Σημαντική η συμβολή του ΒΕΠ στην επιτυχία του 10ου παγκόσμιου MEDS

spetses poli 2

H παγκόσμια συνάντηση νέων αρχιτεκτόνων από 52 χώρες πραγματοποιείται στις Σπέτσες

«Γεγονός της χρονιάς» για τις Σπέτσες η παγκόσμια συνάντηση νέων αρχιτεκτόνων από 52 χώρες, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Αυγούστου.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή νέων αρχοτεκτόνων στο 10o παγκόσμιο MEDS Workshop που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Σπέτσες από τις 26 Ιουλίου και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στις 12 Αυγούστου. Νέοι επιστήμονες και φοιτητές από το ΕΜΠ, τις πολυτεχνικές σχολές και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά και εκατοντάδες τουρίστες, βρέθηκαν στο κοσμοπολίτικο νησί του Σαρωνικού για να παρακολουθήσουν πώς οι νέοι δίνουν πνοή σε τεχνικά επαγγέλματα που συνδυάζουν την παράδοση, την καινοτομία και το στυλ.
Οι εργασίες του φετινού Workshop στις Σπέτσες αναμένεται να μείνει ως σημείο – σταθμός στην ιστορία του θεσμού. Οι σύγχρονες τάσεις στις εφαρμοσμένες τέχνες του design, η καταλυτική παρουσία των μαστόρων – δασκάλων των Σπετσών για την εκμάθηση τεχνικών μυστικών και πρακτικών, αλλά και η ιδιαίτερα συγκινητική ανταπόκριση του κοινού, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του “MEDS Workshop” που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τουλάχιστον διακόσιοι νέοι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από 40 χώρες επιδεικνύουν τα 16 καλύτερα έργα, από τις 70 συμμετοχές που κατατέθηκαν, αναδεικνύοντας τις σύγχρονες τάσεις του design αλλά και τη σύνδεσή τους με μια σειρά παραδοσιακών ελληνικών επαγγελμάτων. Από τις 26 Ιουλίου έως σήμερα έχουν περάσει από το χώρο που βρίσκεται σε εξέλιξη το workshop εκατοντάδες νέοι επιστήμονες και φοιτητές που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον σε προτάσεις, ιδέες και εναλλακτικές μορφές διαχείρισης και μετεξέλιξης τεχνικών επαγγελμάτων στις σημερινές απαιτήσεις που κυριαρχούν η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, αλλά και η έμπνευση για αισθητική δημιουργία.
Ο τίτλος του φετινού workshop είναι η απόδοση της αρχαιοελληνική προστακτική παρακειμένου «memNISO», που σημαίνει «Μην ξεχνάς». Όπως φαίνεται από την επισκεψιμότητα και το ενδιαφέρον του κοινού –πολλοί από τους οποίους συμπεριέλαβαν τις Σπέτσες στους φετινούς προορισμούς τους χάρη αυτής της διοργάνωσης, η ανάγκη του «μέμνησο» έρχεται να καλύψει την απαίτηση για ενίσχυση, μετεξέλιξη και ισχυροποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων με ιδιαίτερη υπεραξία όπως είναι η ξυλοναυπηγική, η υφαντουργία, η κατασκευή βοτσαλωτών δαπέδων, η αμαξοποιΐα σε ξύλο και σίδερο, η ξυλουργική και επιπλοποιΐα, οι τέχνες επεξεργασίας μετάλλου, η επιγραφοποιΐα και καλλιγραφία, καθώς και η μελισσουργία.

Ο ρόλος του ΒΕΠ

Καθοριστικός είναι ο ρόλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς σ’ αυτήν την παγκοσμίου βεληνεκούς διοργάνωση, αφού όχι μόνο παραχώρησε την αιγίδα του αλλά και έχει σημαντική παρουσία και συμβολή στο φετινό “MEDS Workshop”. Τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και στα εγκαίνια και την εξέλιξη της διοργάνωσης, το ΒΕΠ έχει ισχυρή παρουσία και επιβεβαιώνει το στόχο της διοίκησης ότι «Η Τεχνική Εκπαίδευση είναι επιλογή κι όχι ανάγκη».
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, όταν απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της διοίκησης ο Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Δημήτρης Φανουργάκης επισήμανε: «Ευχόμαστε σε όλους τους νέους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές να έχετε απόλυτη επιτυχία και αστείρευτη αγάπη σε ό,τι δημιουργικό κάνετε. Σας παρακαλούμε να συνεχίσετε, να δημιουργείτε». Η φράση αυτή ήταν και το ερέθισμα για το θεσμό χειροκρότημα και τις επευφημίες όλων όσοι συμμετέχουν στο 10ο “MEDS Workshop”.
Στην τελετή εγκαινίων αλλά και κατά τη διάρκεια των δράσεων της εκδήλωσης σημαντική είναι η παρουσία του Δημάρχου Σπετσών κ. Παναγίωτη Λυράκη, του Αντιδημάρχου κ. Τάκη Πάνου, του Προέδρου Δ.Σ. κ. Σπύρου Φαρδέλου, καθώς και του Προέδρου του Εμπορικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Σπετσών κ. Ιάσονα Ορλάνδου. Συνεχής είναι η αρωγή στην εξέλιξη της διοργάνωσης εκ μέρους του ΒΕΠ χάρη στους εκλεγμένους συμβούλους στη διοίκηση του Επιμελητηρίου κ.κ. Ευάγγελο Κατσώρη και Χρήστο Ορλώφ, αλλά και στην Ειδική Σύμβουλο κ. Βίκυ Μαυρομμάτη.
Η συνάντηση γίνεται από το παγκόσμιο δίκτυο "MEDS" που σημαίνει "Meeting of Design Studies" και θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα 12 Αυγούστου. Το Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα δίκτυο δημιουργήθηκε το 2010 με στόχο την οργάνωση διακρατικών σεμιναρίων διεθνούς βεληνεκούς για φοιτητές και νέους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών design.

 

eep logo