Ξεχωριστό ενδιαφέρον για τις μάσκες του «Blue Lab»

theodorikakos bluelab

Ο υπ.Εσωτερικών Τ.Θεοδωρικάκος επισκέφτηκε το εργαστήριο του Δήμου Πειραιά

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», όπου ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, για την πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Δήμου να δημιουργεί ασπίδες προστασίας προσώπου (μάσκες), για την προστασία της υγείας του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο «Blue Lab», παρακολούθησε τη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης των ασπίδων προστασίας προσώπου, ενημερώθηκε από τον κ. Μώραλη για την έως τώρα προσφορά τους στα δημόσια νοσοκομεία και στους ιατρικούς συλλόγους και περιηγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Στην επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στο «Blue Lab» παρευρέθηκαν από τον Δήμο, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, καθώς και ο Σύμβουλος του Δημάρχου για νέες τεχνολογίες και υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab» κ. Ηλίας Σαλπέας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Σε αυτή την πολύ μεγάλη κρίση που περνάει η πατρίδα μας εξαιτίας της διάδοσης του κορωνοϊού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αναδεικνύονται τελικά σε ένα πολύ - πολύ ισχυρό παράγοντα κοινωνικής ασφάλειας, αλληλεγγύης και σταθερότητας στη χώρα. Όμως σήμερα εδώ, στον Δήμο Πειραιά, βλέπουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει μπροστά και καινοτομεί. Ο Δήμος Πειραιά κατασκευάζει ασπίδες προστασίας του προσώπου εν είδει μάσκας, τις οποίες όπως πληροφορήθηκα από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη έχει προσφέρει κατά εκατοντάδες σε όλες τις τοπικές μονάδες υγείας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, σε γειτονικά νοσοκομεία, αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς. Αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια. Αξίζει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και είναι βέβαιο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επόμενη μέρα, αξίζει να έχει ένα πολύ ισχυρότερο ρόλο στα κοινωνικά πράγματα της χώρας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν αξιοποιείται από το κράτος αυτή η δυνατότητα του Δήμου Πειραιά, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε:
«Eν τοις πράγμασι αξιοποιείται. Από τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή δίνει αυτό το υλικό σε δημόσια νοσοκομεία, σε δημόσιες μονάδες του συστήματος υγείας και σε ιδιώτες γιατρούς βρίσκεται ήδη υπό αξιοποίηση. Θα κουβεντιάσουμε με τον Δήμαρχο πώς μπορεί αυτή η πρωτοβουλία να επεκταθεί πολύ περισσότερο και να αξιοποιηθεί, γιατί κανείς δεν μας εγγυάται πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση. Αποδείχτηκε σε αυτή την κρίση, πόσο μεγάλη αξία έχει, η Ελλάδα να έχει αυτάρκεια σε ορισμένα αναλώσιμα και σε ορισμένα προϊόντα για να τα καταφέρει. Διότι φτάσαμε στο σημείο να ψάχνουμε να βρούμε, στην Κίνα ή οπουδήποτε στη γη, μάσκες για να καλύψουμε το προσωπικό. Άρα επειδή έχουμε χρόνο μπροστά μας για αυτή την μάχη θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αξιοποιηθεί καλύτερα αυτό το καινοτόμο πνεύμα κι αυτή η πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά».

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα τον αρμόδιο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, προκειμένου να τον ενημερώσουμε για την καινοτόμα πρωτοβουλία του Δήμου, να δημιουργεί από μηδενική βάση ασπίδες προστασίας προσώπου για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. Η Αυτοδιοίκηση είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή, δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο, είναι κοντά στον πολίτη και είμαστε παρόντες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, σε άριστη συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση.
Έχουμε ήδη παραδώσει ασπίδες προστασίας προσώπου σε αρκετές νοσοκομειακές μονάδες, όπως το Τζάνειο, το Μεταξά, τον Ευαγγελισμό, καθώς και τους Ιατρικούς Συλλόγους Πειραιά και Αθηνών. Στόχος μας είναι να ικανοποιήσουμε όσα περισσότερα αιτήματα μπορούμε και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμβάλλουμε στο έργο όλων όσοι δίνουν μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Θέλουμε επίσης, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει χρηματοδοτήσει το έργο του «Blue Lab», να αυξήσουμε τη δυνατότητα παραγωγής μας με νέους 3D εκτυπωτές, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες ασπίδες, εφόσον η πανδημία συνεχιστεί. Πλέον εκτυπώνουμε ασπίδες προστασίας προσώπου σε 24ωρη βάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους τεχνικούς του «Blue Lab» για τη δουλειά και τον ζήλο που επιδεικνύουν καθώς και τους εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αυτή τη δύσκολη περίοδο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για περαιτέρω πρωτοβουλίες του Δήμου σχετικά με νέες δράσεις καινοτομίας στην πόλη, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε ότι στο κτήριο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς σε έκταση 18.000 τ.μ. προωθείται από την κυβέρνηση η δημιουργία του μεγαλύτερου Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας της χώρας, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι με τη δημιουργία αυτού του μεγάλου έργου, με το «Blue Lab», καθώς και με τα κονδύλια που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος από ευρωπαϊκά προγράμματα για νεοφυείς επιχειρήσεις και για επιχειρηματικότητα, δημιουργείται ένα «πλέγμα» καινοτομίας στον Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό».

Για τη δημιουργία ασπίδων προστασίας προσώπου στο «Blue Lab»

Ο Δήμος Πειραιά, αξιοποιώντας πλήρως την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει στο Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», δημιουργεί με τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης ασπίδες προστασίας προσώπου (μάσκες). Πρόκειται για μια εξαιρετικά καινοτόμα ενέργεια, η οποία υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας από Δήμο. Η παραγωγή συνεχίζεται και ο Δήμος Πειραιά βρίσκεται στη διάθεση της Πολιτείας, με όλο τον εξοπλισμό και το προσωπικό του Blue Lab, για να προσφέρει σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δίνοντας μάχη καθημερινά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

belavilas kantaros karydis

Στο Blue Lab και ο Νίκος Μπελαβίλας

Το Εργαστήριο του «Blue Lab» του Δήμου Πειραιά επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πειραιάς για όλους» Νίκος Μπελαβίλας, ο οποίος ενημερώθηκε για την δυνατότητα παραγωγής ειδικών ασπίδων προστασίας προσώπου από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δημήτρη Καρύδη, τον Σύμβουλο του Δημάρχου, υπεύθυνου για το Κέντρο Ηλία Σαλπέα και τον Τεχνικό Σύμβουλο Ηλία Κανταρό. Μάλιστα, ο Ν. Μπελαβίλας εξέφρασε την ικανοποίησή το και έδωσε τα συγχαρητήρια του για την πρωτοβουλία του «Blue Lab» και σημείωσε ότι μπορεί να βρεθούν πεδία συνέργειας μεταξύ του Κέντρου αυτού Καινοτομίας του Δήμου Πειραιά και του ΕΜΠ, στο οποίο άλλωστε είναι καθηγητής.

Δείτε το σχετικό Video με δηλώσεις 

eep logo