100 χρόνια από την ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

dikigorikos syllogos peiraia

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας σε πανηγυρικό κλίμα

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά γιόρτασε την αλλαγή του χρόνου με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου. Η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική αλλά και συγκινησιακή, διότι η νέα χρονιά συνέπεσε με τη συμπλήρωση της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυσή του και πολλοί είχαν κάτι να θυμηθούν από αυτή την «αιώνια» πορεία.

Στην εκδήλωση έδωσαν την αναγκαία καλλιτεχνική πνοή οι μουσικές και τα τραγούδια της χορωδίας του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του πιανίστα και δικηγόρου Μάριου Καζά, καθώς και οι γλυκές φωνές της παιδικής μας χορωδίας με τη δασκάλα τους Κική Σβίγκου.

Τους εκλεκτούς προσκεκλημένους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Σταματογιάννης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο κ. Πρόεδρος, συγκινημένος από τη συμπλήρωση επί των ημερών του ενός αιώνα λειτουργίας του Συλλόγου, έλαβε την ευκαιρία να κάνει μία λιτή αναφορά στην ιστορική αυτή συγκυρία των 100 χρόνων, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στο όραμα της νέας δεκαετίας, η οποία επίσης ξεκινάει εφέτος, και, όπως είναι φυσικό, αναφέρθηκε επιγραμματικά και στα πεπραγμένα του Συλλόγου μας κατά τη χρονιά που πέρασε.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ακόλουθα:
«Ευλογημένη, αναμφισβήτητα, η χρονική συγκυρία που έλαβα την τιμή να υπηρετήσω σήμερα, στην αυγή του νέου έτους. Με αριθμητικές συμπτώσεις, απολογιστικό χαρακτήρα, καθώς και το ορόσημο ενός αιώνα λειτουργίας του ΔΣΠ. Ώρα αναλογισμού και περίσκεψης, εν μέσω μίας ζοφερής διεθνούς αλλά και ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και με το όραμα μίας νέας δεκαετίας, με φάρο την ηλιαχτίδα μίας καινούργιας εκατονταετηρίδας για τον Σύλλογό μας.
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τη μοναδική, είναι η αλήθεια, στιγμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΠ. Ένας αιώνας γεμάτος από γνώση, συμμετοχή, διεκδίκηση, με επιτυχίες αλλά και πισωγυρίσματα σε πολύ ταραγμένα χρόνια. Μια ιστορία που θα δημοσιευθεί άμεσα σε ένα ειδικό βιβλίο που επιμελούνται οι συνάδελφοι Μανώλης Κοτσώνης και Ηλίας Τζιτζικάκης. Σε κάθε περίπτωση, με το Δικηγορικό Σώμα να ευρίσκεται κάθε στιγμή στην πρώτη γραμμή και να περιποιείται στον εαυτό του την τιμή ότι λειτούργησε αδιαπραγμάτευτα και πάντοτε ως αρωγός του πολίτη και της κοινωνίας. Με σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες περί ελευθερίας, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης και με σπουδαίο έργο στην προσπάθεια της υλοποίησής τους στην πράξη.

Η χρονιά που φεύγει αποτελεί την κατακλείδα μίας ανελέητης δεκαετίας. Που είχε ως αφετηρία της το οριστικό τέλος μίας μακράς εποχής επίπλαστης ευδαιμονίας και άκρατης υπερβολής. Και που ο ιστορικός χρόνος διήλθε μέσα από πανίσχυρες συμπληγάδες και ολετήρες της καθημερινότητας όλων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση και, τελικώς, ισοπεδώνοντας, πάρα πολλά από αυτά που θεωρούσαμε ως «κεκτημένα». Οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά. Με το δικηγόρο να είναι πάντοτε το τελευταίο ανάχωμα, όσο ήταν δυνατόν να αντισταθεί κανείς στις έξωθεν αποφάσεις που δεν λάμβαναν υπόψη κανένα κοινωνικό κόστος, αλλά και να νιώθει στις σάρκες του και ο ίδιος τις συνέπειες αυτής της βίαιης και επίπονης χειρουργικού τύπου παρέμβασης.

