Επιστολή ΕΣΠ στον πρωθυπουργό

agora sotiros

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή την κατάσταση που βιώνουν οι ελληνικής επιχειρήσεις, απέστειλε στον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα επιστολή, την οποία κοινοποίησε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη, στον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα και στην Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λ. Κατσέλη, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε πρωθυπουργέ,

Με μεγάλη αγωνία και βαθιά ανησυχία βιώνουμε το τελευταίο διάστημα τις πολύ δυσμενείς συνέπειες στο σύνολο σχεδόν της Ελληνικής επιχειρηματικότητας , μετά κυρίως από την επιβολή των capital controls.

Ίσως περιττεύει να σας ενημερώσουμε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων έχουν σημειώσει πρωτόγνωρη πτώση, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το 60%, με συνέπεια την φυσική αδυναμία πια των καταστηματαρχών να πληρώσουν τις συσσωρεμένες υποχρεώσεις τους και ορατό πλέον τον κίνδυνο το επόμενο 3μηνο να υποστούμε νέο κύμα λουκέτων και αύξηση του ποσοστού ανεργίας μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, σε ποσοστό που θα γράφει μπροστά 3..!!

Οι αυστηρότατοι έλεγχοι κεφαλαίων έχουν κλονίσει ακόμα και τις λιγοστές εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις του εισαγωγικού αλλά και εξαγωγικού εμπορίου, εν' όσο οι εγκρίσεις πληρωμών προμηθευτών εξωτερικού από τις τράπεζες απλά - δεν προχωρούν !

Σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με βασικές ελλείψεις πρώτων υλών και προϊόντων, και για άλλη μια φορά το συγκριτικό πλεονέκτημα των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα μεγαλώσει υπέρμετρα εις βάρος των ελληνικών μικρομεσαίων συναδέλφων μας.

Ήδη γνωρίζετε πως μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στη προσπάθεια να παραμείνουν βιώσιμες και να διασώσουν τις νόμιμες καταθέσεις τους, εκπατρίζονται, ή στη καλύτερη περίπτωση ανοίγουν νόμιμους εταιρικούς λογαριασμούς σε άλλες χώρες όπως Βουλγαρία ή Κύπρο, αδυνατίζοντας, χωρίς δική τους ευθύνη, το τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα νομικές εταιρίες από τη Βόρεια Ευρώπη, προσεγγίζουν πρότυπες Ελληνικές επιχειρήσεις και τους προσφέρουν εξαιρετικά ανταγωνιστικά πακέτα για μετεγκατάσταση μαζί με το ταλαντούχο προσωπικό τους, στις χώρες αυτές.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα, που ενώ θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμός για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με βασικό σκοπό την διαφύλαξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αυτή τη περίοδο μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο βασικής υποδομής της Εθνικής μας Οικονομίας, εν τούτοις πολλές αποφάσεις που μας αφορούν, φαίνεται να αναβάλλονται και η κρατική μηχανή δείχνει να κινείται με ρυθμούς Αυγούστου, όταν η αγορά δεν μπορεί να χάσει ούτε ένα λεπτό.

Κύριε Πρωθυπουργέ ,
Δεν μας χρειάζεται νέα προεκλογική περίοδος, δεν επιθυμούμε ατέλειωτες πολιτικές συζητήσεις μεταξύ στελεχών, για την ταυτότητα του κάθε κόμματος, δεν θέλουμε να βλέπουμε βουλευτές να απέχουν από την πραγματικότητα, να διαφωνούν, να οραματίζονται μόνο χωρίς να προτείνουν τίποτα ρεαλιστικό τη στιγμή που το σπίτι μας φλέγεται. Δεν μας ικανοποιεί επίσης ούτε μας δικαιώνει το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση δείχνει εσάς, για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, ενώ και εσείς επικαλείστε τις αμαρτίες των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η λήψη αποφάσεων και δράσης λείπει και αυτό που ζητάμε, είναι η Κυβέρνηση να εστιάσει άμεσα και αποτελεσματικά στα ουσιώδη προβλήματα της χώρας, με σκοπό τη ταχύτερη δυνατή άρση των capital controls, την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος και της ρευστότητας, για να δοθούν στην οικονομία οι ανάσες που χρειάζονται. Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η επαναφορά του κλίματος εμπιστοσύνης, για να επανέλθουν οι επενδύσεις και τα χρήματα στην πραγματική οικονομία.

Στηρίζουμε την απόφασή σας για επίτευξη συμφωνίας, γνωρίζοντας ότι τα μέτρα που θα ακολουθήσουν είναι πράγματι βαριά, αλλά διατηρούμε ζωντανή την ελπίδα, πως με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και την πιθανή αναδιάρθρωση χρέους έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σε ποιο βατά μονοπάτια, ενώ σε άλλη περίπτωση απλά θα μηδενίζαμε ως οικονομία αλλά και ως χώρα.»

eep logo