«Χάρη στη βιοτεχνική δραστηριότητα υπάρχει ανάπτυξη του 2%»

mixalaros vep

Δήλωση Α. Μιχάλαρου για την ανάληψη της νέας κυβέρνησης

Με την ευχή να επικρατήσει η σταθερότητα στη χώρα και να δημιουργηθούν συνθήκες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, θωράκισης των βιοτεχνιών και τήρησης των δεσμεύσεων για φορολογικές ελαφρύνσεις, χαιρετίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδριανός Μιχάλαρος τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΒΕΠ επισημαίνει ότι ύστερα από μια μακρά περίοδο ύφεσης, οι βιοτέχνες, οι έμποροι και οι επαγγελματίες αναμένουν από τη νέα πολιτική ηγεσία να τηρήσει τις υποσχέσεις της, μειώνοντας τους φόρους και υλοποιώντας ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα οικονομικής ανόρθωσης της Ελλάδας.

Αναλυτικά η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδριανός Μιχάλαρος έχει ως ακολούθως:

«Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά χαιρετίζει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ανακοινώθηκαν προχθες. Η λαϊκή εντολή που πήρε η Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί απλώς μια επιταγή εξουσίας, αλλά είναι απαίτηση για ριζική αναθεώρηση της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που εφαρμόστηκε από το 2015.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί των οικονομικών και παραγωγικών υπουργείων θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου. Πρέπει να ενημερωθούν για τα χαρτοφυλάκιά τους και να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους Επιμελητηρίων, Συνδέσμων και παραγωγικών εταίρων για τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Η αγορά απαιτεί μέτρα και κίνητρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Οι βιοτεχνίες που αποτελούν το βασικό κορμό της παραγωγικής Ελλάδας χρειάζονται στήριξη και θωράκιση.

Εξ ονόματος των μελών του ΒΕΠ καλούμε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του να οδηγήσουν γρήγορα τη χώρα σε οικονομική ανάκαμψη, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς τιμωρητική διάθεση προς όσους δεν κατάφεραν να καλύψουν τις ζημιές και τα βάρη που αφήνουν πίσω τους η «μνημονιακή εποχή» και ο λαϊκισμός. Πατριωτικό καθήκον όλων μας είναι να εργαστούμε συνολικά, ενωμένοι και αποτελεσματικοί, ώστε να επικρατήσει η σταθερότητα στην Ελλάδα από την οποία θα προκύψουν επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και τόνωση της παραγωγής.

Δεν παραβλέπουμε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος του πληθωρισμού από την προεκλογική παροχολογία. Δεν αγνοούμε ότι η Ελλάδα βγήκε από τα αποκαλούμενα «Μνημόνια» ύστερα από μια οκταετία αυστηρής λιτότητας και επιτήρησης από τους «δανειστές».

Όμως η νέα κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπ’ όψη της ότι η εθνική οικονομία υπέστη την μεγαλύτερη ύφεση που έχει περάσει μια αναπτυγμένη χώρα από τη δεκαετία του 1930 και χάρη στη βιοτεχνική δραστηριότητα υπάρχει η αναιμική, αλλά ελπιδοφόρα ανάπτυξη του 2%.

Γι’ αυτό το ΒΕΠ μαζί με τους βιοτέχνες, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες βρισκόμαστε εδώ, να συστρατευτούμε για να διπλασιαστεί ο δείκτης ανάπτυξης στο 4%. Προϋπόθεση είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις για χαμηλότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία, πιο φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, επιτάχυνση επενδύσεων με παραγωγικό χαρακτήρα και εκσυγχρονισμό της τεχνικής εκπαίδευσης.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της νέας κυβέρνησης και αναμένουμε άμεσα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την εξυπηρέτηση οφειλών των επιχειρήσεων στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά τις τομές για αποτελεσματικότερο κράτος».

 

eep logo