ΓΟΝ.ΙΣ.: Ημερίδα και θεατρικό έργο στην Ιωνίδειο

gonis

Για την Ανατροφή του Παιδιού και την Προστασία της Παιδικής Ηλικίας

Μια εξαιρετική ημερίδα και ένα φορτισμένο με συγκίνηση και αγάπη θεατρικό έργο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στις 8 Ιουνίου 2019 στην Ιωνίδειο Σχολή.

«Η Ανατροφή του Παιδιού και η Προστασία της Παιδικής Ηλικίας»

Την ημερίδα που προηγήθηκε του θεατρικού, με θέμα «Η Ανατροφή του Παιδιού και η Προστασία της Παιδικής Ηλικίας», άνοιξαν με χαιρετισμό ο Νίκος Αράπης (Πρόεδρος ΓΟΝ.ΙΣ. Πειραιά) και η Νατάσα Βλουτόγλου (Επιστημονική υπεύθυνη, κλινική ψυχολόγος). Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες, οι οποίες αποτέλεσαν βάση για συζήτηση με τους παραβρισκόμενους. Εισηγητές ήταν οι: Γιώργος Ζώρζος (Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων), Καλλιόπη Μαυρέα (Ειδική Παιδαγωγός και Υποψ. Διδάκτορας Ιατρικής ΕΚΠΑ, Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής Α Παιδιατρική Κλινική Παίδων Αγ. Σοφία & Καλλιόπη Παπουτσάκη (Δρ. Ειδικής Παιδαγωγικής και πρώην Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος Ε.Δ.Ι.Π. Ε.Κ.Π.Α.) και η Ελένη Μητσοπούλου (Νομικός, Ιδρυτικό Μέλος ΓΟΝ.ΙΣ).

Συγκεκριμένα ο κος Ζώρζος αναφέρθηκε σε συγκρουσιακές καταστάσεις μετά από ένα διαζύγιο/χωρισμό των γονέων. Με την εισήγηση αυτή έγινε προσπάθεια να αναδειχτεί, ότι μέσα στις συγκρουσιακές συνθήκες οι δυο γονείς είναι δυνατό να λειτουργήσουν υπέρ του συμφέροντος των παιδιών τους, αναλογιζόμενοι ότι οι διαφορετικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν στην άσκηση του γονεϊκού τους ρόλου, συνδέονται με τις διαφυλικές διαφορές και ότι οι διαφορές αυτές είναι καλοδεχούμενες και χρήσιμες για τα παιδιά. Η κα Μαυρέα παρουσίασε μελέτη που εκπονεί σε συνεργασία με την Δρ. Παπουτσάκη για την επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος στη σχολική επίδοση του παιδιού. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι το οικογενειακό περιβάλλον ασκεί σημαντική επίδραση στη ψυχοσωματική και εκπαιδευτική εξέλιξη του παιδιού, μιας και πρωταρχικό μέλημα της οικογένειας είναι η κάλυψη των βασικών βιολογικών αναγκών του παιδιού και η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος με στόχο τη ψυχοσυναισθηματική ισορροπία και την ανάπτυξή του.
Η κα Μητσοπούλου σημείωσε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένας κρατικός μηχανισμός με αρμοδιότητα την προστασία του δικαιώματος του παιδιού να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς του. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κα Μητσοπούλου, ο ΓΟΝ.ΙΣ αποτελεί αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο φορέα κοινωνικής φροντίδας, ο οποίος είναι ήδη στην πράξη μηχανισμός προστασίας του παιδιού. Στα πλαίσια αυτά λειτουργεί το Κέντρο Στήριξης Οικογενειών, το οποίο προσφέρει ενημέρωση από εθελοντές - ειδικούς, προωθεί Καλές Πρακτικές, όπως (α) Συναίνεση και Κοινή Ανατροφή και (β) το Συμφωνητικό Κοινής Επιμέλειας των τέκνων, δηλαδή ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο οι γονείς συμφωνούν σε περίπτωση διαζυγίου ή διάσπασης της έγγαμης συμβιώσεως να ασκούν από κοινού την επιμέλεια των παιδιών.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την παρουσίαση του νέου θεσμού της «Διαμεσολάβησης», από την Ευαγγελία Πολυρακη (Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΚΕΔΙΠ, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών), ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Οκτώβριο του 2019. Συγκεκριμένα η κα Πολυράκη σημείωσε ότι η διαμεσολάβηση είναι μία δομημένη διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας δύο ή περισσότερα μέρη προσπαθούν να επιλύσουν τη διαφορά τους με τη βοήθεια ενός τρίτου προσώπου (διαμεσολαβητή), ο οποίος είναι ουδέτερος, αντικειμενικός και αμερόληπτος.

