Γ.Μώραλης: Δεν έχει μέλλον η χώρα εκτός ευρώ

moralis giannis blue

Συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου παραχώρησε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και στους δημοσιογράφους Τάκη Πουρναράκη και Τάκη Τρακουσέλη.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Μώραλη είναι τα εξής:

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να έχει μέλλον η χώρα μας εκτός Ευρώπης»

«Οι Δήμοι είναι μια μικρογραφία και μια συνέχεια του κράτους. Ο συνδυασμός μας αλλά και εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι μπορεί να έχει μέλλον η χώρα μας εκτός Ευρώπης. Κατ’ επέκταση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Πειραιά. Δεν έχουμε καμία διάθεση για κομματικά παιχνίδια. Η θέση της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι στηρίζουμε τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, αλλά από την άλλη πρέπει να προφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας. Δεν μας έχει εξηγήσει κανείς κάποιο σχέδιο που θα μπορούσαμε να δούμε το μέλλον της χώρας, των Δήμων μας και τη ζωή όλων μας έξω από την Ευρώπη. Παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρχουν, σε σχέση με την Ευρώπη ή με λάθος επιλογές που έγιναν κατά το παρελθόν και συνεχίζουν να γίνονται, κατά την άποψή μου και του συνδυασμού, δε νοείται αυτή τη στιγμή η χώρα εκτός Ευρώπης».

«Είναι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο η παραμονή μας στην Ευρώπη»

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είναι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο ότι πρέπει να είμαστε στην Ευρώπη και στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν είμαστε μια χώρα η οποία παράγει, είμαστε μια χώρα που εισάγει. Είμαστε μια χώρα με ελλειμματικό ισοζύγιο. Με αυτά τα προβλήματα δεν μπορούμε να μείνουμε εκτός Ευρώπης, παρά το ότι η συμμετοχή μας στην Ευρώπη φέρνει δυσβάσταχτα μέτρα για τους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι σαφές, δεν μπορεί κανείς να ωραιοποιήσει μια κατάσταση, όταν υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι, όταν υπάρχουν μειώσεις συντάξεων και μια σειρά σκληρών μέτρων. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι ιδανική η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Ωστόσο η άλλη άποψη, η άγνωστη, μας φοβίζει. Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και ταχθήκαμε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη, ασχέτως αν έχουμε στεναχωρήσει μια μερίδα του κόσμου που θεμιτά έχει μια διαφορετική άποψη».

«Δεν βλέπουμε εναλλακτικό σχέδιο πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η χώρα εκτός Ευρώπης»

«Το 49% με το 51%, δυστυχώς θα εκφράσει ένα διχασμό του κόσμου διότι όποια και αν είναι η λύση, ακόμα και αυτή που εμείς προτείνουμε και είναι ναι στην Ευρώπη, θα εμπεριέχει, όπως εξελίσσεται, πολύ δύσκολα μέτρα για τους Έλληνες. Αν υπάρξει ποσοστό με μικρή διαφορά, έχουμε τον φόβο ότι αυτό μπορεί μετέπειτα να εκφραστεί με μια μορφή νέου διχασμού, κάτι που πρέπει να αποτραπεί. Επαναλαμβάνω ότι ακούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναφέρονται υπέρ της ενότητας και της ομοψυχίας. Η πλειοψηφία των κομμάτων μιλάει για απαραίτητη προϋπόθεση να είμαστε στην Ευρώπη, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ. ΕΛ το ίδιο δηλώνει. Δεν βλέπουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η χώρα εκτός Ευρώπης. Αν είχαμε ένα σχέδιο θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Δεν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο».

«Τα έργα του Δήμου στηρίζονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πόρους»

«Το πρόγραμμά μας, το οποίο θέσαμε στην κρίση του πειραϊκού λαού εγκρίθηκε με πλειοψηφία και μας ανέδειξε Δημοτική Αρχή, είναι στηριγμένο κατά 90% σε ευρωπαϊκά προγράμματα και ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτή τη στιγμή στον Πειραιά υπάρχει μια σειρά έργων που γίνεται ούτως ή αλλιώς με καθυστέρηση γιατί έχει σταματήσει η χρηματοδότηση τους εδώ και κάποιους μήνες. Δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν. Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί λειτουργούν με προγράμματα ΕΣΠΑ. Δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Τα προγράμματα υπέρ των ανέργων, υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων λειτουργούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από ευρωπαϊκά προγράμματα. Όλα αυτά δεν θα μπορέσουν να συνεχιστούν. Αν υπάρχει ένας αντίλογος που θα κάνει λόγο για ένα άλλο πλάνο και ότι θα συνεχίσουν να «τρέχουν» τα έργα και τα προγράμματα και θα μπορούν να λειτουργούν εύρυθμα οι Δήμοι και η χώρα, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Δεν το έχουμε ακούσει. Γι΄ αυτό, η άποψη του συνδυασμού μας είναι ότι η διενέργεια του δημοψηφίσματος ήταν λανθασμένη, όσο αφορά στον τρόπο, όχι για την έκφραση ενός λαού, η οποία φυσικά είναι θεμιτή».

«Ο συνδυασμός «Πειραιάς-Νικητής» όφειλε να πάρει θέση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα»

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, οι Δήμοι και όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν πολίτες, οφείλουν να τοποθετούνται ειδικά σε ιδιαιτέρως κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και για τη ζωή όλων μας. Ο «Πειραιάς-Νικητής» είναι ένας ανεξάρτητος συνδυασμός, αλλά δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε πολιτική θέση. Ανεξάρτητα από την όποια κομματική προέλευση του καθενός, είμαστε ακομμάτιστοι. Οφείλουμε να δώσουμε το πολιτικό μας στίγμα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Κατανοώ ότι μια τοποθέτηση δεν μπορεί να ικανοποιεί το σύνολο των πολιτών ή κατ’ ανάγκη της πλειοψηφίας. Σημασία έχει να λες με θάρρος τη γνώμη σου και να την υποστηρίζεις με επιχειρήματα. Δεν μπορείς να είσαι πάντα αρεστός στο σύνολο των πολιτών. Έχουμε εκλεγεί για να κάνουμε δουλειά».

eep logo