Πρωτίστως είναι αναγκαίο να παραδεχθούμε ότι το παλαιότερο μοντέλο της απόκτησης ενός πτυχίου και μίας αρχικής επαγγελματικής εμπειρίας, η οποία θα μας οδηγήσει περίπου έως ….… τη συνταξιοδότησή μας, είναι, κατ’ ελάχιστον, ανεπαρκές, έως και επικίνδυνο. Ανεπαρκές, διότι πλέον τα γνωστικά πεδία και οι νομοθετικές εξελίξεις κάνουν περισσότερο από ποτέ επίκαιρη την αναγκαιότητα της «διά βίου μάθησης». Επικίνδυνο, είτε λόγω της αδυναμίας μας να παράσχουμε σωστές συμβουλές είτε λόγω της ορατής περίπτωσης να τεθούμε στο περιθώριο των εξελίξεων, με την καθιέρωση όλο και περισσότερων πιστοποιήσεων που θα απαιτούνται για την εργασία μας και οι οποίες κάθε άλλο παρά ευρίσκονται ως σχέδια επί χάρτου. Είναι εδώ, στον ενεστώτα χρόνο και χώρο εργασίας μας, με σάρκα και οστά. Ως διαμεσολαβητές, ως πιστοποιημένοι δικηγόροι σε θέματα μετανάστευσης και κτηματολογίου, αλλά και σε άλλους τομείς που προφανώς και θα ακολουθήσουν πιο σύντομα από όσον πιθανόν νομίζουμε.

Σε μία προηγμένη Ευρώπη, με σαφώς λιγότερα δημοσιονομικά και οργανωτικά προβλήματα από τη χώρα μας, όπου, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, αλλά και της κοινωνικής ωριμότητας να αποδεχθεί τη χρήση τους, η πορεία προς την εφαρμογή μίας «τεχνητής νομικής νοημοσύνης» ευρίσκεται προ των πυλών υλοποίησής της, θα ευρεθούμε τάχιστα εμπρός σε νέες προκλήσεις, τις οποίες, τόσο το δικηγορικό Σώμα όσο και η ελληνική έννομη τάξη θα πρέπει να αντιμετωπίσει και ρυθμίσει με πολύ γρηγορότερα αντανακλαστικά, γιατί και αυτές οι αλλαγές θα επιβληθούν άνωθεν και είναι ένα βασικό ζητούμενο να είμαστε και εμείς έτοιμοι να τις δεχθούμε.
Έχοντας ωστόσο υπόψη τις ανωτέρω σκέψεις δεν πρέπει να μας διαφεύγει και ο ξεχωριστός ρόλος του απολογισμού πεπραγμένων της απελθούσας χρονιάς. Είναι δύσκολο πολλές φορές να αντιληφθεί κανείς, μέσα στην καθημερινότητα της εργασίας του και υπό την πίεση της κάθε στιγμής, το έργο που επιτελείται. Κυρίως αδυνατεί να συλλάβει πόσο σημαντική είναι κάθε μικρή ψηφίδα για τη δημιουργία της συνολικής εικόνας ενός πολύπλοκου και πολύχρωμου ψηφιδωτού, που μόνον ένας ευρύς απολογισμός πεπραγμένων και δράσεων μπορεί να απεικονίσει.

