«Ξένοι» στον Πειραιά!

peiraias limani dytika

Η σπέκουλα και τα ιστορικά προηγούμενα...

Παρά το γεγονός ότι -κατά το Σύνταγμα- ο βουλευτής εκφράζει και αντιπροσωπεύει το σύνολο της Επικράτειας (προφανώς κατά τις ψήφους του κόμματός του που του αναλογούν), συχνά-πυκνά έρχεται και επανέρχεται μια άκομψη συζήτηση περί «ξένων» στις Περιφέρειες, όπου κάποιοι υποψήφιοι εκτίθενται.
Μια σχεδόν ρατσιστική αντίληψη, που θέλει μόνο όσους έχουν γεννηθεί και ζουν σε μια Περιφέρεια, να μπορούν να είναι υποψήφιοι εκεί. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι πόλεις και περιφέρειες έχουν υπηρετήσει πολιτικοί που δεν έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει εκεί, αλλά έχουν τιμηθεί κάποιες φορές κατ΄ επανάληψη, με την ψήφο των πολιτών.

Στον Δήμο Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα, καθώς χωρίς να υποστηρίζεται από κάποιο κόμμα, συγκέντρωσε σχεδόν το 60% των ψήφων. Όπως άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο καταγόμενος από την Ήπειρο Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Πατρέων, που συγκέντρωσε 70%, αν και τυπικά τον υποστήριζε μόνο το ΚΚΕ!

Η σχετική συζήτηση αναζωπυρώθηκε τελευταία με αφορμή τις υποψηφιότητες της Σεμίνας Διγενή του ΚΚΕ στην Α΄ Πειραιά και του Γιάννη Ραγκούση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄ Πειραιά. Κι αν για το ΚΚΕ η σχετική κουβέντα τελειώνει γρήγορα, καθώς οι υποψήφιοί του θεωρούνται «στρατιώτες του κόμματος», για τους άλλους πολιτικούς χώρους η «σπέκουλα» καλά κρατεί. Παρά το γεγονός ότι είναι ατέλειωτη η σειρά πολιτικών που, ειδικά στον Πειραιά, εξελέγησαν και μεγαλούργησαν, χωρία να έχουν οικογενειακή ή άλλη σχέση με την πόλη. Πολιτικοί που πολιτογραφήθηκαν Πειραιώτες.

Η μεγάλη Μελίνα Μερκούρη και ο τεράστιος Μίκης Θεοδωράκης διετέλεσαν βουλευτές της Β΄ Πειραιά, ενώ ήταν Αθηναίοι «γκάγκαροι». Το 1990, ο –κατά τα λοιπά συμπαθέστατος - Σωτήρης Παπαπολίτης υποστήριζε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Πειραιά απέναντι στον επελαύνοντα, ερχόμενο από τη Νίκαια, Στέλιο Λογοθέτη ότι «οι Πειραιώτες είμαστε ράτσα». Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Ο Στέλιος Λογοθέτης διετέλεσε οκτώ χρόνια δήμαρχος. Όπως οκτώ χρόνια αιρετός Νομάρχης Πειραιά διετέλεσε ο προερχόμενος από το Κριεκούκι Βοιωτίας, Γιάννης Μίχας. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, με καταγωγή από τη Μάνη, ήταν Αντιδήμαρχος Αθηναίων όταν ο Κώστας Μητσοτάκης τον έστειλε στη βουλευτική λίστα της Α΄ Πειραιά. Η Ιστορία θα γράψει ότι εκλεγόταν επί 21 συνεχή χρόνια, πριν εκλεγεί για μια τετραετία Δήμαρχος Πειραιά.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ή ο Δημήτρης Βίτσας πιο πρόσφατα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν καμιά σχέση με την Β΄ Πειραιά όπου εκλέγονταν με τον Συνασπισμό ή πιο πρόσφατα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πραγματικά ατέλειωτος ο κατάλογος και δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε, όπως δεν έχει νόημα να συνεχίζεται η σχετική «σπέκουλα». Άλλωστε, ίσως μεγαλύτερη σημασία από το να είναι κανείς «φύσει» Πειραιώτης, έχει να είναι «θέσει». Να πολιτογραφηθεί κι να προσφέρει δηλαδή…

Pin It