Συζήτηση για το σταυλισμό των ζώων στην Ύδρα

ydra gaidourakia

Άμεση αναγκαιότητα να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς

 

Την Ύδρα επισκέφθηκε το Σάββατο 14 Ιουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος προκειμένου να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης για το σταυλισμό των ζώων». Στην εν λόγω συνεδρίαση παρευρέθηκαν, επίσης, οι Βουλευτές της Α' Πειραιώς Θεόδωρος Δρίτσας και Ελένη Σταματάκη καθώς και εκπρόσωποι της Πολεοδομίας Πειραιά.
Ο κ. Χατζηπέρος μετέφερε τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου, εξήρε την καθοριστική συμβολή των αγωγιατών  στην ανάπτυξη του νησιού και τόνισε ότι πρέπει να μπει μία τάξη στον σταυλισμό των ζώων.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη οριοθέτησης των ρεμάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής και των πολύ σοβαρών προβλημάτων που απορρέουν από αυτή και τα οποία τα τελευταία χρόνια εντείνονται όλο και περισσότερο. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, ιδιαιτέρως στην Ύδρα, η οποία είναι υπερπροστατευμένη σαν παραδοσιακός οικισμός και ιστορικός τόπος.
Τόνισε δε την άμεση αναγκαιότητα να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα σε συνεργασία με το Δήμο, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Πολεοδομία, το Δασαρχείο, τους ενδιαφερόμενους φορείς αλλά και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
Από τη μεριά του ο Δήμος οφείλει να βρει κατάλληλους χώρους –εύκολα προσβάσιμους– προκειμένου να στεγαστούν σύγχρονες αδειοδοτημένες σταυλικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να διερευνηθεί δυνατότητα χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Leader, ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, κλπ.).
Από την μεριά της κεντρικής κυβέρνησης, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη να εξεταστεί το θέμα των προστίμων, τα οποία είναι εξοντωτικά και σε κάθε περίπτωση πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων των φτωχών ιδιοκτητών των ζώων με την τεράστια προσφορά στο ιστορικό νησί της Ύδρας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, κλείνοντας την παρέμβαση του, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα είναι –όπως σε κάθε περίπτωση, άλλωστε– αρωγός στο Δήμο και τους πολίτες για την αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού προβλήματος.