«Γνωριμία με την εκπαίδευση stem και την εκπαιδευτική ρομποτική»

gnorimia me tin ekpaidefsi stem kai tin robotiki

Δωρεάν εκπαιδευτική δράση από τη Διεύθυνση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου

Δωρεάν εκπαιδευτική δράση με θέμα «Γνωριμία με την εκπαίδευση Stem και την Ρομποτική» διοργανώνει η Διεύθυνση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου σε συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά.

Η εκπαιδευτική αυτή δράση απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου και δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15/12/2019 και την Κυριακή 22/12/2019 με τη μορφή εργαστηρίου στην Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά από τις 10:00 έως τις 18:00, σε καθορισμένο χρόνο ανά μαθητή, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 2132022361.

Στόχος είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με την εκπαίδευση STEM και την εκπαιδευτική Ρομποτική, ώστε χρησιμοποιώντας στοιχεία από όλες τις θετικές επιστήμες, σε συνδυασμό μεταξύ τους, να αποκτήσουν την ικανότητα να επιλύουν προβλήματα (problem solvers) και να συμμετέχουν με αξιώσεις στον μελλοντικό ψηφιακό κόσμο που διαμορφώνεται με ταχύτατο ρυθμό. Ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία μέσα από το πρόγραμμα STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) να συνδεθεί η μάθηση με τη θεωρητική γνώση, με την πραγματικότητα και με την πρακτική εφαρμογή, ώστε να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Για την αξιόλογη αυτή δράση, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κα Ασπασία Αλιγιζάκη, δήλωσε: «Η εκπαιδευτική ρομποτική έχει αρκετά σημαντικά οφέλη για τους μαθητές, εκτός από τα προφανή τεχνολογικά, όπως: Εξάσκηση στη δημιουργική σκέψη και τη λήψη αποφάσεων, ανακάλυψη κλίσεων και ενδιαφερόντων που δεν ήξεραν ότι διαθέτουν, χειρισμό της τεχνολογίας με υπευθυνότητα, ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, πολύτιμες νοητικές δεξιότητες (αναλυτική και συνθετική σκέψη, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη). Όλα αυτά τα σημαντικά εκπαιδευτικά οφέλη, αλλά και η επιθυμία να προσφέρουμε χαρά στους μικρούς μας φίλους μέσα από το εκπαιδευτικό παιχνίδι εκδηλώσεων μας ώθησαν σε αυτή την εκπαιδευτική δράση, η οποία δίνει την ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με την εκπαιδευτική ρομποτική που αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο μάθησης».

Για την εκπαιδευτική ρομποτική
Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μία καινούργια επιστήμη στην οποία συνδυάζονται στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης, μηχανολογίας, μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς και συνδέεται άρρηκτα με την εκπαίδευση STEM, καθώς αξιοποιεί σε όλο της το εύρος την Τεχνολογία και τα Μαθηματικά. Οι μαθητές των σχολείων του Δήμου Πειραιά μέσα από το πρόγραμμα αυτό που παρέχεται δωρεάν, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν το μέλλον τους.