«Η Πούλια και ο Αυγερινός»

Το δεύτερο μέρος, περιλάμβανε μια παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο «Η Πούλια και ο Αυγερινός», από τα παιδιά του προγράμματος. Η παράσταση, η οποία απευθυνόταν τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, εμπεριείχε καινοτομίες στα σκηνικά και τη μουσική. Το έργο «η Πούλια και ο Αυγερινός», ένα λαϊκό παραμύθι, επιλέχθηκε επειδή ακριβώς ασχολείται με τις οικογενειακές σχέσεις, την προστασία της παιδικής ηλικίας και την αδελφική αγάπη. Το παραμύθι διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο, σύμφωνα με τις ανάγκες της ομάδας, την ηλικία των παιδιών αλλά και τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την διάρκεια του προγράμματος. Σκοπός είναι μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την δημιουργία μιας παράστασης, τα παιδιά να επικοινωνήσουν με τα συναισθήματά τους και με τους άλλους. Έτσι, ανακαλύπτουν τον κόσμο και παράλληλα βρίσκουν και την θέση τους σε αυτόν.

Συντελεστές της παράστασης ήταν οι: Θεατρική διδασκαλία: Παγώνα Καραγιάννη, Μουσική: Νίκος Σαραφιανός, Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Μάνος Εγγλέζος, Ρόλοι της Θεατρικής διασκευής: Πούλια – Σωτηρία, Μάνα Αυγερινού/ Βασίλισσα – Χριστίνα, Παραμάνα – Μαριλένα, Αφηγήτρια/ Παιδί – Σουζάνα, Πέρδικα/ Παιδί / Ηλιαχτίδα / Αυγερινός – Στεφανία, Λαγός / Παιδί / Ηλιαχτίδα – Αικατερίνη-Κριτονίκη, Βασιλόπουλο / Παιδί / Πατέρας Αυγερινού – Κλέαρχος, Ηλιαχτίδα – Δάφνη, Λύκος – Βασίλης, Γριά / Κόκορας – Ρίτα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, κος Νίκος Κούβαρης, εκ μέρους των Βρεφονηπιακών Σταθμών Πειραιά, η κα Ασπασία Κονδυλοπούλου και από τη Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Πειραιά, η Κοινωνική Λειτουργός, κα Ελένη Μπάκα.

Σημειώνεται ότι ο ΓΟΝ.ΙΣ. οργανώνει επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και παράλληλα παρέχει υπηρεσίες για την ενίσχυση της Γονεϊκής ιδιότητος και των δύο γονέων, μέσα από: Κέντρο στήριξης Οικογενειακών Σχέσεων, Συμβουλευτική Γονέων, Βιωματικό Σεμινάριο «Διαζύγιο και παιδί», Ημερίδες, Έρευνες, Υποστηρικτικές ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, Ομάδες διαχείρισης συναισθημάτων και κρίσεων, Πρόγραμμα εκπαίδευσης αποτελεσματικής επικοινωνίας, Δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά, κάθε Πέμπτη ανοιχτή ομάδα συνάντησης και Αιμοδοσία. Περισσότερα στο www.gonis.org.gr & 2103251850 - 697 2755552

Pin It