Ερωτηματικά για την καθυστέρηση του έργου ανακατασκευής στο λιμάνι του Πόρου

poros pesmeno limani

Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων 

 

Μετά τις συνεχιζόμενες ερωτήσεις και αμφιβολίες που εκφράζουν οι κάτοικοι, επαγγελματίες και επισκέπτες του νησιού του Πόρου αναφορικά με την καθυστέρηση των εργασιών του έργου «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΠΟΡΟΥ», προϋπολογισμού μελέτης 868.000,00 ευρώ με Φ.Π.Α., θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το έργο, φυσικά, και θα πραγματοποιηθεί! Κρίσιμη προϋπόθεση, όμως, είναι να πραγματοποιηθεί με τον πιο σωστό τρόπο της Τέχνης και της Επιστήμης λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιμέρους παραμέτρους καλής εκτέλεσης.

Στη συνέχεια, σας παραθέτω την απάντησή στην από 19-09-2018 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Β’ Αθηνών Γεώργιου-Δημήτριου Καρρά προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη:
«Μετά την από 27-03-2018 υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης για την κατασκευή του έργου του θέματος, η ανάδοχος εταιρεία ΟΔΕΥΣΗ Α.Ε. στα πλαίσια των συμβατικών όρων της Ε.Σ.Υ. που αφορούν στον έλεγχο και στην εν δυνάμει βελτίωση στοιχείων της μελέτης εφαρμογής και αφού έλαβε υπόψη το γεγονός ότι θα υπάρξει παράλληλη εργολαβία στην παρακείμενη του κρηπιδώματος οδό για τη διέλευση αγωγών ακαθάρτων (εργασίες οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν/επηρεάσουν αρνητικά τις συνθήκες θεμελίωσης της θεμελιοδοκού έδρασης της ανωδομής του νέου κρηπιδώματος κατά μήκος του προς ξηρά μετώπου), προέβη εντός των μηνών Ιουνίου & Ιουλίου του τρέχοντος έτους σε γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή των όπισθεν του κρηπιδώματος υφιστάμενων χερσαίων χώρων. Τα αποτελέσματα της γεωτεχνικής έρευνας κατέδειξαν δυσμενή γεωτεχνικά χαρακτηριστικά εντός των επιφανειακών υλικών των όπισθεν χερσαίων χώρων και, εκ του γεγονότος ότι θα υπάρξει παράλληλη εργολαβία στην παρακείμενη οδό για τη διέλευση αγωγών βιολογικού καθαρισμού, προτάθηκε η ενίσχυση της θεμελίωσης της δοκού κατά μήκος της όπισθεν (προς ξηρά) παρειάς του έργου, με σειρά οπλισμένων φρεατοπασσάλων της αυτής διαμέτρου των εμπρόσθιων, διατεταγμένων ανά αποστάσεις των 6,0 μ. (ήτοι ένας ανά δύο εμπρόσθιους). Μετά και την σύμφωνη γνώμη του αρχικού μελετητή του έργου, η Υπηρεσία εισηγήθηκε (υπ’ αρ. 76793/28-08-2018 εισήγηση) στο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων Περιφέρειας Αττικής για την θετική γνωμοδότηση του για την ενίσχυση της μελέτης – προσαρμογή αυτής επί του εδάφους.
Η Υπηρεσία μετά την έκδοση της ανωτέρω γνωμοδότησης, θα καλέσει τον ανάδοχο (εντός της προσεχούς εβδομάδας) να προβεί στην έναρξη των εργασιών των πασσαλώσεων».

eep logo