Γιώργος Γαβρίλης: Το «Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού» μπορεί πάλι να αποκτήσει ζωή

perivallontiko parko sxistou 2

Απομακρύνθηκαν τόνοι σκουπίδια, μπάζα και καταστραμένα παιχνίδια απο τις παιδικές χαρές

Το «Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού» δημιουργήθηκε στο χώρο που λειτουργούσε η παλαιά χωματερή Σχιστού.
Το έργο είχε επιχορηγηθεί με 75% από το Ταμείο Συνοχής και το κόστος ανήλθε στα 5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Η έκταση της ανάπλασης ήταν 500 στρέμματα και προέβλεπε εκτός των άλλων χώρους πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής, παιδικές χαρές, πάρκα, 5 λίμνες, εστιατόριο, χώρους εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, πίστα αερομοντελισμού, χώρους στάθμευσης κτλ.
Τα εγκαίνια έγιναν το 1998. Αμέσως μετά εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να γίνει χώρος συγκέντρωσης σκουπιδιών και μπάζων. Καταστράφηκαν όλες οι υποδομές και λεηλατήθηκαν όλα τα υλικά. Αποτέλεσε στην συνέχεια μοναδικό παράδειγμα εγκατάλειψης και μετατροπής σε χώρο σκληρών παραβατικών ενεργειών και δράσεων.

perivallontiko parko sxistou 1

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως περιφερειακή αρχή σε συνεργασία με το ΕΔΣΝΑ και του Δήμους θέσαμε ως στόχο την αξιοποίηση του πάρκου.
Από τις πρώτες ενέργειες απομακρύνθηκαν τόνοι σκουπίδια και μπάζα.
Ασφαλίστηκαν όλες οι κατεστραμμένες υποδομές.
Την περίοδο αυτή εκτελούνται πρόσθετες εργασίες πρόληψης μέτρων ασφαλείας για να αρθεί κάθε κίνδυνος σε όλα τα σημεία του πάρκου απομακρύνοντας και τα τελευταία κατεστραμμένα όργανα των παιδικών χαρών.

perivallontiko parko sxistou 3

Από τον ΕΣΔΝΑ έχει τοποθετηθεί προσωπικό φύλαξης με έλεγχο στην είσοδο, περιπολίες αυτοκινήτων και ειδικό όχημα για τις ανάγκες πυρασφάλειας.
Ο χώρος σιγά σιγά γίνεται επισκέψιμος και ασφαλής.

Σήμερα συνεχίζονται οι συνεργασίες με την εκκλησία, ιδιοκτήτη του χώρου, τον ΕΣΔΝΑ φορέας διαχείρισης, με τους Δήμους και αθλητικούς και εκπαιδευτικού συλλόγους για να περάσουμε στην επόμενη ημέρα που το πάρκο θα αποκτήσει ζωή αξιοποιόντας με νέα έργα έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους σε μια περιοχή που είναι επιβαρυμένη με δεκάδες οχλούσες δραστηριότητες.

eep logo