Ερώτηση ΚΚΕ για τις Φυλακές της Αίγινας

fylakes aiginas

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης με ερώτηση τους στη Βουλή επισημαίνουν την άσχημη κατάσταση του χώρου των ιστορικών Φυλακών της Αίγινας και του αρχειακού υλικού, και ζητούν μέριμνα από την Πολιτεία ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες στις φυλακές και να ανοίξουν για το κοινό. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:


«Ο χώρος των φυλακών της Αίγινας υπήρξε ένας τόπος μαρτυρίου για εκατοντάδες αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, για εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ. Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, από τα χρόνια του «ιδιώνυμου», αλλά και στη συνέχεια τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, του εμφυλίου, της μετεμφυλιακής περιόδου, της δικτατορίας των συνταγματαρχών, εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν.
Μέσα στις φυλακές της Αίγινας, όπως και στους άλλους τόπους μαρτυρίου οι κομμουνιστές οργάνωναν τη ζωή τους. Μορφωνόντουσαν, αθλούνταν, ανέπτυσσαν πολιτιστική δραστηριότητα. Η δράση των ομάδων συμβίωσης των φυλακών είναι μνημειώδης.
Σήμερα η κατάσταση στο χώρο των φυλακών είναι πολύ άσχημη. Οι φυλακές είναι κλειστές και μη προσβάσιμες στο κοινό, καθότι οι εργασίες στο κτίριο δεν έχουν ολοκληρωθεί. Μέρος του αρχειακού υλικού φαίνεται να είναι αποθηκευμένο σε δημοτικό σχολείο της Αίγινας, χωρίς να έχει κανείς πρόσβαση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να τελειώσουν οι εργασίες στις φυλακές και να ανοίξουν για το κοινό, προκειμένου να έρθει σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και ιδιαίτερα η νέα γενιά.»