Γ.Λαγουδάκης: Το Πέραμα στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης με αξιοπρέπεια

perama kata tis ftoxeias

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Περάματος για την έναρξη υλοποίησης Προγράμματος κατά της φτώχειας υπογράφηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου από την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου και το Δήμαρχο Περάματος κ. Γιάννη Λαγουδάκη, στο Δημαρχείο Περάματος. Στην εκδήλωση για την υπογραφή της Σύμβασης παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Β' Πειραιά κ. Εύη Καρακώστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κ. Βασιλική Λάσκαρη – Κρασοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Περάματος κ. Χριστόφορος Ντίμερης και ο Αντιπρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων κ. Γιώργος Μακρινός.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Δούρου τόνισε με έμφαση ότι «Έχει έλθει η ώρα και των ευθυνών και των ενεργειών» προσθέτοντας «Με την υπογραφή αυτής της σύμβασης η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, στην αντιμετώπιση της φτώχειας σε μια από τις περιοχές της Αττικής, που έχει πληγεί περισσότερο από μια κρίση που ήλθε να προστεθεί και να επιδεινώσει μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Το Πέραμα, θύμα ενός στρεβλού, ταξικού μοντέλου ανάπτυξης, πρέπει να στηριχθεί σε όλα τα επίπεδα και αυτό πράττει, όπως έχει το καθήκον να κάνει, η Περιφέρεια Αττικής με ό,τι εργαλεία διαθέτει.
Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα, εδώ από το Δημαρχείο του Περάματος αυτό το πρόγραμμα «Αλληλεγγύης Δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής» με στόχο να δώσουμε μια ανάσα στους πολίτες, αλλά και να βάλουμε τις βάσεις για να μπορέσει ο δήμος να σταθεί στα πόδια του.
Η φτώχεια και η αντιμετώπισή της είναι σήμερα η πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Όχι μόνο στην περίπτωση του Περάματος αλλά παντού στην Αττική.
Η Περιφέρεια Αττικής, τούτες τις κρίσιμες ώρες, εργάζεται σε δύο μέτωπα. Για την άρτια διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μέσα σε συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας και για την αποτελεσματική λειτουργία της πρώτης Περιφέρειας της χώρας. Μια λειτουργία για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, όπως την αντιμετώπιση της φτώχειας μέσα από παρεμβάσεις όπως η σημερινή, που βάζουν τις βάσεις για να υπερβούμε την κρίση με όρους αξιοπρέπειας, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Πρέπει να δράσουμε άμεσα και συστηματικά, γιατί στον «τόπο μας έχουμε τη συνήθεια να συζητάμε πολύ για να μην παίρνουμε αποφάσεις που συνεπάγονται ευθύνες». Έχει έλθει λοιπόν η ώρα και των ευθυνών και των ενεργειών».
Ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης αναφερόμενος στο Πρόγραμμα κατά της φτώχειας στο Δήμο Περάματος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ανθρωπιστική κρίση και στο Πέραμα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων, προσθέτοντας «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας, η πόλη μας, το Πέραμα της ανεργίας, μιας ανεργίας που ξεπερνά το 50% του πληθυσμού, στέλνει το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης, το δικό του μήνυμα αξιοπρέπειας.
Ένα μήνυμα που λέει ότι παρά τις δυσκολίες εμείς θα σταθούμε όρθιοι. Με δομές αλληλεγγύης, με δομές που δεν θα επιτρέψουν σε κανένα κάτοικο αυτής της πόλης να είναι μόνος του στην κρίση, σε κανένα κάτοικο αυτής της πόλης να στερηθεί την αξιοπρέπειά του.
Σήμερα, με αυτήν την προγραμματική σύμβαση που συνυπογράφουμε από κοινού με την Περιφερειάρχη Αττικής οικοδομούμε την άμυνά μας απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι κάτοικοι του Περάματος.
Οι πιστώσεις ύψους 320.000 ευρώ του προγράμματος δράσεων αλληλεγγύης και κοινωνικής πολιτικής στην περιοχή του Δήμου Περάματος από την Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιούνται σε λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου, σε λειτουργία κοινωνικού εστιατορίου, δημιουργούμε κοινωνικό φροντιστήριο και από την αρχή της σχολικής χρονιάς φροντίζουμε για πρωινό και δεκατιανό για τους μαθητές των σχολείων της πόλης μας, καθώς και λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού.
Κυρίες και Κύριοι,
αυτή είναι η δική μας απάντηση εδώ στο Πέραμα, απέναντι στην ύφεση, απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση. Πέρα όμως από την αναγκαιότητα αυτής της δράσης αλληλεγγύης, ποτέ δεν θα βγάλουμε από το μυαλό μας τον στόχο μας. Επιδίωξή μας, από την οποία δεν θα παραιτηθούμε ποτέ, είναι να φτάσει αυτή η στιγμή που δεν θα έχουμε ανάγκη αυτές τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Και δεν θα τις έχουμε ανάγκη, όταν θα έχουμε καταφέρει μέσα από μια βιώσιμη ανάπτυξη να ξαναφέρουμε δουλειές στο Πέραμα. Να εξαφανίσουμε τον εφιάλτη της ανεργίας και της φτώχειας.
Κύριος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης στην πόλη είναι η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, γι αυτό και απαιτούμε να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα για την επαναλειτουργία της. Ταυτόχρονα, λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ επιδιώκοντας να αναδειχθεί σε δημόσιο αναπτυξιακό κοινωνικό λιμάνι.
Από εδώ, από το Πέραμα, εκτός από το μήνυμα αλληλεγγύης με αξιοπρέπεια, στέλνουμε ταυτόχρονα το μήνυμα της ελπίδας. Ένα μήνυμα που σήμερα το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ».
Αναφερόμενος στην πολιτική συγκυρία ενόψει του δημοψηφίσματος τόνισε μεταξύ άλλων «Είμαι βέβαιος πως οι ελληνικός λαός με το μαζικό, βροντερό και παλλαϊκό ΟΧΙ στο τελεσίγραφο των τροικανών θα δείξει τη θέλησή του για μια νέα πορεία. Τα μνημόνια και η λιτότητα δεν αποτελούν μονόδρομο, η μόνιμη φτωχοποίηση του λαού και η εξάπλωση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπορούν πλέον να είναι ανεκτά».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης σε σύντομη παρέμβασή του δήλωσε μεταξύ άλλων «Αντιμετωπίσαμε αλλά τις ξεπεράσαμε μεγάλες δυσκολίες λόγο της γραφειοκρατίας να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης. Θέλω να τονίσω ότι στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής του νέου ΕΣΠΑ για πρώτη φορά υπάρχει ειδική αναφορά στην ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας».
Μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ο Δήμαρχος Περάματος έκανε μια σύντομη ξενάγηση στην Περιφερειάρχη Αττικής και στον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά στο Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» και στο Ανοιχτό Κολυμβητήριο του Περάματος.