Η χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν αναμφισβήτητα πολύ πλούσια σε μικρές, αλλά και μεγαλύτερες καθημερινές δράσεις, που όμως στην ολότητά τους σίγουρα αφήνουν το στίγμα τους στον επαγγελματικό βίο του δικηγόρου, αλλά και στο νομικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Κομβική αλλαγή που έλαβε χώρα την προηγούμενη χρονιά ήταν αναμφισβήτητα οι εκτεταμένες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ή καλύτερα οι νέοι Κώδικες της Ποινικής Δικαιοσύνης. Πέρα από τη συζήτηση ή την κριτική σε επιμέρους ρυθμίσεις, οι αλλαγές αυτές ήταν απολύτως επιβεβλημένες. Το ποινικό δικαιϊκό οικοδόμημα ασφυκτιούσε, τόσο λόγω της καθυστέρησης στα όρια της αρνησιδικίας, όσο και λόγω του παρωχημένου χαρακτήρα μεγάλου τμήματός του, που αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Είναι προφανές ότι υπήρξαν αστοχίες ή άλλες ελλείψεις. Είναι όμως βέβαιο ότι με την πάροδο του χρόνου και με στοχευμένες βελτιωτικές κινήσεις οι αλλαγές αυτές θα συνδιαμορφωθούν αλληλεπιδρώντας με την κοινωνική πραγματικότητα και θα κατασταλάξουν τόσο στη συνείδηση των πολιτών όσο και στους εφαρμοστές του δικαίου, τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Σημαντική θέση κατέχει επίσης το ζήτημα της διαμεσολάβησης. Είναι γνωστές οι διαφορετικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί για την υποχρεωτικότητα ή μη της διαμεσολάβησης, την ενδεχόμενη επίδρασή της στη μείωση της δικηγορικής ύλης, στην πιθανή αύξηση της συνολικής δαπάνης σε περίπτωση μη ευδοκίμησής της. Ωστόσο υπό το βάρος της σύγχρονης πραγματικότητας απονομής της δικαιοσύνης είναι ένας θεσμός αναμφισβήτητα χρήσιμος, μάλλον αναπόδραστος, ίσως και απολύτως επιβεβλημένος. Τρανή απόδειξη προς τούτο το γεγονός ότι ακόμη και σε τομείς-προπύργια του δικαίου υπό τη λογική του ανακριτικού συστήματος, όπως είναι το Ποινικό Δίκαιο, ήδη έχουν περιλάβει ευρύ φάσμα διατάξεων περί ποινικής διαπραγμάτευσης και συνδιαλλαγής. Αλλά και η διεθνής εμπειρία τόσο του πρώτου διδάξαντος στον τομέα αυτόν αγγλοσαξωνικού συστήματος, αλλά πλέον και των λοιπών ηπειρωτικών δικαίων, υπαγορεύει την όλο και μεγαλύτερη διείσδυση διαπραγματευτικών, δηλ. αποκαταστατικών διαδικασιών για την επίλυση των διαφορών.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί η λειτουργία του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πειραιά, με την άοκνη παρουσία της Διευθύντριας του Γιώτας Μπουρλετίδου. Ένα Κέντρο που αντικειμενικά αποτελεί ένα ποιοτικό κόσμημα στο χώρο, όπου εκπαιδεύονται υποψήφιοι διαμεσολαβητές αλλά και οι δικηγόροι ως νομικοί παραστάτες στη διαδικασία αυτή.
Επίσης η αιφνιδιαστική ρύθμιση περί επιβολής του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του Πολυμελούς και μάλιστα αναδρομικά από 1-1 τρέχοντος έτους έχει προφανώς αρνητικό κοινωνικό πρόσημο, φαλκιδεύει ευθέως το άρθρο 20 του Συντάγματος που προστατεύει την ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη. Είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε για την εξάλειψή της, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα και στους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας να μπορούν να τύχουν της δέουσας δικαστικής προστασίας, η οποία με την εν λόγω ρύθμιση κατέστη ήδη πολύ περισσότερο δυσβάστακτη, περικόπτοντας δραστικά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Αξιοσημείωτη στο σημείο αυτό είναι η συμπαράταξη όλης της νομικής κοινότητας. (δικαστές, εισαγγελείς)
Στον τομέα της κοινωνικοασφαλιστικής κάλυψης, τόσο της κύριας όσο της επικουρικής, μετά από τις κατευθυντήριες αρχές που χάραξε το ΣτΕ, που ήταν απόρροια των επίπονων και μακρόχρονων αφενός αγωνιστικών και αφετέρου δικαστικών διεκδικήσεων, υπάρχουν νέα δεδομένα. Η πορεία αυτή δεν είναι μονοδιάστατη. Περνάει από διάφορα φίλτρα, με σημαντικότερο την εξάρτηση των ασφαλιστικών εισφορών από υποχρεωτικές και προαιρετικές κατηγορίες, με προσωπικές επιλογές. Είναι πρώτιστης προτεραιότητας ο στόχος του εξορθολογισμού όλων των κριτηρίων, με μοναδικό στόχο η βιωσιμότητα των ταμείων να επιτευχθεί με την όσο δυνατόν δικαιότερη, αναλογικότερη και κατά το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση των αδύναμων συναδέλφων με γνώμονα πάντα ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι ένα κοινωνικό δικαίωμα και τα κυρίαρχα γνωρίσματά του η ανταποδοτικότητα και η κοινωνική αλληλεγγύη.
Δεν θα πρέπει να παραγνωριστούν και μία σειρά από ενέργειες που κατέτειναν στην ελάφρυνση των συναδέλφων (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες (νέοι δικηγόροι, μητέρες, ένταξη στο ν. 4611/2019, βοήθημα ανεργίας για νέους δικηγόρους, αύξηση δόσεων αποπληρωμής αναδρομικών ασφαλ. εισφορών).

