Ε.Β.Ε.Π. : Ανάλυση διατάξεων του 2ου πακέτου προαπαιτούμενων

evep

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών του, επιχειρεί να αναλύσει τις κυριότερες φορολογικές και ασφαλιστικές διατάξεις του νέου Νόμου, που συμπεριλαμβάνει σε 75 άρθρα το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.
Aρχικά, σύμφωνα με το άρθρο 48, το φθινόπωρο του 2016 και όχι φέτος θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στα Επιμελητήρια, για τη λειτουργία των οποίων προβλέπεται επίσης νέα αλλαγή της νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, η θητεία των εκλεγμένων οργάνων των Επιμελητηρίων παρατείνεται και οι εκλογές για την ανάδειξη νέων θα πραγματοποιηθούν την περίοδο από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου 2016. Μάλιστα, οι εκλογές αυτές μπορούν να γίνουν και τέσσερις μήνες μετά τις παραπάνω προθεσμίες, καθώς παρέχεται από το Νόμο η σχετική δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομίας να εκδώσει ανάλογη υπουργική απόφαση.
Αναφορικά με το νέο Νόμο, προβλέπονται:
•Περικοπή των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, όσον αφορά στο πετρέλαιο diesel, καθώς θεσμοθετείται η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα 66 €/χιλιόλιτρο στα 200 €/χιλιόλιτρο, με την ισχύ του μέτρου να έχει αναδρομικό χαρακτήρα, από 1/10/2015 έως 30/09/2016. Με το πέρας της τελευταίας ημερομηνίας θα επέλθει πλήρης κατάργηση της απαλλαγής, με αποτέλεσμα ο φόρος να διαμορφωθεί στα 330 €/χιλιόλιτρο (εξομοίωση με καθεστώς υπολοίπων χρήσεων).
•Δημιουργία 500 οργανικών θέσεων στη Γ.Γ.Δ.Ε., οι οποίες καταργούνται από το Σ.Δ.Ο.Ε., ενώ ταυτόχρονα προωθείται η μεταφορά 4.020 μεγάλων φορολογικών υποθέσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που ανήκαν μέχρι πρότινος στη δικαιοδοσία του Σ.Δ.Ο.Ε.
•Εισαγωγή βελτιωτικών διατάξεων, όσον αφορά στο καθεστώς ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών με άτοκες δόσεις για εκείνους που χρωστούν στην Εφορία ποσά μικρότερα των 5.000 €. Με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, για να διασφαλιστούν οι άτοκες δόσεις απαιτούνταν η περιουσία του υπόχρεου να μην υπερβαίνει συνολικά τις 150.000 €, συμπεριλαμβανομένων και των εκτός σχεδίου χωραφιών (Έντυπο Ε9). Με τη νέα διατύπωση, εξετάζεται, αν ξεπερνά τις 150.000 «η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, έτσι όπως αυτή υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η οποία προκύπτει από την τελευταία πράξη προσδιορισμού του φόρου, όπου εκεί υπολογίζονται μόνον τα κτίσματα και τα εντός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα. Με τις νέες τροποποιήσεις η αξία της ακίνητης περιουσίας θα υπολογίζεται, με βάση το τι προβλέπεται στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και όχι στο Ε9.
•Ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2012/27 για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η εν λόγω οδηγία θεσμοθετεί τους εθνικούς στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 και επιβάλλει την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.
•Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου, ξεκαθαρίζεται ότι ο νόμος 3865, που αφορά στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στον δημόσιο τομέα (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη για το Δημόσιο) εφαρμόζεται και για εκείνους που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς και για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα, έως το τέλος του 2014 και αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Επισημαίνεται δε, ότι τα παραπάνω ισχύουν και για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα και αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από την 1η Ιανουαρίου έως 31η Αυγούστου 2015. Όπως και στον ιδιωτικό τομέα, διασώζονται όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα, έως το 2014 και κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης, μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2015, των οποίων η σύνταξη θα υπολογιστεί με τον παλιό τρόπο.
•Καταργείται η διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στον ειδικό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ (κουμπαράς των Ταμείων) να χρηματοδοτεί ελλείμματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. (Κατάργηση του εδαφίου γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του Ν. 4325/2015 το οποίο προέβλεπε πως "σκοπός του Λογαριασμού είναι η κάλυψη ελλειμμάτων των Κλάδων Κύριας Σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης έως 31.12.2018").

• Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρθρο 55, συμπληρώνονται οι διατάξεις του άρθρου 221 του ν.407212012 και παρέχεται η δυνατότητα με υπουργική απόφαση, να τροποποιούνται οι όροι συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με πλοίο, έναντι μισθώματος, όταν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας ή άλλοι σοβαροί λόγοι, που καθιστούν αντικειμενικά αδύνατη την εμπρόθεσμη εκπλήρωση της συμβατικής υποχρέωσης προς αντικατάσταση του συμβατικού πλοίου με άλλο ανώτερης κατηγορίας.

Σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε., ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, ανέφερε: «…Ψηφίστηκε και το δεύτερο, πιο απαιτητικό, πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την σταδιακή κατάργηση των επιστροφών φόρου στο αγροτικό ντίζελ, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς επίσης και ενεργειακά ζητήματα. Επίσης, το "μενού" του Νοεμβρίου περιλαμβάνει την κατάθεση του ασφαλιστικού, τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, αλλά και του μεσοπρόθεσμου για την περίοδο 2016-2019, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα μέτρα για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων της 3ετίας. Όπως έχει καταστεί σαφές πλέον από τους Θεσμούς, η ολοκλήρωση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων των δυο πακέτων συνδέεται με την εκταμίευση της εκκρεμούς υποδόσης και την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τον επιχειρηματικό κόσμο, ώστε να αρθεί το βασικό εμπόδιο έλλειψης εμπιστοσύνης στις ελληνικές επιχειρήσεις και την οικονομία μας…».

eep logo