«Βιομηχανία-Τρένο-Λιμάνι-Μετανάστευση»

lipasmata drapetsona

Ιστορικός περίπατος από το Λιμάνι της Αγωνίας

Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε την Κυριακή 31 Μαΐου στο εργοστάσιο του ΟΣΕ στη Λεύκα, απ’ όπου ξεκίνησε ο Ιστορικός Περίπατος με θέμα «Βιομηχανία-Τρένο-Λιμάνι-Μετανάστευση» που διοργάνωσε το «Λιμάνι της Αγωνίας», συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας. Στο τέρμα του περιπάτου, στον Άγιο Διονύση, ο ίδιος κόσμος και ακόμα περισσότερος καθηλώθηκε από τη συγκλονιστική εκδήλωση του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά με πολυπολιτισμικές μουσικές, τραγούδια, θεατρική απόδοση ποιημάτων, κινησιολογική δραματουργία και τοπικά εδέσματα από την Ινδία.
Η ιστορικός και διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, Ευαγγελία Μπαφούνη, στη διάρκεια της διαδρομής κατά μήκος της εγκαταλειμμένης γραμμής του τρένου από την οδό Μεθώνης μέχρι τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ, στον Άγιο Διονύση, ανέλυσε τη σημασία του βιομηχανικού Πειραιά στην ανάπτυξη της πόλης, εστιάζοντας στον πλούτο της βαριάς βιομηχανίας και την απαράμιλλη αρχιτεκτονική των κτηρίων, εκ των οποίων η «Ροτόντα» έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης.
Εκεί ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, από τον οποίο ζητήθηκε να μεριμνήσει ώστε να διασωθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών ο βιομηχανικός πλούτος της πόλης. Άλλωστε, αυτόν τον πλούτο, αυτή την ιστορική, αρχιτεκτονική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης, έχει αναδείξει -στα 15 και πλέον χρόνια δράσης του- το «Λιμάνι της Αγωνίας» μέσα από την ιστοσελίδα Πειραϊκά Μονοπάτια peiraikamonopatia.gr.
Ο περίπατος αυτός συνιστά τμήμα του Βιομηχανικού Μονοπατιού και επαναφέρει την πρόταση του «Λιμανιού της Αγωνίας» για τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου στα συγκροτήματα της Λεύκας και τη λειτουργία Μουσείου Σιδηροδρόμων.

eep logo