Β.Κορκίδης: Στα περσινά επίπεδα το πασχαλινό «καλάθι»

pasxa tsoureki avga

Το Ε.Β.Ε.Π. ενημερώνει εμπόρους και καταναλωτές με οδηγίες της ΕΕ και συμβουλές του Ε.Φ.Ε.Τ.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς κοινοποίησε έναν χρήσιμο οδηγό που εξέδωσε ο Ε.Φ.Ε.Τ. και επισυνάπτεται συνημμένα με 12 ερωτήσεις και απαντήσεις πάνω σε απορίες που υπάρχουν αναφορικά με τον κορονοϊό και εάν μπορεί να μεταδοθεί μέσω τροφίμων, κατεψυγμένων ή νωπών και συσκευασιών.

Ο οδηγός δίνει χρήσιμες συμβουλές ακόμη για το εάν πρέπει να πλένονται οι συσκευασίες των τροφίμων, πώς να τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, τόσο στο σπίτι, όσο και στα ψώνια στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων. Επίσης το Ε.Β.Ε.Π. επισυνάπτει όλες τις οδηγίες που απευθύνει η Ε.Ε. με συγκεκριμένες συστάσεις προς του επαγγελματίες της αλυσίδας τροφίμων και τους καταναλωτές αναφορικά με τον Covid-19. Αναλυτικά παρέχονται οδηγίες και συμβουλές για τους ελάχιστους κινδύνους μόλυνσης από τα τρόφιμα στα καταστήματα και το σπίτι, την παραγωγή, την αποθήκευση και την διανομή τροφίμων, εάν ακολουθούνται προσεκτικά οι σχετικές συμβουλές των ειδικών.

Οι τελευταίες σημαντικές πληροφορίες από τις χώρες της ΕΕ για την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, αναφορικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, είναι οι ακόλουθες:

 Δεν προβλέπεται έλλειψη προμηθειών τροφίμων, εάν διατηρηθούν οι διακρατικές ροές. Η ΕΕ-27 εξάγει 895 δις ευρώ και εισάγει 863 δις ευρώ αγροτικών προϊόντων ετησίως.
 Ανάγκη διατήρησης της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων για την εξασφάλιση των προμηθειών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.
 Οι απαιτήσεις εθνικών προμηθειών, ενδέχεται να διαταράξουν την αλυσίδα εφοδιασμού. Οι συστάσεις «αγοράς εθνικών προϊόντων" ενέχει κινδύνους.
 Οι τρίτες χώρες σταματούν την εξαγωγή ή και την αποθεματοποίηση: Βιετνάμ (ρύζι), Καζακστάν (σιτάρι, καρότα, ζάχαρη και πατάτες) Σερβία (ηλιέλαιο).
 Ορισμένοι περιορισμοί της εργασίας παρεμποδίσουν την συγκομιδή προϊόντων και πρέπει να επιτρέπονται μετακινήσεις πέρα από τα σύνορα για τη διευκόλυνση της έγκαιρης συγκομιδής.
 Η γεωργία αντιμετωπίζει έλλειψη εργαζομένων με τις οπωροκηπευτικές καλλιέργειες να υποφέρουν από την εποχική έλλειψη εργατικού δυναμικού.
 Κίνδυνοι έλλειψης αποθήκευσης και μεταφοράς τροφίμων σε αστικά κέντρα χωρών που έχουν πληγεί δραματικά από τον ιό, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
 Οι εμπλοκές στην κυκλοφορία των συνόρων προκαλούν καθυστερήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, ενώ πολλοί οδηγοί είναι απρόθυμοι να διασχίσουν τα σύνορα.
 Οι εταιρείες παράδοσης είναι υπό πίεση από την αυξανόμενη ζήτηση και επίσης για ζητήματα εργασίας στις μεταφορές και την εφοδιαστική, λόγω ασθένειας ή φόβου μόλυνσης.

