«Μη εφαρμογή Μεταφορικού Ισοδυνάμου: σκοπιμότητα ή ανεπάρκεια;»

metaf isodynamo

Ανοικτή Επιστολή έντονου προβληματισμού από την Ομοσπονδία Δωδεκανησίων

 

Με ανοικτή επιστολή, η Ομοσπονδία Δωδεκανησίων Αθηνών –Πειραιώς εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την μη-εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα νησιά της Δωδεκανήσου και ζητά άμεσα διορθωτικές ενέργειες στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουν.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του της 30/9, συζήτησε αναλυτικά το θέμα της μη εφαρμογής του μέτρου του μεταφορικού ισοδυνάμου (Μ.Ι.) για τις επιχειρήσεις και για τα καύσιμα στα νησιά μας, αλλά και για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση επέκτασης εφαρμογής του μέτρου για τους μη μονίμους κατοίκους των νησιών μας.
Δυστυχώς, το θέμα εφαρμογής του Μ.Ι. έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν όχι μόνο τους απανταχού Δωδεκανήσιους αλλά και όλους τους νησιώτες, δικαιούχους χρήσης του μέτρου.
Ως Ομοσπονδία, προσπαθούμε διαχρονικά να προβάλουμε τα δίκαια αιτήματα των απανταχού συμπατριωτών μας, χωρίς καμία πρόθεση ωραιοποίησης ή καταστροφολογίας για οποιοδήποτε θέμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε τα εξής δεδομένα:
- Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 άρχισε η εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδυνάμου, για την μετακίνηση των μονίμων κατοίκων των μικρών νησιών, για την μεταφορά των εμπορευμάτων και για τα καύσιμα που αποτελούν μια κατηγορία μόνα τους.
- Από το 2019, η εφαρμογή του μέτρου επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα νησιά.
- Από τις αρχές του 2020, όλοι οι επαγγελματίες είναι απλήρωτοι και σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Μ.Ι. ενημερωθήκαμε ότι η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων για επιστροφή χρημάτων, άνοιξε την 24/9/20, αρχικά για δαπάνες του 1ου εξαμήνου του 2020 και την 4/1/2021, προβλέπεται να ανοίξει η πλατφόρμα για δαπάνες του 2ου εξαμήνου του 2020.
- Την Παρασκευή 31/7/20, με αιφνίδια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Μ.Ι., άλλαξε ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου στα καύσιμα από την ακριβώς επόμενη μέρα Σάββατο 1/8), με συνέπεια τη δημιουργία συνθηκών καταστροφής, όπως αναλυτικά αναφέραμε και σε προηγούμενη επιστολή μας. Η οδηγία που δόθηκε, με την εν λόγω ανακοίνωση, στους δικαιούχους είναι : «να φυλάσσουν τις αποδείξεις προμήθειας επιλέξιμων καυσίμων για ενδεχόμενη μελλοντική καταχώριση τους στο Πληροφοριακό Σύστημα της νέας δράσης».
Με την βεβαιότητα ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του θέματος, η Ομοσπονδία μας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να μεριμνήσουν για την ανάληψη άμεσων διορθωτικών ενεργειών, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τους νησιώτες της χώρας μας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο για την χώρα μας».

eep logo