Η Αυγουστιάτικη ανάκαμψη του τουρισμού φέρνει αναθεώρηση των προβλέψεων

tourismos paralia omprelles

Επισημάνσεις από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς

Με τον καλοκαιρινό τουρισμό να πληροί τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τον κύκλο εργασιών παραγωγής να αυξάνεται πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και μια σειρά άλλων πρόδρομων δεικτών που δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2021.

• Μακροοικονομικά
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αυξήσει την εκτίμησή του για το έτος στο 4%, από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 3,6%. Η κίνηση προκλήθηκε από θετικές αναφορές για τον τουρισμό, καθώς και από ισχυρές κινήσεις σε μια σειρά οικονομικών δεικτών. Οι πωλήσεις σε όλους τους τομείς έφτασαν τα 78,38 δις ευρώ το 2ο τρίμηνο, από 60,57 δις ευρώ την ίδια περίοδο το 2020, αλλά εξακολουθούν να υστερούν στα 80,02 δις ευρώ που επιτεύχθηκαν το 2ο τρίμηνο του 2019. Τα έσοδα σε πολλούς τομείς εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία λόγω της συνεχιζόμενης περιορισμοί, ωστόσο οι πωλήσεις μεταποίησης αυξήθηκαν στα 17,97 δις ευρώ, έναντι 16,72 δις ευρώ πριν από την πανδημία. Ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 22,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η κίνηση ακολουθεί μια αύξηση 37,6% τον Μάιο, συνεχίζοντας την ανάκαμψη που ξεκίνησε τον Μάρτιο μετά από 14 συνεχόμενες αρνητικές αναγνώσεις. Η εμπιστοσύνη της βιομηχανίας βελτιώθηκε κατά 4,4 μονάδες τον Ιούλιο και έφτασε τις 7,4 σύμφωνα με την έρευνα οικονομικού κλίματος της ΕΕ, δίνοντας την τρίτη συνεχόμενη θετική ανάγνωση. Η εμπιστοσύνη του κλάδου βελτιώθηκε κατά 17,4 μονάδες από την αρχή του έτους.

• Απασχόληση
Η ανεργία μειώθηκε στο 15% τον Ιούνιο, έναντι 17,8% τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 181.470 σε συνολικά 3,98 εκατ. άτομα. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε 123.197 σε 700.990, ενώ ο ανενεργός πληθυσμός μειώθηκε στα 3,18 εκατ., μείωση κατά 89.872. Το ισοζύγιο απασχόλησης τον Ιούλιο ήταν θετικό, με 24.395 περισσότερες προσλήψεις παρά αποχωρήσεις, σύμφωνα με το μητρώο του Υπουργείου Εργασίας, αντανακλώντας την εποχική απασχόληση στον τουριστικό τομέα.

• Δημοσιονομικά
Η κυβέρνηση θα εκδώσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό για να συμπεριλάβει 0,5 δις ευρώ σε υποστήριξη για τα θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών. Από το 2020, έχει διατεθεί συνολικά 1,6 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό για την αντιστάθμιση ζημιών από φυσικές καταστροφές. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 6,53 δις ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και έφτασε συνολικά τα 387,3 δις ευρώ, σύμφωνα με το δελτίο χρέους του υπουργείου Οικονομικών. Η αύξηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από ομόλογα 5,52 δις ευρώ, ενώ υπήρξε επίσης αύξηση 339,5 εκατ. ευρώ στις ομολογίες.

• Εξαγωγές
Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 11% το 2020, ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην ΕΕ, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ίδια τάση συνεχίστηκε και το 1ο εξάμηνο του 2021 και εάν δεν υπάρξουν απρόοπτες αλλαγές θα συνεχιστεί και το 2ο εξάμηνο.

• Τουρισμός
Η Ελλάδα κατόρθωσε να εξασφαλίσει άνω του 40% των εσόδων από τον τουρισμό του 2019 στην περίοδο που καλύπτει από την αρχή του έτους έως τα μέσα Αυγούστου, θέτοντας τον κυβερνητικό στόχο 50% για το έτος σε κοντινή απόσταση. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, οι πτήσεις εσωτερικού τις πρώτες 10 ημέρες του Αυγούστου μειώθηκαν μόλις -20% σε σύγκριση με το 2019, ενώ οι διεθνείς πτήσεις μειώθηκαν κατά -36,5%. Τον Ιούλιο, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε 2,8 εκατ. αφίξεις διεθνών επισκεπτών, 31% κάτω από τα επίπεδα του 2019, αλλά αύξηση 147% από πέρυσι. Τα στοιχεία από τους συμβούλους αεροπορίας OAG δείχνουν ότι οι κρατήσεις πτήσεων προς την Ελλάδα τον Αύγουστο έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 κατά 2%, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη οι διεθνείς κρατήσεις είναι 31% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

• Λιανεμπόριο
O τζίρος στο λιανεμπόριο μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, επανέκαμψε το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 22,9%, αυξάνοντας τις πωλήσεις στα 13,5 δισ. ευρώ από 10,99 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχή του έτους. Η αύξηση αυτή θεωρείται από τους επιχειρηματίες ότι δεν μπορεί ακόμα να καλύψει τις απώλειες που έχουν δημιουργήσει η πανδημία και τα lockdown στην αγορά. Την ίδια ώρα τρέχουν στην αγορά και οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες βαδίζουν προς το τέλος τους, τυπικά στις 31 Αυγούστου και ο επιχειρηματικός κόσμος ελπίζει η αγορά να συνεχίσει να κινείται και να μη βρεθεί αντιμέτωπη με νέους περιορισμούς τους ερχόμενους μήνες. Η αύξηση του τζίρου τους τελευταίους μήνες απλά έκλεισε τρύπες και δεν αρκεί για να ορθοποδήσουν και να καλύψουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο 2021 ανήλθε σε 2,9 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,5 δις ευρώ. Στα ίδια επίπεδα φαίνεται πως κυμάνθηκε και ο τζίρος του Ιουλίου, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για τον Αύγουστο, λόγω διακοπών και πυρκαγιών. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι η συντήρηση και επισκευή οχημάτων, με αύξηση 104,7%, το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με αύξηση 96,8%, τα φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα, με αύξηση 3,7% και το λιανικό εμπόριο σε τρόφιμα, ποτά ή καπνό, με αύξηση 2,1%. Τις τελευταίες 3-4 μέρες εκπτώσεων, οι επιχειρήσεις ανεβάζουν το ποσοστό των εκπτώσεων ιδιαίτερα σε εποχικά είδη αλλά και σε είδη προηγούμενων σεζόν ακόμα και στο 70% με 80%. Μεγαλύτερες εκπτώσεις γίνονται στα είδη ένδυσης, ενώ σημαντικές είναι και οι προσφορές σε σχολικά είδη, αλλά και σε είδη για φοιτητές έπιπλα, είδη οικιακού εξοπλισμού και ηλεκτρονικά.

eep logo