Κομβικό έως και προσδιοριστικό της τοπικής μας δραστηριότητας αποτελεί το ζήτημα της μετεγκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου. Είναι διαχρονικά εκπεφρασμένη η πολιτική βούληση κεντρικής εξουσίας (κορυφαία με την επίσκεψη στο Σύλλογο του πρώην Υπ. Δικαιοσύνης, αλλά και η βούληση του νυν Υπ. Δικαιοσύνης) αλλά και της Δημοτικής Αρχής για την ευόδωση του σκοπού αυτού, χωρίς όμως μέχρι σήμερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ωστόσο προσφάτως υπήρξαν δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις. Η πρώτη αφορά στη διά των επισήμων «χειλέων» του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, εξέχοντος μέλους του Συλλόγου μας, δέσμευση της κυβέρνησης ότι το έργο της μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων του Πειραιά αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, αναζητώντας τη βέλτιστη λύση. Η δεύτερη, που προφανώς σχετίζεται με την πρώτη, είναι η πολύ πρόσφατη, το Δεκέμβριο του 2019, δημοσίευση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, στο οποίο συμπεριλήφθηκε η αλλαγή χρήσης του κτηρίου της Ραλλείου σε Δικαστικό Μέγαρο, που αποτελούσε το πρώτο αλλά και πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια υλοποίησης του στόχου του Δικαστικού Μεγάρου. Η πίστη μας για την μεταστέγαση των Δικαστηρίων στη Ράλλειο είναι αταλάντευτη, αν αυτή είναι η άριστη λύση ας το αποφασίσει η Πολιτεία. Σ΄ αυτό που συμφωνούμε όλοι είναι ότι πρέπει να φύγουμε από την επικίνδυνη και συνάμα προσβλητική «Σκουζέ».

Πάγιο είναι και το γενικότερο ενδιαφέρον μας για την πόλη του Πειραιά. Το όραμά μας, είναι, με τις προσπάθειες όλων μας, και με μπροστάρη της ατμομηχανής αυτής το Δήμαρχο μας, να αποτελέσει μία πόλη με ήπια, ισόρροπη στο κέντρο και την περιφέρεια, ανθρώπινη ανάπτυξη, χωρίς γιγαντισμούς, μία πόλη η οποία θα προσδιορίζεται από τη θάλασσα και την αύρα που μεταφέρεται από αυτήν.
Πέραν όμως από αυτά τα καίρια ζητήματα, χρήσιμο είναι να καταγράψουμε και μια σειρά άλλων δράσεων, στις οποίες συμμετείχαμε, οργανώσαμε και φέραμε εις πέρας:
Σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων σεμινάρια για την ποινική δικηγορία
Συμμετοχή στην επιστημονική ημερίδα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιώς και της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.
- Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.
- Συμμετοχή στην ημερίδα για τις δημόσιες συμβάσεις του Δήμου Πειραιά.

Ενημερωτική ημερίδα για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, την υποχρεωτικότητα αυτής και το ρόλο του νομικού παραστάτη.
Παρέμβαση σε θέματα αντιποίησης του δικηγορικού λειτουργήματος με την έγερση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων του Συλλόγου μας κατά πολιτικού κόμματος και την δικαστική δικαίωση του Συλλόγου.
Παρέμβαση στον ΟΛΠ για θέματα μετάταξης δικηγόρων.
Συνεχείς επιστημονικές εκδηλώσεις σε κάθε τομέα του δικαίου (ενδεικτικά 3 φορές για τους νέους κώδικες Ποινικής Δικαιοσύνης, στον φιλόξενο χώρο της Ιωνιδείου Σχολής, για τις παράνομες προσλήψεις-εκφάνσεις ποινικού και διοικητικού καταλογισμού, για την εφαρμογή ειδικών διαδικασιών στον ΚΠολΔ, για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ για την κύρια και επικουρική ασφάλιση, σειρά από 40ωρα εξειδικευμένα σεμινάρια στο νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων
Αυτονόητο είναι ότι λαμβάνουν χώρα καθόλο το χρόνο ενημερωτικά μαθήματα για τους ασκούμενους και νέους δικηγόρους σε όλες τις δικαιικές ενότητες με καθηγητές Πανεπιστημίων και δικηγόρους.

