Γιάννης Μώραλης: Οι στιγμές απαιτούν ειλικρινείς συνεργασίες!

moralis g synentefksis

Συνέντευξη στο Portnet

Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία η Δημοτική Αρχή Πειραιά στέλνει το μήνυμα ότι κανείς δημότης δεν θα είναι μόνος του, υπογραμμίζει με την συνέντευξη του στο Portnet ο Γιάννης Μώραλης.

Ο δήμαρχος Πειραιά τονίζει ότι ο δήμος έχει επιστρατεύσει κάθε διαθέσιμο μέσο, ενώ ιδίως για τους πολίτες που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι του, δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας με ενίσχυση υπηρεσιών όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αποκαλύπτει επιπλέον ότι η παραγωγική ικανότητα του Blue Lab για τις ειδικές μάσκες προστασίας για νοσηλευτές και γιατρούς που τυπώνει με την τεχνολογία είναι περίπου 40 ημερησίως, με κόστος υλικού μόλις 1 ευρώ!

Ακόμη ο δήμαρχος Πειραιά περιγράφει τα μέτρα που λαμβάνονται στον ευαίσθητο χώρο του λιμανιού του Πειραιά. Τέλος ο Γιάννης Μώραλης αποφεύγει να αντιπαρατεθεί ευθέως με μία δημοτική παράταξη που κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι βρίσκεται σε «λήθαργο». Σημειώνει απλώς ότι η συγκεκριμένη μοναδική σχετική ανακοίνωση ήταν βιαστική αφού την επόμενη μέρα σε τηλεδιάσκεψη με επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων ενημερώθηκαν για τις πρωτοβουλίες του δήμου και υπήρξε ουσιαστική συμφωνία επ΄ αυτών. Κάλεσε δε όλους να επιδεικνύουν σοβαρότητα και συνέπεια, καθώς όπως υπογραμμίζει οι στιγμές απαιτούν ειλικρινείς συνεργασίες.

Ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Πειραιά έχει ως εξής:

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πάντα πιο κοντινή προς τον πολίτη μορφή Δημόσιας Διοίκησης. Πως «μεταφράστηκε» αυτό στις συνθήκες της πανδημίας στον Δήμο Πειραιά; Μέσα από ποιες συγκεκριμένες δηλαδή δράσεις αντιλαμβάνεται ο πολίτης ότι ο Δήμος Πειραιά βρίσκεται «δίπλα του»;

Για ακόμα μια φορά, μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνει όλος ο πλανήτης και η χώρα μας, αποδείχθηκε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέσα από μια σειρά ενεργειών, είτε κατευθυνόμενων από την κεντρική διοίκηση, είτε με πρωτοβουλίες των ίδιων των δημοτικών αρχών, πάρα πολύ γρήγορα, δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας, για να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι τους, αλλά και για να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συγχρωτισμός. Στον Δήμο Πειραιά προχωρήσαμε άμεσα στην ενίσχυση των κοινωνικών μας υπηρεσιών και με εργαζόμενους από άλλους τομείς, οι οποίοι έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, όπως τα ΚΑΠΗ και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.
Από την πρώτη στιγμή θέσαμε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση για να μπορούν οι πολίτες που χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια να επικοινωνούν μαζί μας. Επιπλέον λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για να στηρίξουμε κάθε συμπολίτη μας που έχει επηρεαστεί σε ψυχολογικό επίπεδο εξαιτίας της κατάστασης.
Παρέχουμε επίσης είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα κατ’ οίκον, ενώ ξεκινά και η προσφορά δύο δωρεάν γευμάτων την ημέρα σε όσους έχουν ανάγκη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών. Και φυσικά. όπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στον Πειραιά, έχει ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Όπως αντιλαμβάνεστε, μέσα από αυτή τη δοκιμασία, αποδείχτηκε ότι οι Δήμοι, εφόσον υπάρξει και η πολιτική βούληση, με τον μηχανισμό που διαθέτουν, μπορούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε επιστρατεύσει κάθε μέσο που διαθέτουμε, προκειμένου να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και κυρίως να φτάσει το μήνυμα στους δημότες μας ότι σε αύτη την κρίση, δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του.

Το εργαστήριο Blue Lab μάθαμε ότι έκανε τρισδιάστατες εκτυπώσεις κατασκευάζοντας και προσφέροντας ασπίδες προσώπου για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Ποιος είναι ο αριθμός των ασπίδων που παρήχθησαν; Θα μπορούσαν ενδεχομένως να παραχθούν και άλλες και ποιο είναι το ανώτατο όριο; Ποιο θα ήταν το κόστος αυτής της προσφοράς με όρους αγοράς σήμερα, που είναι περιζήτητα αυτά τα προϊόντα; Και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία;

