Εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στον Πειραιά!

aporrimmatoforo peiraia

Στην τελική ευθεία ένα έργο πνοής

Μετά τη ρύθμιση ορισμένων νομικών εκκρεμοτήτων, στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει το πολύ σημαντικό έργο κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων – και όχι ταφής - στον Πειραιά.

Για την Πέμπτη το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες του Portnet, είναι προγραμματισμένη, με ακριβώς αυτό το αντικείμενο, τηλεδιάσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ.Πατούλη με τους πέντε δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Οι δήμαρχοι Πειραιά, Νίκαιας-Ρέντη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Περάματος θα ενημερωθούν για το σχεδιασμό της Περιφέρειας σε ότι αφορά την προοπτική κατασκευής του εργοστασίου σε οικόπεδο του ΕΣΔΝΑ στο Σχιστό.

Και ενώ οι πόροι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εξασφαλισμένοι, τρία φαίνεται να είναι τα «αγκάθια» τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν για να προχωρήσει το έργο.

  • Κατ’ αρχήν υπάρχει η γνωστή άρνηση του Χρ.Βρεττάκου, δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, να δεχθεί τη χωροθέτηση στο Σχιστό, που θεωρεί ότι είναι η είσοδος του δήμου του, αν και στην πραγματικότητα είναι η δυτική είσοδος όλης της πόλης του Πειραιά.
    Σε αυτό το σημείο θα έχει ενδιαφέρον και η τοποθέτηση του Δημάρχου Περάματος Γ.Λαγουδάκη, κυρίως λόγω εγγύτητας με το οικόπεδο στο οποίο προορίζεται να κατασκευαστεί το εργοστάσιο.
  • Ένα δεύτερο ζήτημα τριβής αφορά τα νησιά και το αν το φορτίο απορριμμάτων τους θα κατευθύνεται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Βέβαια και σήμερα καθημερινά, απορριμματοφόρα από τα νησιά του Σαρωνικού φτάνουν με τα φέρι μποτ στο λιμάνι του Πειραιά, πριν οδηγηθούν προς τον ΧΥΤΑ της Φυλής. Η σχέση δηλαδή των νησιών με την πόλη του Πειραιά είναι και σε αυτό το πεδίο δεδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, κάποιοι δήμοι (Κερατσινίου-Δραπετσώνας;) φαίνεται να αντιδρούν στην προοπτική το εργοστάσιο στο Σχιστό να εξυπηρετεί και τα νησιά.
  • Το μεγαλύτερο αγκάθι όμως θα προκύψει αν η Περιφέρεια θελήσει να εντάξει στους εξυπηρετούμενους από το υπό κατασκευή εργοστάσιο δήμους και κείνους του «Νότιου Τομέα». Δηλαδή από την Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη μέχρι την Γλυφάδα και την Ηλιούπολη. Τότε, είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα βρει απέναντί της ένα «Παμπειραϊκό μέτωπο».

    Όλοι οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά αναμένεται να αντιδράσουν σε μια τέτοια προοπτική, καθώς μια εκσυγχρονιστική παρέμβαση, όπως είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων θα κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια αναχρονιστική επιλογή, που θα αναδεικνύει τον Πειραιά σε «σκουπιδότοπο» των ακριβών παραλιακών δήμων της Αθήνας.

    Θα πρόκειται για την επιστροφή, μετά από οκτώ χρόνια, στην ίδια λογική που ήθελε τα λύματα όλης – ακόμη και της νοτιοανατολικής -Αττικής να κατευθύνονται στο εργοστάσιο της Ψυτάλλειας και θα ξυπνήσει μνήμες της -προ 40 και άνω ετών- «μάχης της χαβούζας». Αν και τα χρόνια έχουν περάσει και τα τεχνικά δεδομένα έχουν αλλάξει, η λογική θα ήταν η ίδια, όπως ίδια ευλόγως θα ήταν και η αντίδραση του «όλου Πειραιά».

 

eep logo