Δικηγορική επικαιρότητα το 3 μηνιαίο περιοδικό μας, από τα λίγα εναπομείναντα στο χώρο, αλλά και Πειραϊκή Νομολογία, το επιστημονικά αναβαθμισμένο περιοδικό μας με την ευθύνη του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Παναγιώτη Πετρόπουλου, που ισορροπεί αξιόπιστα μεταξύ χερσαίου και ναυτικού δικαίου

Διαρκής παρουσία στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικ. Συλλόγων με την πολύτιμη συνεισφορά του μέλους του Δ.Σ. Μαρίας Σταματογιάννη, που παρακολουθεί πολύ στενά τις ευρωπαϊκές νομικές εξελίξεις και αποτελεί το σύνδεσμό μας με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, για να γινόμαστε κοινωνοί των πρόσφατων και συνάμα ραγδαίων εξελίξεων.

Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη είναι παρούσα στα πολιτικά Δικαστήρια του Πειραιά με τη δυνατότητα κατάθεσης δικογράφων και έκδοσης πιστοποιητικών και από το 2021 υποχρεωτική η ηλεκτρονική κατάθεση στα διοικητικά δικαστήρια
Συνάντηση με τον Διοικητή της 2^ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου για τη μόνιμη παρουσία ιατρού στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά και όχι μόνο Τρίτη που είναι σήμερα.

Αρμονική συνεργασία με όλους σχεδόν τους Προϊσταμένους των Δικαστηρίων της πόλης για την επιπλέον στελέχωσή τους από Δικαστικούς και Εισαγγελικούς λειτουργούς, για τη χρονική κατανομή των εκθεμάτων των ποινικών δικαστηρίων, για τα ζητήματα των τετραπλών εκλογών του Μαΐου, για την κατά το δυνατό εύρυθμη λειτουργία του υφιστάμενου Δικ. Μεγάρου, αλλά και σε άριστη συνεργασία με τους δικαστικούς υπαλλήλους,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω τη σπουδαιότητα της σχέσης μας με τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης . Οι ημερίδες πολλές, οι διακηρύξεις και τα ευχολόγια περισσότερα. Δεν πρόκειται περί κενού γράμματος. Είναι δεδομένο ότι οι ρόλοι δικηγόρου και δικαστή είναι διαφορετικοί και διακριτοί. Εξίσου όμως δεδομένη είναι και η ισοτιμία τους στην απονομή της δικαιοσύνης, που δεν μπορεί να γίνεται βορά συνδικαλιστικών επιδιώξεων και συσχετισμών, αφού όλως αναίτια το δικ. σώμα προκλήθηκε, η απάντηση μας όμως ήταν
άμεση, ομόφωνη και τεκμηριωμένη. Μας ενώνουν πολλά, (γνώση, αποστολή, πρόοδος, διεκδίκηση). Μας χωρίζουν μόνο οι ρόλοι.
Στα πλαίσια αυτά και παρά την οξεία αντιπαράθεση που έχει εμφιλοχωρήσει προσκλήθηκε σήμερα μεταξύ των λοιπών δικαστικών ενώσεων και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πλην όμως με την απουσία της καταδεικνύει την αντίληψή της περί της πρόσφατα επικαλούμενης από τον Πρόεδρο της συνεργασίας.

Παρεμβάσεις σε θέματα γενικότερου κοινωνικού, πολιτικού αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος (ενδεικτικά για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, για την παραμονή στη Σαλαμίνα του Τοπικού Ιστορικού Αρχείου της, συνεργασία με τον προϊστάμενο του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού σε θέματα ασφάλειας στα επισκεπτήρια των δικηγόρων, για την προσβολή της ανθρώπινης υπόστασης στις δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, για την αυθαιρεσία της κρατικής καταστολής με υπέρμετρη χρήση βίας από τα αστυνομικά όργανα).

Παράσταση της θεατρικής ομάδας του ΔΣΠ στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με μια εξέχουσα παράσταση τον Αρχοντοχωριάτη του Μολιέρου.

Μουσικές εκδηλώσεις της χορωδίας του Συλλόγου με το μαέστρο συνάδελφο Μάριο Καζά αλλά και της παιδικής μας χορωδίας με τη δασκάλα Κική Σβίγγου, ένα μικρό δείγμα των δεξιοτήτων τους σήμερα μας ταξιδέψε και συνάμα μας γαλήνεψε.

