Κατέρρευσε τμήμα του ιστορικού Ναού της Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Ύδρα

naos metamorfoseos katarrefsh

Ερώτηση Κ.Κατσαφάδου – Ο.Κεφαλογιάννη στη Βουλή


Ερώτηση για την κατάρρευση τμήματος του ιστορικού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ύδρα κατέθεσαν ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς & Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Κατσαφάδος και η Βουλευτής Α’ Αθηνών και αρμόδια Τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Όπως αναφέρουν στην Ερώτησή τους, ο ναός ανεγέρθηκε το 1789 και αποτελεί ένα ιστορικό κτίσμα με ιδιαίτερη πολιτιστική και θρησκευτική αξία για το νησί. Τμήμα του Ναού κατέρρευσε, με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα την Παρασκευή το βράδυ, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές υλικές ζημιές εντός του Ναού.
Οι Βουλευτές επισημαίνουν πως δεν είχε γίνει καμία συντήρηση στον ναό τα τελευταία χρόνια, παρά τη σχετική ενημέρωση από τους ιερείς του.

Καταλήγοντας, οι δύο Βουλευτές ρωτούν την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά:
1. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έγινε συντήρηση στον ναό;
2. Για ποιο λόγο, ενώ είχαν ενημερώσει οι ιερείς για την κατάσταση του ναού, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν προέβησαν σε μελέτη αποκατάστασης;
3. Έχει υπάρξει για παρόμοια μνημεία ενδιαφέρον για μελέτη ή εξακρίβωση επικινδυνότητας, προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο;
4. Ποιος θα είχε την ευθύνη αν ο ναός είχε καταρρεύσει ενώ λειτουργούσε;
5. Τι ενέργειες πρόκειται να κάνει, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές άμεσα και να αποτρέψει μελλοντικές ζημιές;

eep logo