30 χρόνια λειτουργίας της Κινηματογραφικής Λέσχης Κορυδαλλού

cine paradeisos nightΜε αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη και σειρά εκδηλώσεων

Ήταν πριν από τριάντα χρόνια, το φθινόπωρο του 1985, όταν μια ομάδα νέων ανθρώπων με αγάπη για το σινεμά, αποφασίζει να ιδρύσει την Κινηματογραφική Λέσχη Κορυδαλλού. Έτσι, συγκροτείται μια ανοικτή στο κοινό, άτυπη συλλογικότητα, που συνεργάζεται με τον Δήμο Κορυδαλλού και διοργανώνει προβολές, όχι για να προωθήσει τον «ποιοτικό» σε βάρος του «εμπορικού» κινηματογράφο, αλλά για να προβάλει καλές ταινίες.
Η Λέσχη μεγαλώνει, δημιουργεί το «Σινέ Παράδεισος», κάνει εκδηλώσεις, εκπομπές, περιοδικό, μαθήματα, σεμινάρια, γράφει τη δική της ιστορία, όχι μόνο στα στενά όρια του Κορυδαλλού, αλλά σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά και σ’ ένα τελείως διαφορετικό τοπίο, κάποια από τα παιδιά εκείνης της εποχής, που με ενθουσιασμό ίδρυσαν τη λέσχη το ’85, αλλά και πολλοί νέοι άνθρωποι που αγαπούν το σινεμά και εντάχθηκαν στη λέσχη στην πορεία, διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων για να γιορτάσουν τα τριάντα χρόνια λειτουργίας της.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά να γιορτάζουμε τα 30 χρόνια συνεχούς δημιουργικής παρουσίας της Κινηματογραφικής Λέσχης. Η λέσχη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής δράσης της πόλης μας. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, σ΄αυτή τη δύσκολη, άνυδρη εποχή, έχουμε ανάγκη την παρουσία της, τη δημιουργική ευαισθησία των μελών της και των νέων παιδιών που την πλαισιώνουν» αναφέρει ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου με τιμητική εκδήλωση- αφιέρωμα στον δημιουργό Ροβήρο Μανθούλη και θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στο όμορφο Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, Ζάππα 4, Κορυδαλλός.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, 8.45 μ.μ
Αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη- Συνδέοντας το βλέμμα του σκηνοθέτη και το βλέμμα του θεατή.
«Ο σκηνοθέτης πρέπει να παραμείνει αθέατος. Σαν η ταινία να γυρίστηκε μόνη της». Ο Ροβήρος Μανθούλης θα διαψεύσει την παραπάνω ρήση του και θα βρεθεί στον στο Σινέ Παράδεισος. Μ’ ένα τεράστιο έργο που απλώνεται σε πάνω από 120 ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας και πολλά βιβλία δοκίμια και πολιτικά κείμενα, ο Ροβήρος Μανθούλης είναι μια εμβληματική μορφή του κινηματογράφου και της ελληνικής διανόησης, που παραμένει ενεργός.
Για τον δημιουργό θα μιλήσουν: ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο ιδιοκτήτης του θρυλικού βιβλιοπωλείου DESMOS στο Παρίσι, Γιάννης Μαυροειδάκος, ο σκηνοθέτης Νίκος Θεοδοσίου και ο εκπρόσωπος της Κινηματογραφικής Λέσχης Αχιλλέας Σίμος. Θα προβληθεί η ταινία για το Ροβήρο Μανθούλη «Ο αθέατος σκηνοθέτης» του Νίκου Θεοδοσίου.
Τιμητική πλακέτα θα του απονείμει ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου: Προβολές ταινιών
5.00 μ.μ. Ροβήρος Μανθούλης Η κυρία Δήμαρχος (1960)
7.00 μ.μ. Ροβήρος Μανθούλης Πρόσωπο με πρόσωπο(1966)
9.00μ.μ.Ροβήρος Μανθούλης Μπλούζ με σφιγμένα δόντια (1972)

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου:
9.00μ.μ. «Μουσική και αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου»
Σύγχρονος μουσικός σχολιασμός σε κινηματογραφικά πλάνα – ιστορικούς σταθμούς στην πορεία του κινηματογράφου
Σχολιάζει το μουσικό σύνολο M.O.T.He (Music of the Heart) 3JAZZ
• Το ταξίδι στη Σελήνη, Georges Melies (1902)
• Θωρηκτό Ποτέμκιν, Σεργκέι Αϊζενστάιν(1925)
• Ο άνθρωπος με τη κάμερα, Dziga Vertov (1929)
• Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, Charlie Chaplin (1940)
Τριήμερο αφιέρωμα: Νέοι Κινηματογραφιστές και θεατές στην Ελλάδα

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου
9.00μ.μ Παγκάκι Κινηματογραφικό Εργαστήρι Δήμου Κορυδαλλού (2010)
9.20μ.μ. Ταινία μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας, Δεν έχεις γάλα Κινηματογραφικό Εργαστήρι Δήμου Κορυδαλλού (2010)
9. 30μ.μ. Γιάννης Οικονομίδης Σπιρτόκουτο (2002). Προβολή και συζήτηση με τη συμμετοχή του δημιουργού και ομάδας συντελεστών της ταινίας

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου:
9.00μ.μ. ταινία μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας, Joanna Παναγιώτη Φαφούτη (2015).
9.15μ.μ. Αλέξης Αλεξίου Τετάρτη 4:45(2015), προβολή και συζήτηση με τη συμμετοχή του δημιουργού.

