Γ.Μώραλης: Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα!

moralis giannis mikrofono

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παραχώρησε συνέντευξη στον Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM 99,5» και στους δημοσιογράφους κ. Βασίλη Χιώτη και κ. Νότη Παπαδόπουλο για τις πολιτικές εξελίξεις και το διακύβευμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Μώραλη είναι τα εξής:

«Για οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο, όπως έχουν έλθει τα πράγματα, το δημοψήφισμα είναι αχρείαστο»

«Ο διχασμός την ελληνικής κοινωνίας είναι υπαρκτός και φοβάμαι για αυτές τις δύο παράλληλες εκδηλώσεις σήμερα στην Αθήνα. Δεν βοηθά και η όξυνση στην τηλεοπτική και ραδιοφωνική αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ των υποστηρικτών του ναι ή του όχι.

Θα έπρεπε να είχαμε αποφύγει όλη αυτή την διαδικασία. Το βλέπω καθημερινά και στον Δήμο. Εχθές είχαμε και ένα επεισόδιο έξω από κατάστημα ενός δημοτικού συμβούλου, υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση μέχρι και χειροδικία μεταξύ ανθρώπων που υποστηρίζουν το ναι ή το όχι. Ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος. Δεν είναι μόνο η ένταση, είναι η γενικότερη ψυχολογική πίεση που όλοι υφιστάμεθα, με κλειστές τράπεζες, με τις ουρές, με την ανασφάλεια για το αύριο.

Όλοι όσοι έχουμε τοποθετηθεί υπέρ του ναι – εκτός της κυβέρνησης που έχει την άποψή της – έχουμε πει ότι είναι ένα δημοψήφισμα το οποίο δεν χρειαζόταν να γίνει. Δεν καλούμαστε να υποστηρίξουμε κάποια μέτρα, δεν υπάρχει πρόταση. Για οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο, όπως έχουν έλθει τα πράγματα, το δημοψήφισμα είναι αχρείαστο».

«Με φοβίζει η επόμενη ημέρα»

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα επανέλθει σύντομα η ηρεμία στην κοινωνία. Εξαρτάται από το αποτέλεσμα. Γνωρίζουμε πως κινείται και πως σκέφτεται ο λαός μας. Εάν επικρατήσει η άποψη που υποστηρίζω, ότι με το ναι θα κλείσουμε γρήγορα συμφωνία με την Ευρώπη, θα βοηθήσει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Παρά τα εξαιρετικά δύσκολα μέτρα που θα έρθουν και θα είναι πιο εύκολο να ξεπεραστεί ο όποιος διχασμός. Εάν η απάντηση είναι όχι, που είναι απολύτως θεμιτή - κατά τη γνώμη μου θα δυσκολέψουν οι προσπάθειες για συμφωνία. Άρα θα έχουμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προβλήματα και αυτό το σενάριο με φοβίζει».

«Το Ναι θα μπορούσε να αλλάξει την Ευρώπη προς το καλύτερο»

«Εάν βγούμε από την Ευρώπη, ο Δήμος δεν θα μπορέσει να επιβιώσει, όπως και οι μισές επιχειρήσεις της χώρας. Άλλωστε δε νομίζω ότι εκφράζει κανείς την άποψη να βγούμε εκτός Ευρώπης, εκτός από το ΚΚΕ που έχει μια άποψη παραδοσιακά και είναι σεβαστή. Και η Κυβέρνηση εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να παραμείνουμε εντός ευρώ. Η διαφωνία μας με την άλλη άποψη είναι ότι δεν πιστεύουμε ότι ένα όχι θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο Πρωθυπουργός λέει ότι θα βοηθήσει. Κρίνοντας από τους συνομιλητές μας, τους δανειστές ή «τοκογλύφους», όπως τους αποκαλεί η Κυβέρνηση, αφού δεν σεβάστηκαν την εντολή του λαού στις 25 Γενάρη, γιατί να σεβαστούν ένα δημοψήφισμα, στο οποίο θα υπερίσχυε το όχι; Ένα ναι θα μπορούσε να αλλάξει την Ευρώπη προς το καλύτερο, με την έννοια ότι οι Έλληνες θα επιθυμούσαν την Ευρωπαϊκή παρουσία, παρά τα δύσκολα μέτρα και παρά τα δεινά που έχουν φέρει στους εργαζομένους, στους συνταξιούχους, σε όλους μας, τα 5 χρόνια μνημονίων εντός Ευρώπης».

«Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες δεν μπορεί να είσαι αρεστός και δεν μπορείς να τα έχεις καλά με όλους, πρέπει να τοποθετείσαι, να λες τη γνώμη σου»

«Θα προτιμούσα να ματαιωθεί το δημοψήφισμα, θεωρώ ότι δεν έχει νόημα το ερώτημα. Ο ρόλος μου δεν είναι να κάνω αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Πιστεύω πως όλα τα κόμματα έχουν ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η χώρα. Περίμενα από τη νέα κυβέρνηση περισσότερα πράγματα. Ήλπιζα να τα πάει καλύτερα στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Ακούω τον Πρωθυπουργό ότι βρήκε ένα «τείχος» στην Ευρώπη, ακραίους δανειστές, ακραίες φιλελεύθερες συντηρητικές φωνές στην Ευρώπη. Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες δεν μπορεί να είσαι αρεστός και δεν μπορείς να τα έχεις καλά με όλους, είτε είναι φίλοι, είτε είναι συγγενείς, είτε είναι ψηφοφόροι. Ωστόσο πρέπει να τοποθετείσαι, να λες τη γνώμη σου. Δυστυχώς με το δημοψήφισμα δημιούργησαν εχθρούς εκεί που δεν υπήρχαν. Ποιο ερώτημα έχουμε κληθεί να απαντήσουμε; Πώς θα γίνει η διαδικασία του δημοψηφίσματος σε απομακρυσμένες περιοχές; Ακούω προβληματισμούς από συναδέλφους Δημάρχους, ειδικά στα νησιά. Δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό ερώτημα να πει κάποιος ναι ή όχι. Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι άνθρωποι της Διανόησης, Πανεπιστημιακοί, των Περιφερειών, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της παραγωγικής τάξης, εργαζόμενοι, στρατευτήκαμε ή καθοδηγηθήκαμε από τα ΜΜΕ ή από τα ξένα συμφέροντα και τους δανειστές; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ελλάδα από το να παραμείνει στην Ευρώπη»

«Η δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι οι ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν την άμυνα της χώρας ήταν ατυχέστατη και απαράδεκτη. Δεν ξέρω αν ο Πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε ή αν κατάλαβε τι εννοούσε ο κ. Καμμένος. Αυτές τις μέρες λέγονται πολλά και ακραία, ξεφεύγουν οι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές. Ζούμε ένα τρομερό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, βιώνουμε κρίση αξιών, και βάζουμε τον κόσμο σε ένα δημοψήφισμα χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Και οι δύο πλευρές Ναι στην Ευρώπη λένε. Χαίρομαι που ο Πρωθυπουργός επιμένει και ελπίζω να το εννοεί ότι είναι μονόδρομος για την Ελλάδα η Ευρώπη. Είναι όντως μονόδρομος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

«Ο Δήμος Πειραιά δεν επιβιώνει χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση»

«Δεν υπάρχει τίποτα στον Δήμο Πειραιά που να λειτουργεί χωρίς ευρωπαϊκά προγράμματα. ‘Έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο κοστολογείται 220.000.000 ευρώ για την πενταετία. Το 90% του προγράμματος αφορά σε ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης. Πως θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, την επόμενη τετραετία πλέον; Είναι όλα τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, πλατείες, αναπλάσεις, δρόμοι, αποχετεύσεις. Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Πειραιά, τα προγράμματα για τους άνεργους, τους αστέγους. Δεν είναι κινδυνολογία αυτό. Ξαφνικά βρεθήκαμε να ρίξουμε την κυβέρνηση; Είναι ντροπή να ακούγονται αυτά όπως είναι ντροπή να λέγεται πως η άλλη πλευρά εξυπηρετεί το λόμπι της δραχμής».

eep logo