Γ.Μώραλης: Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά πάει όλο και πιο ψηλά!

dimotiko theatro peiraia empty

Απάντηση σε όψιμους επικριτές

Άμεση και «καταιγιστική» ήταν η απάντηση της Δημοτικής Αρχής Πειραιά σε δημοσίευμα εφημερίδας για δήθεν ευνοϊκή παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στο MEGA. Ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρει μια σειρά κορυφαίων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο Δημοτικό, όπως μεταξύ άλλων Αρβανιτάκη, Πορτοκάλογλου, Πρωτοψάλτη.

Και ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ κάνει μια δηκτική αναφορά για τους «λίγους» που θέλουν να φαίνονται «πολλοί» και προσπαθούν να δυσφημήσουν του Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι θέατρα της εμβέλειας του Δημοτικού σε όλο τον κόσμο, συνεργάζονται με μεγάλα ΜΜΕ, εξασφαλίζοντας έτσι ανταποδοτική προβολή και γενικότερα επικοινωνιακή στήριξη.
Κάτι που υπογραμμίζει άλλωστε ο ίδιος ο Γιάννης Μώραλης, σημειώνοντας στη δήλωσή του πως η συνεργασία του ΔΘΠ με το MEGA εξασφάλισε μεταξύ άλλων την λειτουργία της σκηνής «Ωμέγα» του θεάτρου. Κάτι το οποίο θετικά συνδέεται στο γεγονός ότι το MEGA είναι ιδιοκτησίας του πρώτου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ακολουθούν οι σχετικές δηλώσεις του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη και του Προέδρου του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκη, αναφορικά με την επίθεση που δέχθηκαν από γνωστή εφημερίδα.

Δήλωση Γιάννη Μώραλη σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας

Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», ο Δήμαρχος Πειραιά και επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» κ. Γιάννης Μώραλης αναφέρει τα εξής:
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέσω της εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA» 8 καλλιτέχνες, με μεγάλη προσφορά στο ελληνικό τραγούδι και τον πολιτισμό.
Είμαστε επίσης χαρούμενοι που το θέατρο μπήκε στα σπίτια εκατομμυρίων Ελλήνων ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού, οι πολίτες δεν μπορούν να επισκεφτούν το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά.
Καλλιτέχνες όπως η Πειραιώτισσα Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Γιάννης Πλούταρχος, η Έλενα Παπαρίζου, οι Onirama, εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο, ψυχαγώγησαν τους Έλληνες και προώθησαν περαιτέρω το καμάρι της πόλης του Πειραιά.
Αν αυτό έγινε από τον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» ιδιοκτησίας του πρώτου δημοτικού συμβούλου της πόλης μας Βαγγέλη Μαρινάκη, μας ικανοποιεί ακόμα περισσότερο.
Παράλληλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μέσα από τη συμφωνία με τον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προμηθεύτηκε υλικά αξίας 15.000 ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα του σκηνή «Ωμέγα». Πρόκειται για τη δεύτερη σκηνή που φέτος μπαίνει σε λειτουργία, ώστε το θέατρό μας να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και διείσδυση στην κοινωνία, καθώς αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός του.
Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει τη δωρεάν διανομή του προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου στα Κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων του Ομίλου, την προβολή και προώθηση του προγράμματος της περιόδου 20-21 και του θεάτρου μέσω των επίσημων Δελτίων Τύπου και των social media του «MEGA», καθώς και μια σειρά πρόσθετων παρεμβάσεων.
Στόχος μας είναι με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τη Δημοτική Πινακοθήκη και το «ΣΙΝΕΑΚ» ως παιδική σκηνή στο κέντρο του Πειραιά, τον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Κ. Κωσταράκος» στα Καμίνια, καθώς και με τον ιστορικό κινηματογράφο «Καλιφόρνια» στην Αγιά Σοφιά ο οποίος αξιοποιείται άμεσα από τον Δήμο ως Πολιτιστικό Κέντρο, να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον πολιτισμό σε ολόκληρη την πόλη και στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες.
Κατά κοινή ομολογία το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, διαγραφεί τα τελευταία 7 χρόνια μετά την επαναλειτουργία του μια λαμπρή πορεία, γεγονός που έχει άλλωστε αναγνωριστεί από τους πολίτες και από ΟΛΕΣ τις δημοτικές παρατάξεις και έτσι θα συνεχίσει.
Παράλληλα να είναι όλοι βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε συμφωνίες που προωθούν αλλά και βοηθούν οικονομικά τη λειτουργία και την αναβάθμιση του θεάτρου μας.
Όσο για κάποιους όψιμους υπερασπιστές των ηθών και του πολιτισμού του Πειραιά ας μην κόπτονται.
Έχουν γνώση οι φύλακες».