Συνεχείς παρεμβάσεις από τη θέση του Προεδρείου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που αφορούσαν
- τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, ιδίως ως προς τους δικαστικούς λειτουργούς και την ιδιάζουσα θέση τους.
- την πρόσφατα νομοθετηθείσα απλοποίηση των διαδικασιών για την εκκαθάριση των αποζημιώσεων των συναδέλφων στις περιπτώσεις νομικής βοήθειας.
- θέματα τρέχουσας άσκησης της δικηγορίας (πάταξη της αντιποίησης του δικηγορικού λειτουργήματος, συμμετοχή των δικηγόρων στις αρχαιρεσίες και των αθλητικών σωματείων).
καίρια θεσμικά ζητήματα όπως η μείωση του ΦΠΑ, η αξιολόγηση των πτυχίων του εξωτερικού, η ανάγκη εκσυγχρονισμού του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων σχετικά με την Επιτροπή Αξιολόγησης και Επάρκειας, αναμόρφωση του θεσμού της άσκησης, της ανάληψης των πανελλαδικών εξετάσεων από την Ολομέλεια, τις αμοιβές των Δικηγόρων, το πειθαρχικό δίκαιο και πολλές άλλες επιμέρους διατάξεις.

Σε όλη αυτή την καταιγιστική δραστηριότητα υπάρχουν και κάποιες στιγμές εξέχουσας σημασίας, τόσο για τον κλάδο, όσο και προσωπικά, τις οποίες έζησα με ιδιαίτερη ένταση αλλά κυρίως με πίστη την προάσπιση του δικηγόρου, του Σώματος και του λειτουργήματός μας. Ειδικότερα:
- Συνεχής παρουσία και παρέμβαση στην Επιτροπή Αξιολόγησης των πτυχίων Νομικής Ευρωπαϊκής Ένωσης για επαγγελματική ισοτιμία, της Επιτροπής Επάρκειας (διαγωνιστική διαδικασία), στο Δ.Σ. της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών για διδάσκοντες και διδακτέα ύλη, στο Δ.Σ. του Τ.Α.Ν. για θέματα ασφαλισμένων της νομικής κοινότητας, προεδρία στις λειτουργούσες Επιτροπές της Περιφέρειας, για επαγγελματικές μισθώσεις και φιλικό διακανονισμό των μερών.
- Εκπροσώπηση Ολομέλειας στη Βουλή με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τη διαμεσολάβηση και την υποχρεωτικότητα αυτής, καθώς και για την αναστολή των διατάξεων περί παροχής κοινωφελούς εργασίας ως κύριας ποινής, ως της πιο δίκαιης ειδικογενικοπροληπτικής ποινής.
- Συμμετοχή στο 14^ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων με θέμα «Δικηγορία και Δικαιοσύνη στη Νέα Εποχή», ως ένας εκ των βασικών ομιλητών, με εισήγηση τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών, με τη ενεργή συμμετοχή αντιπροσωπείας του ΔΣ του Συλλόγου μας και τη συμμετοχή μας στα κέντρα δια βίου μάθησης
Συντονισμός στην ημερίδα του ΚΠολΔ στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τη διαγνωστική δίκη.
Συντονιστής σε ημερίδα της Ολομέλειας στο Βόλο για τις εργασιακές σχέσης και το βάσιμο λόγο απόλυσης.

Εκπροσώπηση Ολομέλειας στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια για την αναγκαιότητα ιατρικής περίθαλψης και παροχής πρώτων βοηθειών στα Δικαστήρια Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, χώροι καθημερινά ιδιαίτατα ψυχικά φορτισμένοι.
Συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του ΔΣΑ για θέματα μετάταξης κατά τον Κώδικα Δικηγόρων.
Τέλος συνάντηση, της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικ. Συλλόγων που εκπροσωπήθηκε και από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας Γιώργο Καραμιζάρη με τους υπευθύνους του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε. για ζητήματα που άπτονται της υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων και εντεύθεν της πιστοποίησης δικηγόρων μέσω των δικ. Συλλόγων για ανάθεση εργασιών υποστήριξης του Κτηματολογίου.

Το 2020 προσβλέπουμε να αποτελέσει μία φωτεινή χρονιά για το Σύλλογο και να τη νοηματοδοτήσουμε ανάλογα με την ιστορικότητα της. Στα πλαίσια αυτά μεταξύ άλλων το Μάιο θα γίνει το 10 Διεθνές Συνέδριο Ναυτικού Δικαίου και το φθινόπωρο η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικ. Συλλόγων στη πόλη μας με την συμπαράσταση του Δήμου, της Περιφέρειας, αλλά και πολλές επιστημονικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του ΔΣΠ.

