Γ. Παπαμανώλης – Ντόζας: «Με νέο παραγωγικό μοντέλο θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια»

vep papamanolis

Απαιτείται σχεδιασμός αναπτυξιακού προγράμματος για ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική

Την άμεση λήψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και εκπόνηση ενός ρεαλιστικού παραγωγικού μοντέλου ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και της αύξησης σε πρώτες ύλες, αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και μέταλλα, ζητεί από την Κυβέρνηση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
Τα μηνύματα που φθάνουν στην αγορά ήδη από την εκπνοή του 2021 απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και άμεση κινητοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης, των επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων. Ήδη κατηγορίες εμπορευμάτων από τα αγροτικά προϊόντα μέχρι τα μέταλλα παρουσιάζουν αυξήσεις δεκάδων ποσοστιαίων μονάδων και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις αναλυτών που κάνουν λόγο για επικείμενες αλλεπάλληλες αυξήσεις σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης από τη στιγμή που αγαθά όπως το καλαμπόκι, η σόγια και το σιτάρι παρουσιάζουν αυξήσεις έως και 30% επί των τιμών που είχαν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021!

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας επισημαίνει σε δήλωσή του ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν πληθωριστικές τάσεις που θα υποκινηθούν από το εξωτερικό και θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία.

«Μετά την οικονομική κρίση που άρχισε από το 2009 και ταλαιπώρησε επί σχεδόν μία δεκαετία την Πατρίδα μας, αλλά και με τις απρόβλεπτες συνέπειες τις οποίες επέφερε η υγειονομική κρίση από την πανδημία έπρεπε ήδη να είχε εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αντ’ αυτού εξακολουθεί να διαπιστώνεται αναστολή παραγωγικών δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις που κλείνουν, ελλείψεις προσωπικού στον πρωτογενή τομέα και στα τεχνικά επαγγέλματα, τάση ενίσχυσης των εισαγωγών με αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα ελλείψει εγχώριας παραγωγής, αλλά και συνθήκες κανιβαλισμού από ξένες εταιρείες εις βάρος της ελληνικής παραγωγής. Όταν όλοι πλέον διαπιστώνουν σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων και στα είδη πρώτης ανάγκης, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην μιλήσουμε ουσιαστικά για το νέο παραγωγικό μοντέλο και να λάβουμε αποφάσεις. Η κακώς εννοούμενη κρατικοδίαιτη οικονομία «παροχής υπηρεσιών» δεν θα γεμίσει το καλάθι της νοικοκυράς», τονίζει ο Πρόεδρος του ΒΕΠ.

Ο κ. Παπαμανώλης – Ντόζας σχολιάζει πως οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός που έρχονται δεν θα αντιμετωπιστούν με επικοινωνιακές τακτικές. Απαιτείται σχεδιασμός αναπτυξιακού προγράμματος που θα εντάσσει τη βιομηχανία – βιοτεχνία εντός των εθνικών στρατηγικών στόχων της Κυβέρνησης με ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική και συγκεκριμένους στόχους, καθώς και άμεση στήριξη των επιχειρήσεων με παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες, ιδίως σε τρίτες χώρες.

Για μια φορά ακόμα, το ΒΕΠ επισημαίνει ότι καμμιά κρίση δεν αντιμετωπίστηκε με απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς πολιτικές αποφάσεις και με απόλυτη απουσία ρεαλισμού. Με τον ισχυρισμό ότι οι ανατιμήσεις οφείλονται στη διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας ή με τις άνευ τεκμηριωμένων επιχειρημάτων διαβεβαιώσεις πως οι τιμές θα επανέλθουν σύντομα στην κανονικότητα, δεν θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Είναι ώρα για εξειδικευμένες παρεμβάσεις, αναβάθμιση των φορέων που ασχολούνται με τη βιομηχανία και προετοιμασίας για μια επερχόμενη κρίση. Η αλήθεια των δεικτών δεν αφήνει περιθώριο χρόνου διότι η πραγματικότητα στην αγορά έχει άμεση επίπτωση στην κοινωνία από την οποία βγαίνει ο λογαριασμός του πολιτικού κόστους επί δικαίων και αδίκων.