Η Ελένη Σταματάκη στην Αίγινα

stamatakh apokalypthria mnhmeiou aigina

Για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Samuel Gridley Howe

 

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου προς τιμήν του μεγάλου Αμερικανού Φιλέλληνα Dr Samuel Gridley Howe, στην προβλήτα του λιμένος Αίγινας, πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα από τον Αμερικανό πρέσβη κ. Geoffrey R. Pyatt και τον δήμαρχο Αίγινας κ. Δημήτρη Μούρτζη και με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, του εκπροσώπου της Βουλής, Θοδωρή Δρίτσα, της βουλεύτριας Α' Πειραιά, Ελένης Σταματάκη, του αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Τάκη Χατζηπέρου, της περιφερειακής συμβούλου Βούλας Τουτουντζή, του Γ.Γ Λιμένων Χρήστου Λαμπρίδη, εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

Ο Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου ήταν ένας εξέχων Αμερικανός γιατρός, υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας, πραγματικός φιλέλληνας, φιλάνθρωπος και πρωτοπόρος στην εκπαίδευση τυφλών και ανάπηρων παιδιών. Αποφάσισε να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες στην επαναστατημένη Ελλάδα, στην οποία έφθασε το τέλος του 1824. Ανέλαβε αμέσως υπηρεσία στον Αγώνα, περιθάλποντας τραυματίες και άρρωστους μαχητές.
Το 1827 πηγαίνει στην Αμερική για να συλλέξει κεφάλαια και να ανακουφίσει από την πείνα και τα δεινά την ταλαιπωρημένη Ελλάδα. Επιστρέφει έχοντας συγκεντρώσει 60.000 δολάρια, που θα διαθέσει για εφόδια, ρούχα και δημιουργία κέντρων για τους πρόσφυγες. Ένα μέρος από αυτά θα δοθεί, σε συνεννόηση με τον κυβερνήτη Καποδίστρια, για την κατασκευή της προκυμαίας στην Αίγινα, ώστε και η λειτουργία του λιμανιού να διευκολυνθεί και να βρουν δουλειά εκατοντάδες άνεργοι Αθηναίοι πρόσφυγες, άντρες και γυναίκες, στο νησί. Οι εργασίες άρχισαν το Δεκέμβρη του 1828 και τελείωσαν τον Μάρτη του 1829.

eep logo