Β’ Πειραιά: Κερδισμένοι και χαμένοι

peiraias limani dytika

Ισχυρό το «οχυρό» του ΣΥΡΙΖΑ

Αν οι κάλπες των ευρωεκλογών δημιούργησαν την αίσθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να κερδίσει για πρώτη φορά το άλλοτε «πράσινο κάστρο», που από το 2012 ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κάλπες των εθνικών εκλογών απέδειξαν ότι αυτό ήταν ψευδαίσθηση.

Παρά την υποψηφιότητα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Β΄ Πειραιά, οι δυο μονάδες διαφορά των ευρωεκλογών υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 8!!! Επιπλέον δε ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τρεις έδρες, η Νέα Δημοκρατία περιορίστηκε στις δύο, ενώ από μια έδρα κέρδισε το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όπως ήδη έγραψε το Portnet, καθαρή πρωτιά κέρδισε η Νίνα Κασιμάτη, παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Ραγκούσης (περισσότερο) και ο Τρύφων Αλεξιάδης (λιγότερο) που επίσης εξελέγησαν, είχαν τη στήριξη του κομματικού τοπικού μηχανισμού. Εκτός κοινοβουλίου έμεινε η πρώην βουλευτής Εύη Καρακώστα.

Στη Νέα Δημοκρατία, αν και δεν κέρδισαν την Περιφέρεια, κέρδισαν ένα νέο πολιτικό στέλεχος. Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις ότι ο 40χρονος δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος ερχόταν «με φόρα». Τελικά ανέπτυξε μια δυναμική που ανέτρεψε το «καθεστώς Τραγάκη», αφού ο 76χρονος Γιάννης Τραγάκης πρωτοεκλέχτηκε στη Β΄ Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία το… 1975. Αν πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιλέξει να κρατήσει την έδρα της Β΄ Πειραιά, τότε θα ξαναδούμε στη Βουλή τον βετεράνο πολιτικό.

Για το ΚΚΕ, που ήταν καθαρά τρίτο, με σημαντική διαφορά από το ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια αυτή, η εκλογή της Διαμάντως Μανωλάκου δεν αποτελεί έκπληξη. Για όσους όμως γοητεύονται από τη σημειολογία του Περισσού, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι εδώ ήταν υποψήφιος και αναδείχθηκε δεύτερος σε σταυρούς ο νεαρός Γραμματέας της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, αφήνοντας πίσω του τον –επί οκτώ χρόνια – δήμαρχο Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο. Ίσως αυτό μας δείχνει ποιος θα είναι ο επόμενος βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ.

Το ΜέΡΑ25 κερδίζει έδρα την οποία λογικά θα κρατήσει ο επικεφαλής του Γιάνης Βαρουφάκης, αφού ήταν υποψήφιος στην Β΄ Πειραιά, ενώ στο Κοινοβούλιο θα συστηθεί και η κυρία Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, που εκλέχτηκε με την Ελληνική Λύση.

Στα αξιοσημείωτα το χαμηλό ποσοστό του ΚΙΝΑΛ. Στην περιφέρεια που σάρωνε το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, τώρα το κόμμα της κυρίας Γεννηματά περιορίστηκε στο 5,10%, λίγο πάνω από το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση. Φυσικά δεν εξέλεξε βουλευτή, αφού σε πολλές περιφέρειες της επαρχίας είχε υψηλότερα υπόλοιπα, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης κέρδισε την πρώτη θέση από τον Σταμάτη Μαλέλη. Η πολυσυζητημένη υποψηφιότητα του Στάθη Παναγούλη που προκάλεσε αποχωρήσεις και παραιτήσεις στελεχών δεν προσέφερε τίποτα, αφού ο ίδιος καταποντίστηκε και έμεινε στις τελευταίες θέσεις, συγκεντρώνοντας μόλις 741 ψήφους.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι και στην Περιφέρεια αυτή, στην οποία άλλωστε εκδήλωσε την πιο βίαιη συμπεριφορά της, με κορυφαία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την οποία θεωρούσε από τις πιο δυναμικές της εστίες, η Χρυσή Αυγή απλώς κατέρρευσε, παρά το «λίφτινγκ» που έκανε στο ψηφοδέλτιό της.

eep logo