 Μακρές ουρές σε ορισμένα σύνορα εξαιτίας των ελέγχων κυκλοφορίας ιδιαίτερα στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας, Ελβετίας και Σλοβενίας.
 Ανοδικές τάσεις σχετικά με τις τιμές εφοδιαστικής, λόγω ελλείψεων, καθυστερήσεων και λιγότερο αποτελεσματικών φορτοεκφορτώσεων.
 Οι τιμές των παντοπωλείων και των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής αυξήθηκαν κατά μ.ο. +0,5% σε μηνιαία βάση και κατά +1,2% σε ετήσια βάση.
 Η αύξηση των τιμών ορισμένων οπωροκηπευτικών οφείλεται τόσο σε εφοδιαστικά προβλήματα, όσο και στην επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.
 Ορισμένες τιμές γεωργικών προϊόντων σε χώρες της ΕΕ μειώνονται όπως στο σιτάρι -11%, τις πατάτες -74%, τη ζάχαρη -30%, και το ρύζι -0,13%.
 Τα νωπά προϊόντα φρούτα, λαχανικά και θαλασσινά έχουν χάσει σημαντικές αγορές εξαιτίας του «lockdown» εστιατορίων και ξενοδοχείων.
 Οι καταναλωτές προτιμούν περισσότερο τα συσκευασμένα φρέσκα προϊόντα που μπορούν να διατηρηθούν και είναι πιο «καθησυχαστικά».
 Οι καταναλωτικές προτιμήσεις άλλαξαν σε περισσότερες μικρότερης διάρκειας εβδομαδιαίες επισκέψεις, αλλά με μεγαλύτερα καλάθια αγορών.
 Το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων εκτινάχθηκε και ιδιαίτερα οι διαδικτυακές αγορές με ένα κλικ και υπηρεσίες delivery κατ´οίκον. Στην Ιταλία οι on-line αγορές τροφίμων αυξήθηκαν 142%, στην Γαλλία 93% και στην Ισπανία 55%.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ.Α., Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει:

«Στην Ελλάδα, υπό νορμάλ συνθήκες, θα μιλούσαμε για τη κίνηση της πασχαλινής αγοράς, τις τιμές του πασχαλινού τραπεζιού και του οβελία. Όμως, δυστυχώς, φέτος το Πάσχα, οι συνθήκες που ζούμε είναι διαφορετικές. Το ευτύχημα είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ούτε βεβαίως ελλείψεις αγαθών στα ράφια μεγάλων και μικρών καταστημάτων τροφίμων. Το πασχαλινό καλάθι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το περυσινό και κοντά στα 54€, ενώ η τιμή του αρνιού κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι και κοντά στα 4€/kg. Υπάρχουν μάλιστα 700.000 αμνοερίφια στα ψυγεία και άλλο 1,5 εκ. στα μαντριά με την εκτίμηση πως 500.000 θα μείνουν απούλητα λόγω της μείωσης των εξαγωγών κατά 1/3 από πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη, στις τιμές χονδρικής υπάρχουν ορισμένες αυξήσεις λόγω κορονοϊού στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα, κυρίως από τις δυσκολίες στη συγκομιδή, αλλά, πάρα την αυξημένη ζήτηση υπάρχει επάρκεια στην αγορά. Είναι γεγονός πως η εγχώρια παραγωγή τροφίμων δεν έχει υποκαταστήσει τις εισαγωγές τροφίμων, παρά το γεγονός πως οι εξαγωγές μας σε τρόφιμα κινήθηκαν ανοδικά το 2019, κυρίως προς Ιταλία, Γερμανία και ΗΒ. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των καταναλωτών, αφού η αγροτική μας παραγωγή και η διάθεση τροφίμων είναι διαρκής, επαρκής και ασφαλής.
Καλή μεγάλο-εβδομάδα!»

 

 

Attachments:
Download this file (Α. ΟΔΗΓΙΕΣ Ε.E. ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.doc)Α. ΟΔΗΓΙΕΣ Ε.E. ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ[Α. ΟΔΗΓΙΕΣ Ε.E. ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ]654 kB
Download this file (Β. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΕΤ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.doc)Β. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΕΤ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ[Β. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΕΤ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ]650 kB

eep logo