Πρωτοδικείο Πειραιά: Όχι σε απόλυση συνδικαλιστή

Επιβάλλει και την επαναπρόσληψή του.

Ως νομικό εργοδοτικό επιχείρημα και για την απόλυση συνδικαλιστών αξιοποιείται από εργοδότες η διάταξη του εργασιακού νόμου (4808/2021), αποκαλούμενου και νόμου Χατζηδάκη, που θεσπίζει την υποχρεωτική εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μελών τους στο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕΜΗΣΟΕ). Πρόκειται για το μητρώο του οποίου η συνταγματικότητα ή μη αναμένεται να κριθεί σε Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ύστερα από την προσφυγή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας ACS.


Αυτό το επιχείρημα παρουσίασε, μεταξύ άλλων, η νομική πλευρά του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού Π.Ε. (ΠΕΙΦΑΣΥΝ) προκειμένου να πείσει τη δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ότι δικαίως απολύθηκε συνδικαλιστικό στέλεχος παρά το γεγονός ότι προστατεύεται από την εργατική νομοθεσία, η οποία επιτρέπει απόλυση συνδικαλιστή μόνο για σπουδαίο λόγο που «δεν μπορεί να έχει ως απώτερη αφορμή τη συνδικαλιστική ιδιότητα» (Γ. Λεβέντης, Συλλογικό εργατικό δίκαιο, 3η έκδοση, 2023).

Μόνο που η πρωτοδίκης επί των Εργατικών Διαφορών δεν πτοήθηκε. Και κατά την εκδίκαση της αγωγής του απολυθέντος Εμμ.Γ. κατά του συνεταιρισμού, στον οποίο εργαζόταν επί πολλά έτη, απέρριψε την εργοδοτική επιχειρηματολογία, αναγνώρισε την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του ενάγοντος και υποχρέωσε τον φαρμακευτικό συνεταιρισμό να επαναπροσλάβει τον απολυμένο συνδικαλιστή. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση επέβαλε χρηματική ποινή 100 ευρώ για κάθε ημέρα άρνησης και 1.796 ευρώ μέχρι την πλήρη εξόφλησή του.


Το δικαστήριο συνεδρίασε στις 20 Δεκεμβρίου και σε αυτό πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ των εργαζόμενου συνδικαλιστή έκανε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ).

eep logo