Επιτάχυνση των επενδύσεων στον Πειραιά και το Θριάσιο

evep 160719

Συνάντηση στο Ε.Β.Ε.Π. με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη

Εποικοδομητική συνάντηση και ουσιαστικός διάλογος πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κου Άδωνι Γεωργιάδη, και του Υφυπουργού, κου Νίκου Παπαθανάση, με τον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλη Κορκίδη, καθώς και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, κκ. Δ. Μαθιό, Ν. Μανεσιώτη, Κ. Αχλαδίτη, Θ. Πιτσιρίκο και Τ. Βαμβακίδη. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου ρόλου του ως επίσημου συμβούλου, υπέβαλε αναλυτικό υπόμνημα με θέσεις και κυρίως αναπτυξιακές και επενδυτικές προτάσεις για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, τη Λαυρεωτική και τη Δυτική Αττική, που ανήκουν στις περιοχές ευθύνης του, αλλά και γενικότερα για το Λεκανοπέδιο σε συνεργασία με τη Κ.Ε.Ε.Ε και το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής.

Επισημάνθηκε πως η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά μπορεί να «ξεκλειδώσει» την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αφού η γεωγραφική του θέση και το μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων δημιουργούν ένα ζωτικό κόμβο μεταφορών, διαμετακομιστικού εμπορίου, εισαγωγών και εξαγωγών, μεταποίησης και ναυπηγοεπισκευής, επικοινωνιών, εφοδιασμού πλοίων και πολλών υπηρεσιών της ναυτιλίας.

Προτεραιότητα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, αλλά και άλλων οργανωμένων Επιμελητηρίων, είναι η εξέλιξή τους σε σύγχρονα «κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων» και σε «κέντρα ψηφιακών γνώσεων», που θα οδηγήσουν την επιχειρηματικότητα με ασφάλεια στη ψηφιοποίηση, την ψηφιακή οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το Ε.Β.Ε.Π. έχει σχεδιάσει και δρομολογήσει «επτά θύρες ανάπτυξης» στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής.

Συγκεκριμένα, το Ε.Β.Ε.Π. εστιάζει στην απλοποίηση των διαδικασιών του εφοδιασμού πλοίων και των ναυτιλιακών υπηρεσιών από και προς τα λιμάνια μας, την επιτάχυνση υλοποίησης του «Master Plan» της ΟΛΠ ΑΕ, με προτεραιότητα τα πολυτελή ξενοδοχεία για τους επιβάτες της κρουαζιέρας, την επίσπευση των διαδικασιών των διαγωνισμών των Εμπορευματικών Κέντρων σε Θριάσιο Ι & ΙΙ, καθώς και την ανάπτυξη των «city logistics», την αναβάθμιση του «Open Mall» στην πόλη του Πειραιά και τη δημιουργία «Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου - ΑΚΕ» στα εμπορικά κέντρα των μικρότερων Δήμων, τη δημιουργία της «Ιπποδάμειας Αγοράς Τροφίμων» στο λιμάνι του Πειραιά μέσω ΣΔΙΤ σε συνεργασία Ε.Β.Ε.Π., Περιφέρειας, ΟΚΑΑ και Υπερταμείου, τη δημιουργία «επιμελητηριακού μητρώου» εταιρειών ναυπηγοεπισκευής για την αδειοδότηση εργασιών και αναβάθμιση με εξειδίκευση στην εφαρμογή πράσινων τεχνολογιών για τις ανάγκες της ναυτιλίας του μέλλοντος και, τέλος, ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του προεδρείου του Ε.Β.Ε.Π. για τη θετική ανταπόκριση. Επισήμανε ότι στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα η πιο φιλοεπιχειρηματική και φιλοεπενδυτική χώρα της Ε.Ε., καταργώντας όλα τα εμπόδια που καθιστούν δύσκολο το επιχειρείν, ενώ, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, να επιταχυνθεί η ανάπτυξη σε ρυθμούς 3,5-4% του ΑΕΠ από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης. Τόνισε πως τα Επιμελητήρια, και κατ´επέκταση οι επιχειρήσεις, είναι οι θεσμικοί εταίροι του Υπουργείου, γιατί στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Στην προσπάθεια μάλιστα που καταβάλλουν καθημερινά οι επιχειρηματίες, ο ίδιος δήλωσε πως δεν θα είναι απλά σύμμαχος, αλλά επισπεύδων. Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι ήδη το Υπουργείο εξετάζει θετικά τα πέντε από τα επτά σημεία του υπομνήματος του Ε.Β.Ε.Π. Τέλος, πρότειναν μία ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για μία γόνιμη συνεργασία στο εξαιρετικά δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει το Υπουργείο στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την απλοποίηση των διαδικασιών και την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ.Α., κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:
«...Είναι σημαντικό ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υιοθετεί το τρίπτυχο «γραφειοκρατία, επενδύσεις, ανάπτυξη», τηρώντας αυστηρά τη συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας. Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας θα φέρει επενδύσεις και έτσι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας. Καταθέσαμε πλήρες υπόμνημα με τεκμηριωμένες προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, εξαγωγών και στοχευμένων επενδύσεων. Επισημάναμε ότι η απαλλαγή από τα “γρανάζια” της γραφειοκρατίας, μπορεί να προηγηθεί του χρόνου εφαρμογής των φοροελαφρύνσεων, με πολλαπλά οφέλη και γρήγορα αποτελέσματα για τη πραγματική οικονομία. Είμαι βέβαιος ότι οι “ανοιχτές πληγές” της ελληνικής επιχειρηματικότητας θα κλείσουν σύντομα και θα επιστρέψουμε στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας...»

 

eep logo