Από το Παρίσι στην Υδρα: η νέα έκθεση του Αλέξη Βερούκα

verouka painting

Για δύο μήνες, η έκθεση ζωγραφικής του Αλέξη Βερούκα θα είναι μια πρόκληση για επίσκεψη στην Υδρα. Κοιτάει κανείς τα βράχια του ή τις έντονα συμβολικές συνθέσεις του και, αμέσως, συνδέεται με το ιδιότυπο σύμπαν του ζωγράφου, που τον τελευταίο χρόνο έζησε στο Παρίσι. Εκεί, ολοκλήρωσε τα δέκα, μεγάλων διαστάσεων, έργα του, τα οποία εκθέτει τώρα στην Υδρα.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 8 Αυγούστου, στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο της Υδρας, στο λιμάνι, και η ατομική έκθεση του Αλέξη Βερούκα με τίτλο «Rocky Days» θα αποκαλυφθεί σαν ένα «προσωπικό ημερολόγιο στιγμών και καταστάσεων». Εχει μεγάλο σημειολογικό εύρος η ζωγραφική του Αλέξη Βερούκα. Προσέρχεται αποκαλύπτοντας μια βεντάλια συμβολικού γεωπολιτικού στοχασμού: από την καταστροφή της Πομπηίας αλλά «και την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα, όπως η σφαγή στη Συρία και στο Ιράκ». Οπως σημειώνει η Ιρις Κρητικού, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης, «το βλέμμα του καλλιτέχνη διαπερνά σαν οξεία λεπίδα το προαιώνιο τοπίο του βράχου της Υδρας για να σταθεί εν τέλει στις “Ημέρες των Βράχων”, ενός απειλητικού και τελούντος σε εκκρεμότητα σύμπαντος».

Ο Αλέξης Βερούκας επιστρέφει στην Υδρα, τόπο ποτισμένος με μνήμες, καθώς είναι το δικό του νησί παραθερισμού και εργασίας. Η έκθεση, την οποία διοργανώνει η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Υδρας Ντίνα Αδαμοπούλου, θα διαρκέσει ώς τις 30 Σεπτεμβρίου.

kathimerini.gr