Ο Υφυπουργός Ν. Ταγαράς στο ΒΕΠ για την περιβαλλοντική κατάταξη επιχειρήσεων

mixalaros yp perivallontos

Τηλεδιάσκεψη με τον Υφ.Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική κατάταξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων

Ενημέρωση για τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικώς με την περιβαλλοντική κατάταξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων είχε μέσω τηλεδιασκέψεως ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ανδριανός Μιχάλαρος και μέλη της διοίκησης από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγαρά.

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ εξέφρασε την ικανοποίηση του βιοτεχνικού κόσμου και των επαγγελματιών διότι με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ3833τ.Β΄/09 Σεπτεμβρίου 2020) γίνεται μια σημαντική προσπάθεια επιλύσεως χρονιζόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως είναι τα θέματα αδειοδοτήσεων τα οποία πλέον απλοποιούνται και οι διαδικασίες τους γίνονται πιο ευέλικτες. Σχολίασε μάλιστα ότι ύστερα απ’ όσα έχει βιώσει ο βιοτεχνικός κόσμος, θετικές ειδήσεις όπως η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε αντιμετωπίζεται από μερίδα επιχειρηματιών με επιφύλαξη, ως «ανέλπιστο καλό» που μπορεί να κρύβει νέες γραφειοκρατικές ή διαδικαστικές δοκιμασίες που δεν είναι άμεσα αντιληπτές.

Ο κ. Ανδριανός Μιχάλαρος επισήμανε ωστόσο ότι η συγκεκριμένη περιβαλλοντική κατάταξη θα πρέπει να επεκταθεί και να συμπεριλάβει πρόσθετες βιοτεχνικές δραστηριότητες όπως είναι λ.χ. τα οινοποιεία και οι επιχειρήσεις με συναφείς προς την εστίαση δραστηριότητες.

Απαντώντας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργείας κ. Νικόλαος Ταγαράς εξήγησε ότι οι συμπληρωματικές δραστηριότητες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν από κοινού, όπως τα οινοποιεία και η εστίαση, διότι από τη συμπληρωματικότητα και τη συνέργεια θα προκύψει προστιθέμενη αξία στην παραγωγή. Ανέλυσε τις θετικές πρόνοιες της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως και ανήγγειλε πως σύντομα θα υπάρξει σειρά «ψηφιακών εργαλείων» ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα και αποτελεσματικά οι αιτήσεις αδειοδοτήσεως.

Στην ενημέρωση που έγινε μέσω τηλεδιασκέψεως συμμετείχαν από πλευράς ΒΕΠ εκτός από τον Πρόεδρο, ο Γενικός Γραμματέας κ. Θεόδωρος Ματθιουδάκης, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Παπαμανώλης, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ κ. Δημήτριος Φανουργάκης, και η Ειδική Συμβουλος κ. Ευδοκία Μαυρομμάτη. Τα μέλη της διοίκησης του ΒΕΠ κατέγραψαν τις θέσεις και τα επιχειρήματα του Υπουργείου και θα αποστείλουν προς το γραφείο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ερωτήματα της αγοράς ως προς τον τρόπο εφαρμογής της ΚΥΑ στην πράξη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ο συνεργάτης του Υφυπουργού κ. Αλέξανδρος Κουλίδης, ο οποίος εξειδίκευσε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η νέα ΚΥΑ και τις σημαντικές πρόνοιες που περιέχει σε θέματα περιβαλλοντικής υφής.

Δείτε το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3833 τ. Β’/ 9 Σεπτεμβρίου 2020 σχετικώς με την περιβαλλοντική κατάταξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

eep logo