14ο Ευρωπαϊκό συνέδριο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

kotios ecie

Προσκεκλημένος ομιλητής ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθ. Άγγελος Κότιος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 14ο Ευρωπαϊκό συνέδριο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ECIE) 18 με 20 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα, με οικοδεσπότη το Εργαστήριο Αειφόρου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας (SDE Lab.) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Με πρόεδρο τον Καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα και υπεύθυνο προγράμματος τον Δρ Αλέξανδρο Κακούρη, συγκέντρωσε γύρω στους 200 συνέδρους, καθηγητές και ερευνητές, από περισσότερες από 40 χώρες οι οποίοι παρουσίασαν και συζήτησαν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα στα θέματα αυτά. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Καθ. Paul Jones (Swansea University) και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος, ανέλυσε την δεκαετία της Ελληνικής Κρίσης και τον τρόπο που επηρέασε και τροποποίησε τον Ελληνικό επιχειρηματικό στίβο και όχι μόνο. Οι κρίσεις λειτουργούν ως οχήματα και μοχλοί και μετασχηματίζουν το σύνολο μιας κοινωνίας σε ατομικό αλλά και σε θεσμικό επίπεδο παρακινώντας το σύνολο να λάβει εντατικές δράσεις μετασχηματισμού.

dermatis kotios kakouris liargkovas
(Ζαχαρίας Δερμάτης, Άγγελος Κότιος, Αλέξανδρος Κακούρης, Παναγώτης Λιαργκόβας)

Σε ταυτόχρονες Συνεδρίες αναπτύχθηκαν η καινοτομία μέσω των νέων ψηφιακών συστημάτων και η αξιοποίηση της πληροφορικής που διέτρεξε όλους τους τομείς: από την προσφερόμενη εκπαίδευση και τις ψηφιακές δεξιότητες, στην οργάνωση της επιχείρησης και στη διοίκηση του προσωπικού, τη διαχείριση καινοτομίας, την χρηματοδότηση και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, και ως την εικονική πραγματικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη . Η έντονη επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο σύγχρονο μάρκετινγκ. Η καινοτομία στον αγροτικό τομέα και το φαινόμενο της «νεοφοβίας» στα τρόφιμα, η ψηφιοποίηση, τα κοινωνικά δίκτυα και τα ανοιχτά δεδομένα καθώς και παραδείγματα ανάπτυξης υποδομών.

Με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, πράσινης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, πράσινες καινοτομίες, την «ταυτότητα» του πράσινου επιχειρηματία, τον ρόλο των πανεπιστημίων, της νομοθεσίας και της χρηματοδότησης. Έγιναν επίσης συνδέσεις με τον αγροτικό τομέα και τον τομέα των τροφίμων. Συζητήθηκε η έννοια των «μηδενικών αποβλήτων» και η επίδραση της ψηφιοποίησης στις οικολογικές επιχειρήσεις, τη δικτύωση και τις δραστηριότητες τους. Στα θέματα της καινοτομίας κυριάρχησαν συζητήσεις για τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα, τις πρακτικές τους και τα αποτελέσματά τους. Η συνεργασία πανεπιστημίων, κυβερνήσεων και βιομηχανίας αποτέλεσε κύριο θέμα συζήτησης.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πολιτικών ενίσχυσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Στον τελικό γύρο των βραβείων αριστείας για την καλύτερη περίπτωση διδασκαλίας στην επιχειρηματικότητα με 10 φιναλίστ έγιναν παρουσιάσεις από ομάδες της Ιρλανδίας, Ελλάδας, Φιλανδίας, Πορτογαλίας, Νότιο Αφρικής, Κίνας, ΗΠΑ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ελβετίας. Νικήτρια ήταν η Ελβετική ομάδα και επιλαχούσα αυτή της Κίνας.

eep logo