Κλείνοντας και απαριθμώντας τις δράσεις της χρονιάς μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της συλλογικής εργασίας που γίνεται και που πολλές φορές εξατμίζεται υπό την πίεση του φόρτου της καθημερινότητας, ανάμεσα στις επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις. Και τελικά έρχεται η ώρα να αποτιμήσει κανείς τους καρπούς της εργασίας αυτής. Και που ίσως να μη διεκδικεί τις δάφνες επαναστατικών τομών. Δίνει όμως σε όλο το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και σε εμένα προσωπικά, με όσα προαναφέρθηκαν, την ικανοποίηση ότι καμία ημέρα δεν πέρασε
ανεκμετάλλευτη και ότι ήμασταν πεπερασμένα χρήσιμοι για εκεί που μας επέλεξαν.
Τόσο εγώ όσο και εκ μέρους του ΔΣ. καλωσορίζουμε το νέο έτος με τη μοναδική ευχή που η πραγματοποίησή της εξαρτάται κύρια από εμάς τους ίδιους. Να έχουμε υγεία και να εργαζόμαστε για το κοινό καλό, διότι η δημιουργική εργασία είναι η μοναδική εγγύηση προόδου και προκοπής.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιά, κ.κ. Σεραφείμ ευλόγησε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε για τη νέα χρονιά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: O Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Δημήτριος Κράνης και ο Γεν. Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνος Αλεξανδρής. Ο Υποδιοικητής ΕΦΚΑ κ. Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος. Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, οι βουλευτές Πειραιά κ.κ. Θοδωρής Δρίτσας, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Ιωάννης Μελάς, Νικόλαος Μανωλάκος, Παναγιώτα (Νόνη) Δούνια, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Ιωάννης Τραγάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Φωτεινή Μπακαδήμα.

Από τη δικαστική ηγεσία μας τίμησαν: Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και ο Αρεοπαγίτης κ. Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου. Ο κ. Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Σ.τ.Ε., η κ. Άννα Ζαΐρη, Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, ο κ. Αντώνιος Πλακίδας, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσεως Εφετείου Πειραιά, ο κ. Ιωάννης Μαλλούχος, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης του Πρωτοδικείου Πειραιά, η κ. Σπυριδούλα Μακρή, Πρόεδρος Εφετών Πειραιώς, οι κ.κ. Ευάγγελος Καίσαρης και Ευάγγελος Κασαλιάς, Εισαγγελείς Εφετών Πειραιώς και ο κ. Νικόλαος Μακρής, ε.τ. Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου. Η κ. Βιολέττα Λαγογιάννη, Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Πειραιά και η κ. Δάφνη Μαγγανά, Προϊσταμένη του Πταισματοδικείου Πειραιά. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, κ. Χρήστος Παΐσιος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας κ. Φώτιος Καραβασίλης.

Από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της πόλης παρέστησαν ο κ. Παναγιώτης Παπατσώρης, εκπρόσωπος Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο κ. Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και ο κ. Παύλος Πολιτάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, όμορων νομών και νήσων Αιγαίου. Ο κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, ο κ. Γιώργος Βίτσας, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου και ο κ. Βασίλειος Νιάκας Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του ΕΚΑΒ. Ο επίτιμος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Βασίλειος Βενέτης, ο τέως Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέλιος Μανουσάκης, ο πρώην Πρόεδρος CCBE, κ. Ευάγγελος Τσουρούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων Ναυτικού Δικαίου, κ. Γρηγόριος Τιμαγένης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων κ. Ιωάννης Ηρειώτης και ο Πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Δικηγόρων Πειραιά κ. Μιχάλης Μερσίνης. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο» και Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ.Νικόλαος Βλαχάκος, η Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου και η εντεταλμένη Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά, κ. Κυριακή Μπουρδάκου. Οι πρώην βουλευτές Πειραιά κ.κ. Δημήτριος Καρύδης και Αναστάσιος Νεράντζης και οι πολιτευτές Ανδρέας Παλευρατζής και Ευγενία Μπαρμπαγιάννη. Από το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά η κ. Κορίνα Αποστόλου και ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Γραμματείας Πρωτοδικείου Πειραιά κ. Θεοφάνης Μπαλαφούτης.
Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί δικηγόροι και φίλοι του Συλλόγου.

 

eep logo