Ε.Β.Ε.Π.: Προτάσεις για εξομάλυνση των εξαγωγών λόγω capital control

korkidis capital vision

Με αφορμή την πέμπτη, ετήσια διοργάνωση του πολυσυνεδρίου "Capital +Vision", με θέμα «Εξωστρέφεια και Ελληνική Οικονομία: Η ώρα της ανασυγκρότησης», το οποίο πραγματοποιείται στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2015, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης, ο οποίος συμμετείχε ως ομιλητής στην ενότητα «Εξαγωγική Δραστηριότητα και Capital Controls», παρουσίασε τις σχετικές προτάσεις του Επιμελητηρίου.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του, έχουν ως εξής:
«…Τους τελευταίους πέντε μήνες μάθαμε να λειτουργούμε, να εργαζόμαστε και να συναλλασσόμαστε μεταξύ μας, υπό τη σκιά των capital controls. Όλοι όσοι βρισκόμαστε στο εμπόριο, ξέρουμε πολύ καλά, τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις μας, για τον κύκλο εργασιών, για το περιθώριο των προβλέψεων και γενικότερα για τις εισαγωγές και τον προγραμματισμό μας. Επίσης, γνωρίζουμε ότι, πρόκειται για αναγκαίο κακό, προκειμένου να συγκρατηθούν τα εναπομείναντα κεφάλαια εντός των Ελληνικών τραπεζών, να επιβιώσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και μαζί του η εθνική μας οικονομία. Σαφώς, το εύρος της επίδρασης των capital controls στον κύκλο εργασιών δεν μπορεί να προσδιοριστεί επαρκώς και να εξαντληθεί από την ανάλυση των μέχρι σήμερα δεδομένων. Απαιτείται η προβολή και εκτίμηση των επιδράσεων, σε βάθος χρόνου.
Πάρα ταύτα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει ο περιορισμός της διακίνησης των κεφαλαίων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων:
• Oι ελληνικές εισπράξεις από εξαγωγές στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 3%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η πτώση στις εισαγωγές ήταν ακόμα μεγαλύτερη και υπολογίζεται σε 10% (μετά τη μείωση κατά 32% μόνο τον Ιούλιο του 2015).
• Σε αντίθετη πορεία κινούνται οι αγορές της Ευρωζώνης, με τις εξαγωγές να καταγράφουν αύξηση κατά μέσο όρο της τάξης του 5% και τις εισαγωγές άνοδο κατά 2%. Στο σύνολο των 19 κρατών– μελών, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών και τη μεγαλύτερη πτώση στις εισαγωγές το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου.
• Το εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε, κατά 19,5%, δηλ. στα 9,9 δις ευρώ (από 12,4 δις ευρώ στο επτάμηνο του 2014).
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουμε στη διάθεσή μας για την εμπορική δραστηριότητα του μεγαλύτερου λιμανιού της Χώρας:
Επιβεβαιώθηκε, για τέταρτο διαδοχικό μήνα και με τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί και το Νοέμβριο, η αισθητή κάμψη στη δραστηριότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, μέσω της προβλήτας Ι του Σ.ΕΜΠΟ της Ο.Λ.Π. Α.Ε, καθώς και των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ, που διαχειρίζεται η Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (Σ.Ε.Π. Α.Ε.). Oπότε,
• Η Σ.Ε.Π. κατέγραψε πτώση 11,58% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον μήνα Οκτώβριο, αφού διακίνησε 13.845 εμπορευματοκιβώτια, έναντι 15.659 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παρομοίως, πτώση 16,4% για τον μήνα Σεπτέμβριο, αφού διακίνησε 12.111 εμπορευματοκιβώτια, έναντι 14.442 πέρυσι. Παρατηρήσαμε ακόμη ότι, η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε τον Αύγουστο, με ποσοστό 39,2% και τέλος τον Ιούλιο σημειώθηκε πάλι πτώση 14,8%.
• Όσον αφορά στα έσοδα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, το πρώτο εξάμηνο του 2015, αυτά μειώθηκαν σε 6,9 εκ. ευρώ, έναντι 12,4 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 44,5%.
Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναδείξουμε τα κρίσιμα προβλήματα, που απασχολούν πολλές επιχειρήσεις, ώστε να βρούμε από κοινού, με την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, τις λύσεις, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ειδικότερα:
• Το τελευταίο διάστημα, έχουμε εστιάσει τις προσπάθειές μας ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες δράσεις, που θα διευκολύνουν τη μετάβαση των Ελληνικών επιχειρήσεων στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας. Στόχος μας η διάχυση της ψηφιακής γνώσης στον εμπορικό κόσμο! Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το μέλλον της λιανικής θα περάσει μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ψηφιακή οικονομία. Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα, που υπάρχουν στο πεδίο αυτό. Η εποχή επιτάσσει να τα συνειδητοποιήσουμε, να παρέμβουμε θετικά στις αλλαγές, που επιφέρουν και να διευκολύνουμε την ηλεκτρονική δραστηριοποίηση για όσες περισσότερες επιχειρήσεις μπορούμε!
• Δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην καλύτερη δυνατή προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και στην εν γένει ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης, συνεργαζόμαστε εντατικά με τον Οργανισμό Enterprise Greece, με στόχο την αύξηση των συνεργειών, της προστιθέμενης αξίας και τη διοχέτευση τεχνογνωσίας και επιστημονικής εξειδίκευσης στους τομείς της προσέλκυσης επενδύσεων και της προώθησης των εξαγωγών.
• Έχουμε αρχίσει μια γόνιμη συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και παράλληλα ενημερώσαμε τις διοικήσεις όλων των Ελληνικών τραπεζών για τα σημεία, που μπορούν να παρέμβουν και να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, όπως είναι η παροχή συσκευών POS σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά και αγορά της Ελλάδας. Ζητήσαμε, να υπάρξουν βελτιώσεις στις τραπεζικές χρεώσεις για συνηθισμένες συναλλαγές, μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και στο κόστος των εμβασμάτων, μέσω e-banking και ΑΤΜ, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των επιχειρηματιών και των καταναλωτών.
• Σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, αναπτύξαμε μια καινοτόμο δράση, με τίτλο "Feel Safe" στο e-commerce, με στόχο την προφύλαξη του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, αλλά και των καταναλωτών από φαινόμενα διαδικτυακής απάτης.
• Καταθέσαμε σειρά προτάσεων για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
• Άμεση ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ με την έκδοση των οδηγών των νέων προγραμμάτων, για τη σηματοδότηση επανεκκίνησης της ελληνικής παραγωγικής μηχανής.
• Πριμοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και όσων δεσμεύονται να εξάγουν, με επιπλέον ποσοστό επιχορήγησης, για την ανάδειξη της εξωστρέφειας ως κεντρικής αναπτυξιακής πολιτικής.
• Άμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης του ΕΠΑΝΕΚ «Κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού των ΜΜΕ σε θέματα εξωστρέφειας».
Πιστεύω βαθύτατα ότι, η Ελλάδα διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση των εξαγωγών της, ωστόσο πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις στο παραγωγικό μοντέλο της Χώρας. Γι’ αυτό, στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας βρίσκεται η συνδιαμόρφωση της εκπόνησης ενός «Εθνικού, Στρατηγικού Σχεδίου για Ανάπτυξη με Απασχόληση», που θα δίνει έμφαση στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, στην καινοτομία και στην ανταγωνιστικότητα…».

eep logo