Οι εκλογές σε Α΄ και Β΄ Πειραιά πίσω από τους αριθμούς

kalpes

Τάσεις, εκπλήξεις και …υπόγειες συνεργασίες

Η μεγάλη εικόνα δείχνει έναν θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Πειραιώς και Νήσων και μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά.
Μάλιστα, στον Δήμο Πειραιά, μετά από πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, έχουμε επανάληψη του φαινομένου που ίσχυε μέχρι περίπου το 2000, τα ποσοστά δηλαδή των δύο μεγάλων κομμάτων να είναι περίπου αντίστοιχα με τα ποσοστά που κερδίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα σε πανελλαδικό επίπεδο. Όντως το 40 (ΝΔ), 31.5 (ΣΥΡΙΖΑ) γίνεται στο Δήμο Πειραιά 41-31. Εξαιρετικά κοντά τα ποσοστά της Επικράτειας με εκείνα του Δήμου Πειραιά για τους δύο μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς.
Αντίθετα, στη Β΄ Πειραιά, παρά την υποψηφιότητα εκεί και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, η διαφορά των μόλις δύο μονάδων που είχε καταγραφεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, εκτινάχθηκε στις 10 μονάδες (38-28), προφανέστατα λόγω συσπείρωσης των δυνάμεών του.
Δυο ονόματα που ξεχώρισαν, για τα ποία έγραψε ήδη το Portnet, είναι ο πρώτος της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά, Κώστας Κατσαφάδος και η πρώτη του ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη.

Σε ότι αφορά την Α΄ Πειραιά θα πρέπει οπωσδήποτε να υπογραμμιστεί, ότι και λόγω της ιδιορρυθμίας του εκλογικού νόμου, η Νέα Δημοκρατία ως πρώτο κόμμα, κερδίζει πέντε από τις έξι έδρες! Έτσι τον θριαμβευτή Κώστα Κατσαφάδο θα ακολουθήσουν στη Βουλή οι Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Νόνη Δούνια και Χριστόφορος Μπουτσικάκης. Πέντε βουλευτές στην Α΄ Πειραιά έχει κερδίσει μεταπολιτευτικά μια δυο φορές το πρώτο κόμμα, αλλά όταν η Α΄ Πειραιά είχε οκτώ και όχι έξι, όπως σήμερα, έδρες.

Την έκτη έδρα της Περιφέρειας αυτής κερδίζει ο Θοδωρής Δρίτσας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκεντρώνει τις διπλάσιες ψήφους από τη δεύτερη Μαρία Ρεπούση, η επίδοση της οποίας είναι αξιομνημόνευτη, αφού ξεπέρασε τους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά, Κώστα Δουζίνα και Ελένη Σταματάκη. Σε σχέση με αυτήν την «έκπληξη» πάντως, ακούγονταν ήδη από τις τελευταίες μέρες γκρίνιες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για την ύπαρξη ενός «διδύμου» Δρίτσα-Ρεπούση, αντίστοιχου ίσως εκείνου που φαίνεται αν υπήρξε τον Ιανουάριο του 2015, όταν δεύτερη πίσω από τον Θοδωρή Δρίτσα εξελέγη τότε η Ελένη Σταματάκη. Αλλά αυτά είναι υποψία και εικασίες που δύσκολα μπορούν να αποδειχθούν.

Μετά από αυτή την υπερσυγκέντρωση ψήφων έχασε την έδρα το ΚΚΕ και η Σεμίνα διγενή, παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε το ΚΙΝΑΛ σε ποσοστά και ήταν τρίτο κόμμα στην Περιφέρεια.

Στο ΚΙΝΑΛ η σειρά των τριών δικηγόρων (Μανουσάκης, Κατσαφάδος, Πόντας) ήταν το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο, αφού ήταν αδύνατον να εκλέξει έδρα στην Α΄ Πειραιά. Τέλος, ενδιαφέρον είχε η επίδοση του ΜέΡΑ25, το οποίο στην Αίγινα και στον Πόρο, αναδεικνύεται τρίτο κόμμα(!) , ενώ σχετικά υψηλά ποσοστά έχει και στα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού. Προφανώς η Δανάη Στράτου, σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία δηλώνει κάτοικος Αίγινας, έπαιξε το ρόλο της για το αποτέλεσμα αυτό, αν και τελικά το ΜέΡΑ25 δεν κέρδισε έδρα στην Α΄ Πειραιά και Νήσων.

Αύριο, το παρασκήνιο από την ψηφοφορία στην Β΄ Πειραιά..

Pin It