Η αύξηση του κατώτατου μισθού και τρεις προτάσεις

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς

Εν όψει της εισήγησης της Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δ. Μιχαηλίδου προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς δηλώνει τα εξής:

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς πιστεύει στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία να αναπληρώνει τις απώλειες των εισοδημάτων του 2023. Ο εμπορικός κόσμος έχει διαχρονικά αποδείξει, πως οι εργαζόμενοί μας είναι η ψυχή των επιχειρήσεών μας και η έμπρακτη στήριξή τους αποτελεί προτεραιότητα.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο η αύξηση να προσδιοριστεί με αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι ο πληθωρισμός και οι πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων, ώστε να μπορεί να υποστηριχτεί στην πράξη.
Θεωρούμε, ότι η αύξηση θα πρέπει να κινηθεί με γνώμονα το ύψος του πληθωρισμού του 2023, που ήταν γύρω στο 3,5%, στα όρια του 4%, όπως είναι και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνοδεύεται από την υιοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων, όπως είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, ειδικά αυτή την φορά που οι αυξήσεις των μισθών ανεβάζουν το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος και τα φορολογικά βάρη των εμπόρων.
Είναι εθνική ανάγκη να βρεθεί η ισορροπία που χρειάζονται η οικονομία και η κοινωνία μας και να προασπίσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, για το καλό όλων και πρώτα απ’ όλα των ίδιων των εργαζομένων.

Σε αυτή τη βάση, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς προτείνει περαιτέρω:
● Να συνδυαστεί η αύξηση με φορολογικές ελαφρύνσεις των δικαιούχων του κατώτατου μισθού, ώστε να μην εξανεμιστεί από τις αυξήσεις σε ενέργεια και βασικά είδη.
● Να διασυνδεθεί το ύψος του επιδόματος ανεργίας με στοχευμένη εκπαίδευση, ώστε να μην αποτελεί επιλογή.
● Να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν και στις υψηλές κλίμακες μισθοδοσίας. Είναι απαραίτητο να γίνει εθνικός στόχος η αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου δυναμικού που υπάρχει στην χώρα μας ή που έχει φύγει και θέλει να επιστρέψει, το οποίο μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στης ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία συνολικά.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής ανάπτυξης. Όμως, πρέπει να μπαίνει στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής κοινωνικής συνοχής και ενδυνάμωσης των επιχειρήσεων.

 

eep logo