπους ικανούς, με όρεξη για δουλειά, και αφετέρου να μη γίνει σε ένα κλίμα έντασης και πόλωσης ο προεκλογικός αγώνας. «Λίγοι ευτυχώς επιθυμούν να δημιουργήσουν πολωτικό κλίμα στον Πειραιά. Με συκοφαντίες, προσβολές, ψέματα, λασπολογίες. Αυτά συνήθως τα έχουν ανάγκη αυτοί που δεν έχουν συγκροτημένες προτάσεις. Αυτοί που νιώθουν να χάνουν έστω και τα λίγα που είχαν. Αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν για πάντα να αλλάζουν άποψη κάθε μήνα λαϊκίζοντας, σαν να μην είδαν τι συμβαίνει στη χώρα και ο κόσμος να τους ανέχεται. Τελευταία επιδίωξή μου είναι να κατανοήσουν όλοι όσοι δεν ζουν τον Πειραιά και μπορεί να φαντασιώνονται διάφορα ή να έχουν λανθασμένη πληροφόρηση, ότι στον Πειραιά έχει ήδη διαμορφωθεί μια αυτοδιοικητική κίνηση, αυτή του «Πειραιά Νικητή», η οποία συνεχώς διευρύνεται, παραμένει έξω και μακριά από χρίσματα και κόμματα, δουλεύει ακατάπαυστα με σεβασμό προς όλους και με μοναδικό γνώμονα τη βελτίωση της ζωής των Πειραιωτών και τη δημιουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο την καθημερινότητα των δημοτών, όπως η καθαριότητα, το πράσινο, οι παιδικές χαρές, τα ΚΑΠΗ, τα πεζοδρόμια, οι αθλητικοί χώροι, το κυκλοφοριακό, προφανώς, όπως λέει, είναι από τις κύριες υποχρεώσεις κάθε δημάρχου.

«Σε αυτούς τους τομείς, εκτός των σημαντικών παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής, υπήρξε αρωγός στην προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια και ο μεγάλος σύλλογος της πόλης μας, ο Ολυμπιακός, και ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσωπικά, χάρη στον οποίο έχουν γίνει αρκετά έργα στον Πειραιά, όπως αναπλάσεις πλατειών και αθλητικών χώρων. Κάθε χρόνο αναλαμβάνει τις χριστουγεννιάτικες και αποκριάτικες εκδηλώσεις για τα παιδιά στις γειτονιές της πόλης μας, προσφέρει δωρεάν αθλητικά camps για τα παιδιά, στηρίζει τους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας προσφέροντας δωρεάν εκδρομές και υλικοτεχνική υποδομή στα κέντρα αγάπης και αλληλεγγύης και πολλά ακόμη. Μακάρι δε να υπάρξουν και άλλοι οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν τις προσπάθειες που κάνει καθημερινά η δημοτική Αρχή».

Το λιμάνι, οι επενδύσεις και οι αναπλάσεις

Για το νέο πρόσωπο της πόλης ανέφερε ότι «ο Πειραιάς αλλάζει και αλλάζει προς το καλύτερο. Γινόμαστε ένας μεταφορικός κόμβος από τους λίγους στην Ευρώπη… Σε περιοχές οι οποίες τις τελευταίες δεκαετίες ρήμαζαν, όπως στον Αγιο Διονύσιο, γίνονται επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων. Υπάρχει ενδιαφέρον για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Το λιμάνι μετατρέπεται σε λιμάνι εκκίνησης για την κρουαζιέρα, ώστε επιτέλους να αποκομίσουμε οφέλη από τον τουρισμό. Υπάρχει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του Πύργου που από το 1973 στέκεται αγέρωχος αλλά άδειος. Μετά από 40 χρόνια ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες η ανάπλαση στο Μικρολίμανο και έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την ανάπλαση της Πειραϊκής. Ξεκινούν στην πόλη να εφαρμόζονται σταδιακά «έξυπνες» υπηρεσίες… Ολα αυτά και πολλά άλλα, όταν ολοκληρωθούν, θα καταστήσουν τον Πειραιά πραγματικά μια άλλη πόλη. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη».

Οι τρεις άξονες αναβάθμισης της πόλης

Οπως επισημαίνει ο κ. Μώραλης, η προσπάθεια της δημοτικής Αρχής βασίστηκε σε τρεις άξονες. Ο πρώτος, να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε έχοντας να αντιμετωπίσει γνωστά προβλήματα του Δήμου, όπως «η τραγική οικονομική κατάσταση, ο μέτριος εξοπλισμός, το μειωμένο κατά 50% προσωπικό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ειδικά στη διεύθυνση της καθαριότητας, αλλά και στις λοιπές υπηρεσίες της καθημερινότητας. Επίσης άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η κακή νοοτροπία που όλοι λίγο-πολύ έχουμε σε σχέση με τον σεβασμό του δημόσιου χώρου. Οπως και η νέα “μόδα” των καταστροφών σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους και φυσικά η έλλειψη αστυνόμευσης, ειδικά με την τρομακτική έλλειψη δημοτικής αστυνομίας, καθώς ολόκληρος ο Δήμος Πειραιά διαθέτει 18 δημοτικούς αστυνομικούς ενώ το 2010 είχε 128!».

Ο δεύτερος άξονας ήταν «να αποκτήσει ο Δήμος νέα έσοδα από πηγές που μέχρι τότε δεν είχε, ώστε να μπορέσουμε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα στη βελτίωση της καθημερινότητας καθώς, όπως ήταν γνωστό, τα έσοδα του Δήμου δεν επαρκούσαν για να δημιουργήσουμε την εικόνα που όλοι θέλουμε. Ο τρίτος άξονας ήταν να σχεδιάσουμε ένα συγκροτημένο μακροχρόνιο σχέδιο για τον Πειραιά, να εξασφαλίσουμε τη συμφωνία της πόλης πάνω σε αυτό, όπως και τους πόρους για να το υλοποιήσουμε. Πετύχαμε; Σε αρκετά και σημαντικά ναι, σε ορισμένα θέλουμε παραπάνω χρόνο και φυσικά υπήρχαν και τομείς που μπορεί να υστερήσαμε. Οι δημότες είναι βέβαιο ότι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε».

*από tovima.gr

eep logo