Η παραγωγική ικανότητα του Blue Lab για τις συγκεκριμένες μάσκες είναι περίπου 40 ημερησίως. Προγραμματίζουμε να παράξουμε όσες ασπίδες μπορούμε προκειμένου να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των νοσοκομείων. Δεν παράγουμε για να αποθηκεύσουμε, προγραμματίζουμε βάση των αναγκών. Έτσι και αλλιώς αυτή είναι η λογική της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Δεν μπορώ να σας πω πόσο θα κόστιζε αυτή η παραγωγή με όρους αγοράς σήμερα, γιατί παρατηρούνται φαινόμενα αυξημένων τιμών, λόγω της πάρα πολύ μικρής έως μηδενικής προσφοράς και της τεράστιας ζήτησης. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι σαν υλικό, αυτό που τυπώνουμε κοστίζει 1€. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε με αυτή την ενέργεια είναι ότι οι νέες τεχνολογίες, στις οποίες έχουμε επενδύσει σημαντικά στον Δήμο μας, δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο. Εφαρμόζονται πλέον στη ζωή μας με δημιουργικό και πάνω απ’ όλα χρήσιμο τρόπο. Με αυτή την πρωτοβουλία στηρίζουμε και εμείς από την πλευρά μας το δημόσιο σύστημα υγείας και τους επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Το λιμάνι του Πειραιά, ως μεγάλο διεθνές κέντρο μεταφορών, δίπλα στον αστικό ιστό, αποτελεί δυνάμει έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο πόλο σε ότι αφορά τη πιθανή διασπορά του κορωνοϊού. Με τη διπλή ιδιότητά σας του δημάρχου, αλλά και του μέλους του ΔΣ του ΟΛΠ, πως αντιμετωπίζετε αυτό το ενδεχόμενο; Ποιες κοινές δράσεις ενδεχομένως αναλαμβάνετε για να θωρακιστεί η υγεία πολιτών και εργαζομένων;

Πράγματι, το λιμάνι του Πειραιά, ως ένα διεθνές κέντρο μεταφορών, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ως προς τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τώρα για παράδειγμα, με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που έδεσε στην προβλήτα της κρουαζιέρας και στο οποίο υπάρχουν πολλά κρούσματα, έχω τη διαβεβαίωση ότι τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και οι ασθενείς θα παραμείνουν σε υγειονομική απομόνωση για τις επόμενες 14 ημέρες εντός του πλοίου. Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές και παρακολουθούμε στενά το θέμα και δεν νομίζω ότι συντρέχει λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι το πλοίο είναι απομονωμένο. Από εκεί και πέρα, στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς όπως σε όλες τις μεγάλες εταιρίες, εφαρμόζονται μια σειρά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, όπως είναι οι απολυμάνσεις, η προμήθεια αντισηπτικών και μασκών, η τηλεεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό και οι τηλεδιασκέψεις. Αναφορικά με την επιβατική κίνηση του λιμανιού, ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που έχει θέσει η Κυβέρνηση, όπως είναι η απαγόρευση μετάβασης σε νησί σε μη μόνιμους κατοίκους. Και φυσικά, το διάστημα αυτό η κρουαζιέρα έχει «παγώσει.

Μερίδα της δημοτικής αντιπολίτευσης σας κατηγορεί ότι δεν δείξατε αντανακλαστικά, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην προστασία των αστέγων και σας καλεί να «ξυπνήσετε από το λήθαργο». Τι απαντάτε;

Η συγκεκριμένη ΜΙΑ ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεστε, έγινε - κακώς φυσικά κατά την γνώμη μου - πριν καν ενημερώσω τους επικεφαλής για τις ενέργειες που είχαν ήδη αναλάβει ο Δήμος αλλά και η κοινωνική επιχείρηση ΚΟ.ΔΕ.Π., σε τρεις άξονες.
Πρώτα να συμβάλουν στην τήρηση των μέτρων που έχουν προτείνει οι επιστήμονες. Κατά δεύτερο λόγο, να στηρίξουν αδύναμους ή μοναχικούς συμπολίτες μας για μια σειρά αναγκών τους και παράλληλα να απαλλάξει από οικονομικά βάρη όσους περισσότερους μπορεί λόγω της μηδενικής οικονομικής δραστηριότητας που έχουν επιφέρει η πανδημία και τα σωστά μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.
Τέλος, στην κατεύθυνση της εφαρμογής όλων των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και προστασίας των εργαζομένων του.
Στην διαπαραταξιακή ενημέρωση που έκανα στους επικεφαλής την Πέμπτη 2 Απριλίου, ΟΛΟΙ τους συμφώνησαν για τη σωστή κατεύθυνση των μέτρων του Δήμου και της ΚΟ.ΔΕ.Π., αναγνώρισαν τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η δημοτική αρχή και ζήτησαν μόνο να εξαντληθεί κάθε περιθώριο στις οικονομικές απαλλαγές των πολιτών, καθώς και κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δοθεί λύση για τους άστεγους που διαμένουν στο λιμάνι και άσκηση πίεσης στην κεντρική διοίκηση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Ως εκ τούτου, η επιλογή, ευτυχώς ελαχίστων, να κρίνουν και μάλιστα δημόσια και αυστηρά, τη δημοτική αρχή πριν καν ενημερωθούν για τα μέτρα και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι κάτι που εμένα ως λογική και πρακτική με ξεπερνά.
Τώρα αν ο οποιοσδήποτε επιλέγει ακόμα και εν μέσω αυτής της πανδημίας, όπου όλοι είμαστε στην πρώτη γραμμή και δίνουμε μάχες, να κάνει πολιτική και να λέει άλλα δημόσια και άλλα στις επίσημες συνεδριάσεις των οργάνων του Δήμου τι να πω... Όλοι κρινόμαστε καθημερινά για τις προσπάθειές μας, για τη δουλειά μας και τα αποτελέσματα αυτής, αλλά και για την σοβαρότητα και συνέπεια μας.

Θα μείνω στην καλή συνεργασία που υπάρχει στην πραγματική ζωή και όχι στο τι ο καθένας θέλει για δικούς του λόγους να «περάσει» και να προβάλλει προς τα έξω. Οι στιγμές θέλουν σοβαρότητα, συνέπεια και ειλικρινείς συνεργασίες.

eep logo