Ενθαρρυντικό για τις επιχειρήσεις και την αγορά το φορολογικό νομοσχέδιο

agora sotiros

Επισημάνσεις από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Οικονομική ανακούφιση για τους βιοτέχνες, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες αποτελεί η νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εφαρμογή βελτιωτικών ρυθμίσεων στην εξυπηρέτηση οφειλών με 120 δόσεις.

Η διευρυμένη πολιτική συναίνεση των τεσσάρων από τα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα για το φορολογικό νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει την ανάγκη στήριξης των βιοτεχνών, των επαγγελματιών, των εμπόρων και της πραγματικής οικονομίας. Αυτήν την διαπίστωση κάνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς και χαιρετίζει την υλοποίηση μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την εκλογική του επικράτηση.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή και την ενδελεχή μελέτη του φορολογικού νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος σχολίασε: «Οι απαιτήσεις των βιοτεχνών ήταν το δίκαιο και ευτυχώς έγινε πράξη σε κλίμα πολιτικής συναίνεσης. Η αγορά δεν μπορεί να επωμιστεί άλλα βάρη. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια, να εργαστούμε σκληρά και να διορθώσουμε όσα κακώς κείμενα έχουν απομείνει από τις μνημονιακές εποχές».

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς διαπιστώνει ότι ένα πάγιο αίτημα της αγοράς για την επέκταση του αριθμού των δόσεων προς την Εφορία ικανοποιείται, γεγονός που θα επιτρέψει στην πλειοψηφία των επιχειρηματιών να μπουν σε σταθερή ρύθμιση των οφειλών τους και σε νοικοκύρεμα των υποχρεώσεών τους.

Ειδική επισήμανση

Το Β.Ε.Π. επισημαίνει προς τα μέλη του το περιεχόμενο του άρθρου 5 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις που κάνουν κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως θα στοιχειοθετούν δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία. Πιο συγκεκριμένα, στις πρόνοιες του συγκεκριμένου άρθρου προβλέπονται τα ακόλουθα:
1. Επέκταση της ρυθμίσεως για τις 120 δόσεις σε νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Ανώνυμες Εταιρείες, Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών, Ομορρύθμων Εταιρειών και Ετερορρύθμων Εταιρειών, κ.τ.λ.). Βασική προϋπόθεση προς τούτο είναι ότι ο κύκλος εργασιών τους δεν ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ κατά το 2017 και η ρύθμιση αυτή αφορά σε οφειλές που βεβαιώθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2018.
2. Εταιρείες που πιθανώς εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 36 δόσεων, εφ’ όσον είναι εφικτό θα έχουν δικαίωμα μεταπήδησης στις 120 δόσεις.
3. Όσον αφορά σε εταιρείες που πιθανώς έχουν διακόψει τις εργασίες τους, λαμβάνεται υπ’όψιν ο κύκλος εργασιών που κατέγραψαν κατά το έτος διακοπής των εργασιών τους.
Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα εξής σημεία:
 Η ελάχιστη μηνιαία δόση μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ και όσοι οφειλέτες ενταχθούν και τηρούν τη ρύθμιση, αυτόματα αναστέλλουν τις κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
 Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%.
 Με την ένταξη στη ρύθμιση διαγράφεται το 10% των προσαυξήσεων. Το ποσό των προσαυξήσεων διαγράφεται πλήρως εφόσον ο φορολογούμενος καταβάλλει το σύνολο της βασικής οφειλής ή μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που επιλέγει.
Η διοίκηση του Β.Ε.Π. καλεί τα μέλη του να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Επιμελητηρίου για περισσότερη ενημέρωση και άμεση εξυπηρέτηση, προκειμένου να επωφεληθούν από τις πρόνοιες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

 

eep logo