«Κάτω τα χέρια από τη δημόσια ΕΑΒ και τους εργαζομένους της»

eab

Κοινή δήλωση Θ.Δρίτσα - Α.Χαρίτση – Γ.Τσίπρα

Με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Θοδωρής Δρίτσας Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας
και Γιώργος Τσίπρας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζουν τις καταγγελίες του
Σωματείου Εργαζομένων Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), για παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη:

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν μερικούς μήνες, εξήγγειλε πανηγυρικά ότι αρχίζει η υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και μάλιστα, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Πρόκειται για πρόγραμμα που δρομολόγησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το βρήκε έτοιμο η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεσμεύθηκε ότι το έργο θα εκτελεστεί με την πλήρη ευθύνη της ΕΑΒ και του υψηλής τεχνογνωσίας προσωπικού της και γι’ αυτό εξήγγειλαν ότι προγραμματίζονται οι αναγκαίες προσλήψεις τεχνικών διαφόρων ειδικοτήτων, αναγκαίων για να προχωρήσει το έργο καθώς και άλλα σε εξέλιξη συμβασιοποιημένα προγράμματα.

Σήμερα, εντελώς ξεδιάντροπα, η Κυβέρνηση προωθεί την πρόσληψη εργολαβικών εργαζομένων, για ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα της εταιρείας που αφορά στο κατασκευαστικό έργο απαρτίων αεροσκαφών F-16, που ανοίγει το δρόμο στη βαθμιαία αποξένωση των μόνιμων εργαζομένων της ΕΑΒ από το έργο και το μοίρασμά του σε υπερ-εργολαβικές εταιρείες, το προσωπικό των οποίων θα εκπαιδευθεί από την ΕΑΒ. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο στην ουσία μεταφέρεται τεχνολογία αιχμής του “core business” της ΕΑΒ σε τρίτους.

Μπροστά σε αυτήν την καταστροφική για την ελληνική Αμυντική Βιομηχανία επιλογή, με σαφή χαρακτηριστικά ιδιοτελούς εξυπηρέτησης ημετέρων και υπονόμευσης της αναπτυξιακής προοπτικής της ΕΑΒ, έχει προκληθεί μια απίστευτη αναταραχή και η εταιρεία από τους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης έχει περιέλθει σε «περιδίνηση». Με αυτά τα δεδομένα και την κρίση που δημιούργησε η αδιαφορία της κυβέρνησης, ο θρασύτατος ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, προσφεύγουν στα δικαστήρια, με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης εξέδωσε ανακοίνωση με ανοίκειο ύφος και περιεχόμενο, υβρίζοντας και απειλώντας τους εργαζόμενους. Οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης για την ΕΑΒ και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι ενδεικτικές της αντίληψης της Ν.Δ. Απαξίωση της Αμυντικής Βιομηχανίας και στο βάθος ιδιωτικοποίηση.

Καταγγέλλουμε τους δύο Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό γι’ αυτές τις απαράδεκτες επιλογές και συμπεριφορές, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την εκτέλεση του έργου και στρέφονται ευθέως εναντίον των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής παραγωγικής δραστηριότητας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για χάρη της εξυπηρέτησης ιδιοτελών ιδιωτικών συμφερόντων.

Ζητάμε να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος των εργαζομένων και η καταστρατήγηση των όρων υλοποίησης των προγραμμάτων της ΕΑΒ, να υλοποιηθούν άμεσα οι εξαγγελθείσες προσλήψεις, να στηριχτεί η ΕΑΒ ως νευραλγικής σημασίας δημόσια, κρατική βιομηχανία και να μην διαταραχθεί η υλοποίηση των κρίσιμων για την Εθνική Άμυνα, προγραμμάτων. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και καλούμε την Κυβέρνηση να βρει λύση».

eep logo