Α.Μιχάλαρος: «Κοινωνοί του Θείου Πάθους εξαιτίας του κορωνοϊού»

mixalaros andrianos sd

Μήνυμα Προέδρου ΒΕΠ με την ευκαιρία του Πάσχα 2020

Βρισκόμαστε στις κρισιμότερες στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδος, οπότε κορυφώνεται το Θείο Πάθος. Την πρόγευση αυτού του μαρτυρίου βιώνει η ανθρωπότητα από την απειλή της πανδημίας που σκίασε την καθημερινότητας εξαιτίας του νέου στελέχους κορωνοϊού, του “Covid-19”.

Για όλους, όσοι δραστηριοποιούμαστε στη βιοτεχνία, στις παραγωγικές δραστηριότητες, στο εμπόριο, στα επαγγέλματα της ελεύθερης αγοράς, η δική μας «Μεγάλη Εβδομάδα» άρχισε με την έναρξη εφαρμογής περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία των επιχειρήσεων και όλων των δραστηριοτήτων μας. Αυτή είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την Ελλάδα και την εθνική οικονομία, ίσως η κρισιμότερη κι από τα δέκα χρόνια κρίσης που επωμιστήκαμε αδίκως.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς αφουγκράστηκε από την πρώτη στιγμή την αγωνία των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων γι’ αυτό ανέλαβε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε αφ’ ενός η Πολιτεία να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα στήριξης, ρευστότητας αλλά και ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, ενώ αφ’ ετέρου το Επιμελητήριο να επιτελέσει το θεσμικό ρόλο του, καταγράφοντας τα προβλήματα στην αγορά και να προτείνει λύσεις. Η πορεία είναι δύσκολη και οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά δεν πτοούμαστε.

Ως τώρα έχουμε δείξει ότι με την απαραίτητη πειθαρχία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή της πανδημίας, αλλά πρέπει να αποδείξουμε πως θα είμαστε έτοιμοι να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας και στο ύψος των περιστάσεων, με «σχέδιο της επόμενης ημέρας». Στην πορεία προς την Ανάσταση του Κυρίου εναποθέτουμε και τις δικές μας ελπίδες για την ανάταξη και την ανασυγκρότηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων ώστε να μην καμφθεί η επιχειρηματικότητα.

Βασικός αντικειμενικός σκοπός της διοίκησης του ΒΕΠ -κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει τόσο στους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης, όσο και σε άλλους θεσμικούς παράγοντες όπως ο Περιφερειάρχης Αττικής- είναι η αποτροπή αναστολής ή διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων, αλλά και η απώλεια χρήσιμων θέσεων εργασίας με υψηλή επιστημονική και τεχνική υπεραξία.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την επισήμανση που έκανα στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε: «’Ηλθε η ώρα να υπάρξει στήριξη και ενθάρρυνση της εγχώριας παραγωγής με χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα, αλλά και με πολιτική βούληση. Η στήριξη της ελληνικής επιχείρησης και ειδικά της βιοτεχνίας που είναι η ραχοκοκκαλιά της εθνικής οικονομίας, δεν μπορεί να είναι πολιτική υπόσχεση. Είναι στρατηγική επιλογή». Αυτή είναι η μείζων πρόκληση της εποχής ώστε να είμαστε έτοιμοι για την «επόμενη ημέρα» μετά την πανδημία.

Κάθε κρίση μπορεί να είναι απειλή. Ωστόσο μπορεί να γίνει και ευκαιρία για διέξοδο από ένα αδιέξοδο. Αν δεν θέλουμε να υποστούμε άλλες περιπέτειες πρέπει να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και να διεκδικήσουμε με όρους εθνικής παραγωγικής αυτάρκειας ένα νέο, ρεαλιστικό, παραγωγικό μοντέλο όπου η βιοτεχνία θα έχει το ρόλο που της αρμόζει. Όποιος βαυκαλίζεται την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», θα πρέπει να αντιληφθεί ότι ο δρόμος περνά από τις βιοτεχνικές δραστηριότητες, τη μεταποίηση, την αγροτική παραγωγή και τα τεχνικά επαγγέλματα, στην Ελλάδα μετά τη δεκαετή κρίση.
Με αυτές τις σκέψεις, επιτρέψτε μου να ευχηθώ σε όλους Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Δεδομένου ότι «Πάσχα» σημαίνει «πέρασμα», το φετινό Πάσχα ας είναι ο δίαυλος για να μπούμε σε μια νέα περίοδο με δουλειές, προκοπή και ευημερία, κάτι που αποζητεί ολόκληρη η Ρωμιοσύνη. Χρόνια Πολλά σε όλους!

eep logo