Στο «σκαμνί» με αφορμή το κτήριο «Κεράνη» στη Θηβών το ΤΑΙΠΕΔ!

kerani ktirio thivon

Για κακουργηματική απιστία – υπό την επιβαρυντική περίσταση της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου - και υπεξαίρεση κατηγορεί η Εισαγγελία Διαφθοράς μέλη του ΤΑΙΠΕΔ μετά από μηνυτήρια αναφορά τριών δικηγόρων του Πειραιά. Σύμφωνα με την Εισαγγελία ενδεικτικό της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου είναι τα μισθώματα ύψους 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, που υποχρεώθηκε να καταβάλει για τη μίσθωση κενών κτιρίων, όπως οι παλαιές Καπναποθήκες του Κεράνη, που άλλωστε είναι το μεγαλύτερο σε επιφάνεια κτίριο.
Στο κατηγορητήριο προστίθεται ακόμη ότι το ελληνικό Δημόσιο επωμίσθηκε το κόστος ασφάλισης και συντήρησης των ακινήτων, μετά την εκμίσθωση τους, και ενώ είναι σαφές ότι την οικονομική ευθύνη όφειλε να φέρει πλέον ο εκμισθωτής. Μάλιστα ο (πρώην) πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου κατηγορούνται ότι δεν απέδωσαν τόκους 100.000 ευρώ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος.
Η προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε αφορά την υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back) 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου, με οικονομικό αντάλλαγμα περίπου 261 εκατομμυρίων ευρώ.
Η έρευνα κατέληξε συγκεκριμένα στη δίωξη για απιστία των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου (Οκτώβριο 2013), καθώς και για υπεξαίρεση σε βάρος τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ δεν υφίστανται δίωξη για απιστία, καθώς με βάση τον οικείο καταστατικό νόμο δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη, όταν οι πράξεις ή παραλείψεις τους έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου και έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Μάϊο του 2014. Στην υπόθεση επιλεγέντες επενδυτές ήταν η «Eurobank Properties», θυγατρική της Eurobank, και η «Εθνική Πανγαία», τότε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Στον κατάλογο των 28 ακινήτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κτίρια πέντε υπουργείων (Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών), κτίρια που στεγάζουν αστυνομικές διευθύνσεις και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η Γ.Α.Δ.Α. και το Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, κτίρια οικονομικών υπηρεσιών και ΔΟΥ, μεταξύ των οποίων και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και κτίρια, όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους και οι παλαιές Καπναποθήκες Κεράνη.

Οι εισαγγελείς κρίνουν ότι τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων λόγω των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους θα έπρεπε να κινηθούν κατά τρόπον ώστε η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου να είναι συμφέρουσα, πλην όμως «λοξοδρόμησαν» στην κατεύθυνση μίας συναλλαγής που τελικά προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο ύψους 580 εκατομμυρίων ευρώ.