Για αυτούς τους “λίγους” που θέλουν να δείχνουν “πολλοί”

Κάτω από ιδιαίτερα πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους μας λόγω της πανδημίας και με τον κλάδο του Πολιτισμού να είναι αυτός που “σηκώνει” στις πλάτες του ένα τεράστιο βάρος προσπαθώντας να επιβιώσει, κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, θεωρούν ότι έχουν το απόλυτο δικαίωμα να κρίνουν τι είναι ηθικό, πολιτιστικά ορθό, τι έχει αισθητική και ακόμη περισσότερο το όραμα των δημιουργών του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά.

Αυτούς τους “λίγους”, που αποτελούν την μειοψηφία στην πόλης μας, έχω να τους ενημερώσω τα εξής:

Όλες οι προτάσεις που προέρχονται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες σχετικά με την χρήση χώρων του ΔΘΠ εξετάζονται με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες.

Το ΔΘΠ εκτός από φάρο πολιτισμού αποτελεί και έναν ζωντανό οργανισμό ο οποίος έχει έξοδα και κόστη μέρος των οποίων, αυτή η δημοτική αρχή επέλεξε συνειδητά να καλύψει προσελκύοντας ιδιώτες και οργανισμούς. Πάντοτε σεβόμενοι το πολιτιστικό βάρος και την ιστορικότητα του εμβληματικού θεάτρου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν αντιλαμβάνομαι την ανάγκη κάποιων να διαστρεβλώνουν τις απόψεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου, δεν αντιλαμβάνομαι την απαίτησή τους να παρουσιάζονται οι ίδιοι ως παντογνώστες και φορείς πολιτισμού, δεν κατανοώ την άρνησή τους να δεχθούν πως όλες οι δράσεις γίνονται αποκλειστικά και μόνο με την έγκριση της πλειοψηφίας του αρμόδιου οργάνου.
Κατανοώ βέβαια την αγωνία τους να ξεπεράσουν την μειοψηφία που τους έδωσαν οι πολίτες της πόλης μας, διαρρέοντας στον “τύπο” διαστρεβλωμένες πληροφορίες με τίτλους που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

“Σκάνδαλο” δεν είναι να παραχωρείς με έγκριση Δ/Σ χώρους του ΔΘΠ για γυρίσματα εκπομπής, σκάνδαλο δεν είναι να περνούν πάνω από την σκηνή του ΔΘΠ μεγάλα ονόματα του μουσικού στερεώματος, σκάνδαλο είναι να θες ένα ΔΘΠ κλειστό, που δεν θα μπορεί να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες. Σκάνδαλο είναι να μην κάνεις τίποτα για να μειώσεις τα κόστη λειτουργίας του ΔΘΠ και να ζητάς από τους συμπολίτες σου να πληρώσουν τον “πολιτισμό” σου. Σκάνδαλο είναι να λες αναίτια σε όλα ΌΧΙ!

Επιγραμματικά σας ενημερώνω ότι:
Ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA TV με την τηλεοπτική του παραγωγή “Σπίτι με το MEGA” για τις ανάγκες των γυρισμάτων στην κεντρική σκηνή του θεάτρου συμφώνησε τα παρακάτω:

Παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την ολοκλήρωση της νέας σκηνής “Ωμέγα” ίσης αξίας με 15.000€.
Συμμετοχή στην επισκευή του πολιτιστικού χώρου “Κωσταράκος’’ ο οποίος θα λειτουργήσει ως πειραματική σκηνή του ΔΘΠ.
Τη δωρεάν διανομή του προγράμματος του ΔΘΠ στα Κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων του ομίλου.
Την προώθηση του προγράμματος της περιόδους 2020 - 2021 και του θεάτρου μέσα από τα επίσημα Δελτία Τύπου και τα Social Media του σταθμού.

Επίσης, με την παραγωγή της εκπομπής GNTM η οποία προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και με χρήση μόνο της εισόδου και της εσωτερική σκάλας του θεάτρου, ο ΟΠΑΝ θα λάβει με βάση την υπογεγραμμένη σύμβαση το ποσό των 4.000€.

Πλέον στην πόλη μας πλανάται το εξής εύλογο ερώτημα: Ποια είναι τα συμφέροντα που εξυπηρετούν οι συγκεκριμένοι κύριοι;

Τόσο εγώ, όσο και η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΝ είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε, όχι μόνο τη σωστή λειτουργία του Οργανισμού και του θεάτρου, αλλά και την προάσπιση του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας της πόλης μας.

Ιωσήφ Βουράκης | Πρόεδρος ΟΠΑΝ

 

eep logo