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου:
9.00μ.μ. ταινία μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας, PROSOPON, Θωμά Θωμά (2015) .
9.15μ.μ. Chevalier (2015) της Αθηνάς Τσαγγάρη προβολή και συζήτηση με τη συμμετοχή συντελεστών παραγωγής της ταινίας.

 

Ακολουθεί ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ με την ιστορία και τις δραστηριότητες της Κινηματογραφικής Λέσχης και του Σινέ Παράδεισος.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1985
• Mια ομάδα νέων ανθρώπων, με αγάπη για το σινεμά, αποφασίζει να διοργανώσει προβολές στον Κορυδαλλό. Συγκροτείται μια ανοικτή στο κοινό, άτυπη συλλογικότητα που συνεργάζεται με το Δήμο.

1985
• Ο Δήμος Κορυδαλλού και η τοπική Κινηματογραφική Λέσχη ξεκινούν προβολές στον κινηματογράφο ΑΣΤΡΟΝ (τώρα My Market). Πρώτη ταινία τα «ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ» του Παντελή Βούλγαρη.

1985 - 1991
• Οι προβολές συνεχίζονται στο ΑΣΤΡΟΝ, κάθε Τετάρτη, με τεράστια επιτυχία.
• Προβάλλεται ο ελληνικός κινηματογράφος με παρουσία των δημιουργών και συζήτηση με το κοινό.
• Καθιερώνεται το μοντέλο: Καλωσόρισμα και μικρή τρίλεπτη εισήγηση, προβολή της ταινίας, το κοινό εκφράζει απόψεις και συζητάει μετά το τέλος της ταινίας.

1988
• Η λέσχη μεγαλώνει και διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις. Τετράμηνο σεμινάριο για την ιστορία και την «γραμματική» του κινηματογράφου με δασκάλους τον Βασίλη Ραφαηλίδη και τον Σωτήρη Δημητρίου.
• Καθιερώνονται τα περίφημα πάρτυ της Κινηματογραφικής Λέσχης. Αποκριάτικοι χοροί με μεγάλη επιτυχία.

1988-1991
• Η λέσχη κάνει ραδιόφωνο: Μετά από πρόταση του διαδημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Ράδιο 5, η κινηματογραφική λέσχη αναλαμβάνει την παραγωγή και παρουσίαση της εβδομαδιαίας εκπομπής «Η κρυφή γοητεία του κινηματογράφου». Στην εκπομπή παρουσιάζονται οι νέες ταινίες της εβδομάδας, αλλά και φιλοξενούνται δεκάδες δημιουργοί του κινηματογράφου. Η εκπομπή καθιερώνεται ως μία από τις καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές για το σινεμά.
Ιανουάριος 1989
• Ο Δήμος Κορυδαλλού με την προτροπή της τοπικής Κινηματογραφικής Λέσχης αγοράζει τον παλιό κινηματογράφο «ΒΙΚΤΩΡ», μια ιστορική κινηματογραφική αίθουσα, που είχε κλείσει στις αρχές τις δεκαετίας και είχε μετατραπεί σε γκαράζ, Café, Roller Skating και τέλος χαρτοπαιχτική λέσχη. Οι εργασίες διαμόρφωσης της θερινής αίθουσας κρατούν μέχρι το τέλος Ιουλίου.
• Η Κινηματογραφική Λέσχη Κορυδαλλού προτείνει το όνομα Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ το οποίο γίνεται αποδεκτό.

Μάιος 1989
• Η ταινία «Σινεμά ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» του G. Tornatore κερδίζει το ΟΣΚΑΡ καλύτερης ξένης ταινίας.

4 Αυγούστου 1989
• Ο G. Tornatore έρχεται στην Ελλάδα και εγκαινιάζει το Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ.
• Μεγάλη εκδήλωση για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με τη συμμετοχή των: Θ. Αγγελόπουλου, Π. Βούλγαρη, Κ. Βρεττάκου, Α. Τύρου, G. Tornatore.
• Ο θερινός κινηματογράφος του Κορυδαλλού αποκτά φήμη με το επιλεγμένο από την Κινηματογραφική λέσχη πρόγραμμα του και την ποιότητα των υπηρεσιών του. Καθιερώνει παιδική ζώνη και ζώνη “σινεφίλ”.
• Τα εδέσματα του BAR δημιουργούν νέα μόδα στους θερινούς κινηματογράφους. Προσελκύει θεατές απ’ όλο το λεκανοπέδιο.

