Εκλογές 2019: Τι «παίζεται» στο λιμάνι

peiraias limani

Φαβορί, εκπλήξεις, ανατροπές…

 

Με προεξοφλημένο το αποτέλεσμα ήδη από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις που δίνουν άνετο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, σε όλα τα κομματικά επιτελεία κυριαρχεί ένας φόβος. Ο φόβος της αποχής. Είτε από υπερβολική σιγουριά, είτε από ηττοπάθεια, είτε από αδιαφορία. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα και κάποιες πιθανές εκπλήξεις και ανατροπές. Ειδικότερα στην Α΄ και στην Β΄ Πειραιά τα πράγματα διαμορφώνονται κάπως έτσι.

Στην Α΄ Πειραιά

Μια ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Πειραιά, θα της δώσει τουλάχιστον τρεις έδρες, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να κερδίσει και τέταρτη! Ο μοναδικός σήμερα βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρωτιά, ενώ η Νόνη Δούνια και ο Γιάννης Μελάς φαίνεται να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις τέσσερεις έδρες που κατέχει σήμερα, πιθανότατα θα περιοριστεί σε μια. Φαβορί εδώ είναι ο Θοδωρής Δρίτσας που εκλέγεται πρώτος από το 2007, αν και ο Κώστας Δουζίνας έχει κάνει ένα εντυπωσιακό «φίνις» το τελευταίο διάστημα.

Το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να εκλέξει – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - βουλευτή στην Α΄ Πειραιά, ενώ το ΚΚΕ, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι περνάει τη Χρυσή Αυγή, αναμένεται να εκλέξει ένα βουλευτή, πιθανότατα τη Σεμίνα Διγενή.
Η είσοδος ή μη των τριών κομμάτων που βρίσκονται στο όριο του 3% (ΧΑ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25) θα καθορίσει το ποιος θα κερδίσει μια-δυο έδρες που «θα περισσέψουν».

Στη Β΄ Πειραιά

Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώσει κανείς ότι, στη μεγάλη Περιφέρεια της Πειραϊκής «ενδοχώρας» θα δοθεί η «μητέρα των μαχών». Η Νέα Δημοκρατία, η υποψηφιότητα της οποίας ενισχύεται από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διεκδικεί να κερδίσει μια περιφέρεια που δεν έχει κερδίσει ποτέ στο παρελθόν!
Στις Ευρωεκλογές έμεινε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις για δυο μονάδες, όταν σε αυτό το άλλοτε «πράσινο κάστρο», τα κλειδιά του οποίου κρατά από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ, συνήθως καταποντιζόταν.
Το ποιος θα κερδίσει την πρώτη θέση ίσως τελικά καθορίσει και το ποιος θα κερδίσει τρεις έδρες, αν και αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια. Εκείνο που φαίνεται είναι ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορούν ελπίζουν, βάσιμα κατ΄ αρχήν, για την εκλογή δύο βουλευτών ο καθένας τους.

Από εκεί κι έπειτα υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες: Θα κάνει την υπέρβαση το ΚΙΝΑΛ και θα διεκδικήσει έδρα; Δύσκολο ως φαίνεται, αλλά όχι απολύτως απίθανο. Θα μπει κάποιο από τα τρία μικρά κόμματα στη Βουλή, ώστε να κερδίσει κάποια έδρα από την εξομάλυνση; Οι δημοσκόποι δεν απαντούν με ασφάλεια, καθώς όλα κινούνται στα όρια του στατιστικού σφάλματος, γύρω στο 3%.

Λογικά, μια τρίτη έδρα θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και αν είναι δεύτερη στην περιφέρεια, μέσω του bonus των 50 εδρών που δίνεται στο πρώτο ανά την επικράτεια κόμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέγεται χωρίς σταυρό, ως αρχηγός κόμματος, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα κρατήσει την έδρα της Β΄ Πειραιά ή θα επιλέξει κάποια από τις άλλες δύο περιφέρειες στις οποίες είναι υποψήφιος. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει τη μάχη του σταυρού, ενώ ο Γ. Τραγάκης, η Χριστίνα Τσιλιγκίρη και ο Μ. Λιβανός θα δώσουν σκληρή μάχη.

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρεθεί ο Δ.Βίτσας (μετακινήθηκε στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας), αλλά ενισχύθηκε με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον Γιάννη Ραγκούση. Δυο πολιτικούς «πρώτης γραμμής» που θα αναμετρηθούν με την Νίνα Κασιμάτη, η οποία είχε προβάδισμα από την Εύη Καρακώστα στις εκλογές του 2015.

Pin It