1990 - 2004
• Το Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ καταξιώνεται ως ένα από τα καλύτερα θερινά σινεμά.
• Ξεπερνάει το 30.000 εισιτήρια τη σεζόν.
• Καθιερώνει μια σειρά καινοτομίες: Ι) Τυπωμένο πρόγραμμα για όλη την καλοκαιρινή σαιζόν με αναγραφή των ταινιών, των συντελεστών, μικρής περίληψης της υπόθεσης και κριτική προσέγγιση. ΙΙ) Πρόγραμμα με ζώνες τεσσάρων ταινιών την εβδομάδα. ΙΙΙ) Ζώνη παιδικού κινηματογράφου κάθε Πέμπτη. IV) Ζώνη σινεφίλ κάθε Τετάρτη V) Δεκαήμερα Ελληνικού Κινηματογράφου όπου προβάλλεται το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής της χρονιάς με ταυτόχρονη παρουσία των δημιουργών και συζήτηση με το κοινό.
• Διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των: Θ. Αγγελόπουλου, Π. Βούλγαρη,. Κ. Γαβρά, Γ. Δαλιανίδη, Μ. Κακογιάννη, Ν. Κούνδουρου, Τ. Μαρκετάκη, Ν. Πιοβάνι, Μ. Πλέσσα, Σ. Τατασόπουλου, Ταινιοθήκης της Ελλάδας, δευτεραγωνιστών του ελληνικού κινηματογράφου και πολλών άλλων.
• Η μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία του αποτελεί το έναυσμα για να επαναλειτουργήσουν κινηματογράφοι από πολλούς δήμους της χώρας.

1993
• Το Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ γίνεται μέλος στο ευρωπαϊκό δίκτυο EUROPA CINEMAS λαμβάνοντας ειδική μνεία για την ποιότητα του προγράμματός του.

1994 -1998
• Λειτουργεί η χειμερινή αίθουσα ΠΛΕΙΑΔΕΣ με σύγχρονα μηχανήματα ήχου και εικόνας. Προβάλλονται ταινίες που συγκεντρώνουν ικανοποιητικό αριθμό θεατών.
• Διοργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις και σεμινάρια για τον κινηματογράφο
1994
• Ο Δήμος Κορυδαλλού συμμετέχει με 5 εκατομμύρια δρχ. στην παραγωγή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «ΑΚΡΟΠΟΛ»

1996
• Το Σινέ ΠΑΡΑΣΕΙΣΟΣ γίνεται μέλος του δικτύου δημοτικών κινηματογράφων του Υπουργείου Πολιτισμού.
• Με τη συνεργασία του British Film Institute διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρόγραμμα «Μαθήματα Κινηματογράφου στο Σχολείο». Το παρακολουθούν πάνω από 10.000 μαθητές του Κορυδαλλού όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

1997
• Συμμετέχει στην επιτροπή «Cinema and young audience» του ευρωπαϊκού δικτύου Europa Cinema. Λαμβάνει εύφημο μνεία για τις δράσεις του για το παιδί και τη νεολαία.
• Αρχίζει η συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Από τους θησαυρούς της Ταινιοθήκης» και με Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με πρεμιέρες ελληνικών ταινιών και συζητήσεις με τους συντελεστές τους
Ιούνιος 1997
• Διοργανώνεται το ευρωπαϊκό συνέδριο «Πόλεις και Κινηματογράφοι στην Ευρώπη» με τη συμμετοχή εκπροσώπων εννέα χωρών.

Οκτώβριος 1997
• Ο Δήμος Κορυδαλλού καταλαμβάνει την αντιπροεδρία του ευρωπαϊκού δικτύου Villes et Cinemas en Europe.
• Γίνεται μέλος του ευρωπαϊκού κινηματογραφικού δικτύου EURO KIDS NETWORK

2005-2007
• Το Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ αναστέλλει για τρία χρόνια τη λειτουργία του, ανακατασκευάζεται και ανακαινίζεται ριζικά, δημιουργώντας μια υπερσύγχρονη χειμερινή αίθουσα αλλά και μία δροσερή θερινή.

2008-2011

• Η κινηματογραφική λέσχη κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα. Εκδίδει το διαδικτυακό περιοδικό «Μοντάζ», φιλοξενεί νέους έλληνες δημιουργούς, τους φέρνει σε επαφή σε ανοικτές συζητήσεις με το κοινό, διοργανώνει ειδικές προβολές για τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων και των Γυμνασίων.
• Σε συνεργασία με το Ανοικτό – Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Κορυδαλλού διοργανώνει δύο κύκλους σεμιναρίων «Εισαγωγή στη θεωρία του κινηματογράφου», όπου διδάσκουν διακεκριμένοι επιστήμονες και δημιουργοί του ελληνικού σινεμά.

2011-2012
• Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο διοργανώνονται πρακτικά μαθήματα κινηματογράφου με την καθοδήγηση δημιουργών και τεχνικών της 7ης τέχνης. Ως αποτέλεσμα των μαθημάτων γυρίζονται τρεις ταινίες μικρού μήκους που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.

2008 - σήμερα
• Με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα ταινιών για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες περιμένει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να απολαύσουν κινηματογράφο. Κάθε Τετάρτη στη χειμερινή αίθουσα του Σινέ Παράδεισος διοργανώνονται προβολές επιλεγμένων ταινιών από τη λέσχη και συζητήσεις με το κοινό.

eep logo